Запослени у СИПИ ухапшени због корупције

Два лица која су ухапшена у акцији "Перо" запослена су у Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 13.11.2019 | 15:16
Запослени у СИПИ ухапшени због корупције
Ова лица су осумњичена да су дошла до података из спровођења посебних истражних радњи, те да су, неовлаштено и злоупотријебивши службени положај, давала на увид податке особама које су обухваћене истрагом због фалсификовања и незаконитости у издавању диплома, у предмету кодног назива "Перо" на којем ради Тужилаштво Унско-санског кантона /УСК/.

Након хапшења осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати и донијети одлуку о даљим активностима у предмету. У акцији "Перо", коју данас спроводи Сипа, до сада су приведена 22 лица која се доводе у везу са незаконитим издавањем различитих сертификата и диплома.

Ова лица су осумњичени да су од 2014. године на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/ и дијела Републике Српске проналазила особе и незаконито им прибављала различите сертификате и дипломе, од основне школе до високошколских установа, чиме је буџет ФБиХ оштећен за готово 200.000 КМ неплаћеног пореза.

Агенција "Перо" резултат је вишемјесечне истраге којом је обухваћено 58 физичких и правних лица.

Срни је раније речено у Сипи да су службеници ове агенције извршили претресе на 12 локација на подручју Бихаћа, Цазина, Сарајева, Зенице, Високог, Тузле и Источног Сарајева због сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал у вези са злоупотребом службеног положаја и овлаштења, примање дара и других користи, те прање новца.

Портпарол Тужилаштва УСК-а Ирена Марјановић Чавкић рекла је да су осумњичени стекли вишемилионску корист, прибавили више хиљада незаконитих диплома, а нелегално стеченим новцем су куповали некретнине да би га легализовали, преноси "Кликс".

Позивајући се на незваничне информације, "Дневни аваз" је пренио да је ухапшен и бивши делегат у Дому народа Парламента ФБиХ и некадашњи генерални секретар политичке странке А-СДА Адмир Хаџипашић.

Он је раније довођен у везу са лажним дипломама јер има приватни центар за образовање у Цазину.

Према писању "Аваза", осим Хаџипашића, ухапшен је и Горан Лаловић, сувласник фирме Центар за образовање "ВИТА плус", као и два лица запослена у Сипи. 



(БН/Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цг

13.11.2019 14:48

Ма пола дрзаве треба по овом питању ухапсити Да се нису мало касно сјетили А и ово це бити мало прасине и сјутра сви на посао са лазном дипломом Тако то иде код нас И јос це им платити дневницу за претрпљени страх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

13.11.2019 15:05

како је наш народ незахвалан. само знамо причати критиковати а и сами гледамо како ухватити кривине и рупе у закону. како не знате похвалити кад се несто уради. сто се мене тице свака цаст, кад би сви дали допринос и откривали негативности у друству било би нам свима боље. а не само сједили и писали глупе коментаре

Name

Ре

13.11.2019 15:55

Најлакше је "паметовати"! Неостварени имају само негативне критике. Шта год да се уради, они су негативни и незахвални. Када не хапсе, што не хапсе? Када хапсе, што хапсе? Свака част, само напријед. Једина полиција која нешто ради, колико толико.

Name

Лука Лабан

13.11.2019 16:06

Да ли ће хапсити оне који су куповали дипломе по приватним факултетима?

ОДГОВОРИТЕ