Zaposleni u SIPI uhapšeni zbog korupcije

Dva lica koja su uhapšena u akciji "Pero" zaposlena su u Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 13.11.2019 | 15:16
Zaposleni u SIPI uhapšeni zbog korupcije
Ova lica su osumnjičena da su došla do podataka iz sprovođenja posebnih istražnih radnji, te da su, neovlašteno i zloupotrijebivši službeni položaj, davala na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog falsifikovanja i nezakonitosti u izdavanju diploma, u predmetu kodnog naziva "Pero" na kojem radi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona /USK/.

Nakon hapšenja osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu. U akciji "Pero", koju danas sprovodi Sipa, do sada su privedena 22 lica koja se dovode u vezu sa nezakonitim izdavanjem različitih sertifikata i diploma.

Ova lica su osumnjičeni da su od 2014. godine na području Federacije BiH /FBiH/ i dijela Republike Srpske pronalazila osobe i nezakonito im pribavljala različite sertifikate i diplome, od osnovne škole do visokoškolskih ustanova, čime je budžet FBiH oštećen za gotovo 200.000 KM neplaćenog poreza.

Agencija "Pero" rezultat je višemjesečne istrage kojom je obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica.

Srni je ranije rečeno u Sipi da su službenici ove agencije izvršili pretrese na 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva zbog sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih koristi, te pranje novca.

Portparol Tužilaštva USK-a Irena Marjanović Čavkić rekla je da su osumnjičeni stekli višemilionsku korist, pribavili više hiljada nezakonitih diploma, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine da bi ga legalizovali, prenosi "Kliks".

Pozivajući se na nezvanične informacije, "Dnevni avaz" je prenio da je uhapšen i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On je ranije dovođen u vezu sa lažnim diplomama jer ima privatni centar za obrazovanje u Cazinu.

Prema pisanju "Avaza", osim Hadžipašića, uhapšen je i Goran Lalović, suvlasnik firme Centar za obrazovanje "VITA plus", kao i dva lica zaposlena u Sipi. 



(BN/Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cg

13.11.2019 14:48

Ma pola drzave treba po ovom pitanju uhapsiti Da se nisu malo kasno sjetili A i ovo ce biti malo prasine i sjutra svi na posao sa laznom diplomom Tako to ide kod nas I jos ce im platiti dnevnicu za pretrpljeni strah

ODGOVORITE
Name

Slavko

13.11.2019 15:05

kako je naš narod nezahvalan. samo znamo pričati kritikovati a i sami gledamo kako uhvatiti krivine i rupe u zakonu. kako ne znate pohvaliti kad se nesto uradi. sto se mene tice svaka cast, kad bi svi dali doprinos i otkrivali negativnosti u drustvu bilo bi nam svima bolje. a ne samo sjedili i pisali glupe komentare

Name

Re

13.11.2019 15:55

Najlakše je "pametovati"! Neostvareni imaju samo negativne kritike. Šta god da se uradi, oni su negativni i nezahvalni. Kada ne hapse, što ne hapse? Kada hapse, što hapse? Svaka čast, samo naprijed. Jedina policija koja nešto radi, koliko toliko.

Name

Luka Laban

13.11.2019 16:06

Da li će hapsiti one koji su kupovali diplome po privatnim fakultetima?

ODGOVORITE