Orkanski udari vjetra u Vršcu i do 110 km/h

Na jugu Banata, prije svega u Vršcu, danas su zabilježeni orkanski udari vjetra brzine od oko 110 km/h, što znači da vjetar pređe putanju od 30,5 metara po sekundi. Riječ je o već najavljenoj košavi, koja je u drugim vjetrovitim područjima - Podunavlje, Pomoravlje, Vojvodina, Beograd - dostizala brzinu do 70 km/h, tj. olujne udare.

 

Srbija 13.11.2019 | 22:30
Orkanski udari vjetra u Vršcu i do 110 km/h
Kako je meteorolog Weather2Umbrella Đorđe Đurić otkrio za Telegraf.rs današnje nevreme, za mnoge strašno, moglo bi da obori čovjeka.

- Ne može da ponese čovjeka, kao da je kišobran. Ali orkanski udari košave mogu da ga obore, mogu da ga sporo pomjeraju po tlu - kaže ističući lomljive grane kao objektivniju opasnost.

Prema njegovim riječima, promjenljiva ćud košave je ujedno i dobra vijest - košava ne duva stalno istim intenzitetom, već duva 2, 3 minuta slabije, dok udari, orkanske ili olujne jačine, zavisno od dijela Srbije, traju po 6, 7 sekundi.

Objašnjava da je zbog geografskih odlika u Vršcu najvjetrovitije, ali prema njegovim prognozama, vjetar se već večeras smiruje. Ipak, danas je već oboren jedan platan, koji je pri padu srušio i dio ograde na ulazu na stadion iz gradskog parka.

- Sutra će biti bolje, ali košava u petak ponovo jača. Ipak, neće biti tako jako kao danas što je bilo - ističe dodajući da je u regionu mnogo napetije, te da su u nevremenu u Hrvatskoj juče zabilježeni udari vjetra od 160km/h.

Prema Đurićevim riječima, ni taj vjetar, mada uraganske jačine, iako se prema ostalim odlikama ne bi mogao nazvati uraganom, ne bi trebalo da može da ponese čovjeka.

Ipak, iskustva građana naše zemlje koji se tokom protekla dva dana od tačke A do tačke B dovijaju iz pomoć drveća, bandera, semafora i sličnih stubastih pomoćnika, sugerišu da situacija na terenu nije nimalo naivna.

Mnogi se prisjećaju priča o detinjstvu svojih roditelja čiju su sigurnost na putu do kuće do škole bake i deke čuvale uz pomoć kamenja u đačkim torbama.

Da zaista nije bilo nimalo naivno sugerišu i nemili događaji koji su dospeli u medije. Naime, u Beogradu je palo zdravo stablo kestena na automobil u poketu.

Takođe, dio limenog krova stare zdravstvene ustanove u Zrenjaninu odvalio se i prijeti da ugrozi bezbjednost prolaznika.

A usljed jakog vjetra, srušio se i novoizgrađeni krov Osnovnog suda u Gračanici, što je ujedno bila i prva vijest o šteti nastaloj usljed nevremena.

(Telegraf)

Komentari / 0

Ostavite komentar