RS: Kinezi neće graditi autoput Doboj - Brčko

- Vlada RS odustala je od davanja koncesije kineskoj kompaniji "Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limited" za izgradnju autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko, koja je podnesena 9. jula ove godine.

Republika Srpska 13.11.2019 | 07:45
RS: Kinezi neće graditi autoput Doboj - Brčko
Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, utvrđeno je da je ponuda ove kineske kompanije, s kojom je rješenjem Vlade iz marta prošle godine planirano potpisivanje memoranduma o razumijevanju, nepovoljna.

"Nakon sveobuhvatne finansijske, pravne i tehničke analize utvrđeno je da je ponuda nepovoljna te je Vlada RS na 40. sjednici (održana 3. oktobra) donijela odluku o odbijanju ponude za pokretanje postupka dodjeljivanja koncesije za projekat izgradnje autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko", rekli su "Nezavisnim" u ovom ministarstvu, uz napomenu da odluka ne znači da u narednom periodu razgovori s ovom kompanijom ne mogu biti nastavljeni ukoliko bude spremnosti kineskog partnera da se ponuda popravi i koriguje.

"Potrebno je napomenuti da je 'Sinochem Capital Co', koji je prvobitno potpisao navedene dokumente, prenio svoja prava po ovim dokumentima kompaniji 'Sinochem Capital Investment Managements', koja je podnijela ponudu. Takođe, 'Sinochem Capital Investment Managements' je u ponudi naglasio da je ona validna ukoliko Vlada RS prihvati ovu izmjenu", pojasnili su oni.

Podsjećanja radi, "Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limiteds" je Vladi RS podnio ponudu za pokretanje procedure dodjeljivanja koncesije za projekat izgradnje autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko. Tome je prethodilo više dokumenata koje su Vlada RS i Javno preduzeće "Autoputevi RS" potpisali s kineskim ponuđačem. Potpisan je Memorandum o razumijevanju za izgradnju autoputa Doboj - Vukosavlje s kompanijama "Sinochem" i njihovim partnerom "China Orient Asset Management (International) Holdings Limited".

Potpisan je i Sporazum o saradnji za autoput Vukosavlje - Brčko između Vlade, "Autoputeva" te kompanije "Sinochem" i njenog partnera "China Orient Asset Management (International) Holdings Limited".

Vlada je 2016. ovlastila "Autoputeve RS" da sa Kinezima razgovaraju o ovom projektu, ali se tada spominjala puno uglednija "China Road & Bridge Corporation".

Trasa autoputa Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - granica s Republikom Srbijom bi iznosila ukupno 31 kilometar, a njim bi se spojio budući autoput od Rače ka Beogradu s postojeći autoput Banjaluka - Doboj sa zapadne strane, te s koridorom 5c kroz FBiH, koji ide preko Sarajeva i ka Slavonskom Brodu se spaja s autoputem Zagreb - Beograd u Hrvatskoj.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Cg

13.11.2019 08:22

Pametni bogami Vide jadi i haos ko je lud da radi za dz Bjeste kukala vam.majka

ODGOVORITE
Name

Kino

13.11.2019 09:12

Nije ponudio šatore , jagnjadi, prasice i piće ..čega se pametan stidi ..

ODGOVORITE
Name

Re

13.11.2019 12:46

Nije sa mogao dogovoriti sa žutaćima oko procenta...oni nudili 10%...

Name

Jaffa

13.11.2019 09:28

Izgradnja autoputeva je postala teret oko vrata narodu...dok se namire gladne oči “elite” narod će da ode ili pomre.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

13.11.2019 09:30

A joj.a integral..pa dajte ljudi..nek oni naprave i stave reklamu s dodom i vuletom svjetlo na kraju tunela...hihiji

ODGOVORITE
Name

paaa da

13.11.2019 09:53

Sve u svemu predviđam za jedno 70 godina bit ce ovo vrlo vrlo prosperitetna zemlja!

ODGOVORITE
Name

Pitanje je sad

13.11.2019 10:01

Šta bi 'našem', to jest srpskom članu da odbaci ovaj aranžman..??!! Njemu ne trebaju analize, ekspertize, evaluacije i slične zajebancije, on to onako od oka, škiljeći ispod oka, premjeri, odvali i rekne svoju zadnju, koja se ne pobija. Ali ipak ostaje pitanje - ako je takva koncesija valjala da PD autoput zašto ne bi i za ovaj..??!!

ODGOVORITE
Name

Pop jovica

13.11.2019 10:58

Predlažem da se kineskim partnerima ponude prasići i janjci sa ražnja! Baja neka odabere najljepše trebe iz aktiva žena SNSD -a koje će svojim šarmom i ljepotom navesti malene Kineze da dostave bolju ponudu a zvijezda večeri neka bude najbolji pjevač sa ove strane Drine(baja) a Tamindžija neka zabavlja goste svojim inteligentnim dobacivanjima ups,mislio sam vicevima!

ODGOVORITE
Name

prekidac

13.11.2019 12:25

Znaci kvalitet nikakav

ODGOVORITE
Name

Crni RS

13.11.2019 13:52

E jos kad bi bilo samo 31 kilometar...drugi put malo bolje pogledaj te kartu pa ce vam biti jasno da je minimalno bar 60-70 kilometara

ODGOVORITE