РС: Кинези неће градити аутопут Добој - Брчко

- Влада РС одустала је од давања концесије кинеској компанији "Синоцхем Цапитал Инвестмент Манагементс (Хонг Конг) Лимитед" за изградњу аутопута Добој - Вукосавље - Брчко, која је поднесена 9. јула ове године.

Република Српска 13.11.2019 | 07:45
РС: Кинези неће градити аутопут Добој - Брчко
Како је "Независним" потврђено у Министарству саобраћаја и веза РС, утврђено је да је понуда ове кинеске компаније, с којом је рјешењем Владе из марта прошле године планирано потписивање меморандума о разумијевању, неповољна.

"Након свеобухватне финансијске, правне и техничке анализе утврђено је да је понуда неповољна те је Влада РС на 40. сједници (одржана 3. октобра) донијела одлуку о одбијању понуде за покретање поступка додјељивања концесије за пројекат изградње аутопута Добој - Вукосавље - Брчко", рекли су "Независним" у овом министарству, уз напомену да одлука не значи да у наредном периоду разговори с овом компанијом не могу бити настављени уколико буде спремности кинеског партнера да се понуда поправи и коригује.

"Потребно је напоменути да је 'Синоцхем Цапитал Цо', који је првобитно потписао наведене документе, пренио своја права по овим документима компанији 'Синоцхем Цапитал Инвестмент Манагементс', која је поднијела понуду. Такође, 'Синоцхем Цапитал Инвестмент Манагементс' је у понуди нагласио да је она валидна уколико Влада РС прихвати ову измјену", појаснили су они.

Подсјећања ради, "Синоцхем Цапитал Инвестмент Манагементс (Хонг Конг) Лимитедс" је Влади РС поднио понуду за покретање процедуре додјељивања концесије за пројекат изградње аутопута Добој - Вукосавље - Брчко. Томе је претходило више докумената које су Влада РС и Јавно предузеће "Аутопутеви РС" потписали с кинеским понуђачем. Потписан је Меморандум о разумијевању за изградњу аутопута Добој - Вукосавље с компанијама "Синоцхем" и њиховим партнером "Цхина Ориент Ассет Манагемент (Интернатионал) Холдингс Лимитед".

Потписан је и Споразум о сарадњи за аутопут Вукосавље - Брчко између Владе, "Аутопутева" те компаније "Синоцхем" и њеног партнера "Цхина Ориент Ассет Манагемент (Интернатионал) Холдингс Лимитед".

Влада је 2016. овластила "Аутопутеве РС" да са Кинезима разговарају о овом пројекту, али се тада спомињала пуно угледнија "Цхина Роад & Бридге Цорпоратион".

Траса аутопута Вукосавље - Брчко - Бијељина - граница с Републиком Србијом би износила укупно 31 километар, а њим би се спојио будући аутопут од Раче ка Београду с постојећи аутопут Бањалука - Добој са западне стране, те с коридором 5ц кроз ФБиХ, који иде преко Сарајева и ка Славонском Броду се спаја с аутопутем Загреб - Београд у Хрватској.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Цг

13.11.2019 07:22

Паметни богами Виде јади и хаос ко је луд да ради за дз Бјесте кукала вам.мајка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кино

13.11.2019 08:12

Није понудио шаторе , јагњади, прасице и пиће ..чега се паметан стиди ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2019 11:46

Није са могао договорити са жутаћима око процента...они нудили 10%...

Name

Јаффа

13.11.2019 08:28

Изградња аутопутева је постала терет око врата народу...док се намире гладне очи “елите” народ ће да оде или помре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

13.11.2019 08:30

А јој.а интеграл..па дајте људи..нек они направе и ставе рекламу с додом и вулетом свјетло на крају тунела...хихији

ОДГОВОРИТЕ
Name

пааа да

13.11.2019 08:53

Све у свему предвиђам за једно 70 година бит це ово врло врло просперитетна земља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање је сад

13.11.2019 09:01

Шта би 'нашем', то јест српском члану да одбаци овај аранжман..??!! Њему не требају анализе, експертизе, евалуације и сличне зајебанције, он то онако од ока, шкиљећи испод ока, премјери, одвали и рекне своју задњу, која се не побија. Али ипак остаје питање - ако је таква концесија ваљала да ПД аутопут зашто не би и за овај..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

13.11.2019 09:58

Предлажем да се кинеским партнерима понуде прасићи и јањци са ражња! Баја нека одабере најљепше требе из актива жена СНСД -а које ће својим шармом и љепотом навести малене Кинезе да доставе бољу понуду а звијезда вечери нека буде најбољи пјевач са ове стране Дрине(баја) а Таминџија нека забавља госте својим интелигентним добацивањима упс,мислио сам вицевима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прекидац

13.11.2019 11:25

Знаци квалитет никакав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни РС

13.11.2019 12:52

Е јос кад би било само 31 километар...други пут мало боље погледај те карту па це вам бити јасно да је минимално бар 60-70 километара

ОДГОВОРИТЕ