Како изгледају детаљи хапшења Ратка Младића

- Крене екипа, али кућа тог Младићевог рођака је закључана, отишао човјек у њиву да ради. Нађу они њега, откључа он врата, улазе, унутра мрак, спуштене ролетне. . . Врата најприје не могу скроз да се отворе јер неко стоји иза. Ту угледају човјека, питају га: 'Шта радиш ти ту, чича?', каже он: 'Ништа. ' Пале свјетло, дижу ролетне и виде на столу два пиштоља, а ту су лична карта и војна легитимација. Отварају легитимацију, а унутра пише - Ратко Младић. Питају га ко ти је ово, а он каже: 'То сам ја. ' Нису га препознали.

Србија 13.11.2019 | 13:32
Како изгледају детаљи хапшења Ратка Младића
Владимир Вукчевић је 13 година био српски тужилац за ратне злочине, а у ексклузивној исповијести за Курир је открио да је један од најдраматичнијих тренутака у његовом животу било хапшење некадашњег генерала ВРС Ратка Младића, који је годинама избјегавао своје прогонитеље, уз помоћ јатака и људи из војске.

Младић се једно вријеме крио у војним објектима, а како Вукчевић наводи, због  ступања на снагу закона о сарадњи с Хагом, тадашњи начелник Генералштаба Небојша Павковић послао му је наређење да напусти објекат у коме је тада боравио. 

Пошто Младић то није желио, један члан акционог тима (за лоцирање и хапшење хашких бјегунаца) се сјетио да се Младић патолошки плаши да ће неко да га отме хеликоптером, да ће тако да га ухапсе... И каже тај члан тима да само треба да се подигну полицијски хеликоптери да лете изнад тог војног објекта. Тако је Младић истог момента збрисао одатле, наводи Вукчевић.

"Младићева је крсна слава Ђурђевдан, 6. мај, и тада смо у Лазареву, које смо опсервирали, видјели његовог сина Дарка како се фотографише с дјецом. И ми закључимо да они то шаљу оцу, дједи... Ми тада, наиме, имамо извештаје од Енглеза, који нам чак дају сателитске снимке једног локалитета у Херцеговини гдје се види човјек као Младић како пуши и зато смо ми све вријеме увјерени да је он тамо, размишљамо како ћемо и шта да радимо. 

Овдје смо лоцирали курира, који је куповао велику количину лијекова за кардиоваскуларне сметње и ми чекамо да нас он одведе до Младића, али се курир данима не појављује. Нервоза расте, зове ме Мики Ракић и пита шта да радимо с Лазаревом, да ли да улазе, реко’ - нек уђу. 

Крене екипа, али кућа тог Младићевог рођака је закључана, отишао човјек у њиву да ради. Нађу они њега, откључа он врата, улазе, унутра мрак, спуштене ролетне... Врата најприје не могу скроз да се отворе јер неко стоји иза. Ту угледају човјека, питају га: 'Шта радиш ти ту, чича?', каже он: 'Ништа.' Пале свјетло, дижу ролетне и виде на столу два пиштоља, а ту су лична карта и војна легитимација. Отварају легитимацију, а унутра пише - Ратко Младић. Питају га ко ти је ово, а он каже: 'То сам ја.' Нису га препознали.

"Нисам се срео с Младићем. Имао сам принцип да се не сретнем ни са једним од оптуженика. Мој замјеник Бруно Векарић је разговарао с њим. Младић га питао: 'Бруно, јеси ли ти Србин или Хрват?' Бруно је тад показао емпатију.

Иначе, Младић је тражио да му обезбиједимо телевизор, па му је Векарић дао свој из канцеларије. А кад је требало да буде пребачен у Хаг, тражио је да посјети кћеркин гроб. Онда су ови наши све закомпликовали, из безбједносних разлога, па су онда хтјели да му дозволе само неколико минута да остане... 

Плашили су се, тад сам им рекао: 'Је л’ треба ја да идем да обезбјеђујем, ево кренућу ако треба.' Рекао сам нека остане на гробљу колико год хоће. Остао је 45 минута", прича Вукчевић за Курир.рс.

(Агенције)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

13.11.2019 12:41

Ова његова прича попут оних измишљених еротских..нигдје ниста не везе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

13.11.2019 13:13

" Ми тада, наиме, имамо извештаје од Енглеза, који нам чак дају сателитске снимке једног локалитета у Херцеговини гдје се види човјек као Младић како пуши" .... Замислите се мало над овом реценицом и неким њеним дијеловима

Name

Србин Патриота

13.11.2019 12:41

Браво Србијанци оваквог патриоту издали сте са највецим непријатељем који вас је бомбардовао. Никад ви нецете бит моја браца. Цаст са изузецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

13.11.2019 13:01

Тако је! То је велики грјех! Младиц је неко кога никад нецемо заборавити! Цаст ми је сто сам био његов војник и поносим се тим! Нек вас

Name

Ц.Ц.Ц.Ц.

13.11.2019 12:46

Човјек који је највећу патњу проживио у животу што један човјек може да доживи, прво да изгуби рођено дијете, па да га изда сопствени народ тзв. Србенде! Никад га неби нашли да га његови људи нису издали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цето

13.11.2019 12:55

Ти требас на лијецење. И сви истомисљеници пооут тебе. Ви сте поган народ.

Name

Педја

13.11.2019 13:02

Проклет био ко га је издао!!

Name

ре

13.11.2019 13:05

издали би издали, кад американац каже тако има да буде, тако буде.

Name

Кокс

13.11.2019 13:00

Мене би било срамота да дајем овакве изјаве, описује као да је филм гледао...Срамите се издајице :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

13.11.2019 13:01

Вукцевицу тебе це историја памтити као највецег српског издајиника, тебе це се покољења стидити, дзукело

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2019 13:59

Чега се паметни стиде, будале се поносе! Народ памти свога генерала, а издајице завршавају на сметљишту.

Name

Невесиње

13.11.2019 13:02

Називате тог издајника Вукчевића српским...?.?? Жалим Вукчевића (који је све само Србин НЕ) што мора да живи са спознајом о свом издајству до краја живота. Тешко њему кад дође Богу на истину...и још је нешто као великодушан... па дозволио човјеку да се опрости од мртве кћери... Срам да га буде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

колимер

13.11.2019 13:10

сав се најезим при помисли са каквим олосом зивим..семе им се затрло

ОДГОВОРИТЕ
Name

легија

13.11.2019 13:18

Багро једна.Још имаш образа да причаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Команданте Младицу

13.11.2019 13:24

Ти си своју историјску улогу изврсио на најбољи могуци нацин. Усао си у историју Срба као највеци и најбољи командант Војске Републике Српске , раме уз раме са цасним Српским официрима Мисицу , Степи и осталима.... Хвала ти сто си , са својим војницима , створио Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

13.11.2019 14:13

Дозивотна

Name

Борац ВРС

13.11.2019 15:11

Комаданте част ми је сто сам био Вас борац. Част ми је сто сте водили српску војску до побједе. Али..... Стидим се сто су те српске потурице издале. Никада нећу заборавити тренутак када сам Вас видио на ТВ поред полиције. У руци држите вунене чарапе. Сузе су ми после низ лице. Читаву ноћ сам плакао за својим командантом. Бог ће дати а и ми Ваши борци уписат ћемо Вас у историју заједно са Степом Путником Мишићем Бојовицем ...... Живио мој командант Ратко Младић.

Name

Милан

13.11.2019 14:45

Мамицу вам ( нама) Српску.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хулио

13.11.2019 15:38

Овај сатрап је дебело наплатио хапшења Срба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

13.11.2019 16:07

није Ратка Младица него генерала Ратка Младица

ОДГОВОРИТЕ
Name

само

14.11.2019 07:14

само највеца поган издаје СВОГ цовјека.

ОДГОВОРИТЕ