НСРС: Скретање пажње са стварних проблема

Аналитичари сматрају да је јучерашња посебна сједница скретње пажње јавности са стварних проблема.

Република Српска 12.11.2019 | 15:00
НСРС: Скретање пажње са стварних проблема
Петнесточасовна скупштинска расправа изњедрила је усвајање закључака владајуће већине којима Парламент Српске одбацује све акте који су противуставни и нису у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, али најављује и нове референдуме.

Одбачена су бонска овлашћења и тражи се укидање ОХР-а, поништавање раније донесених неуставних одлука високог представника и тражи право на самоопредељење. 

Подржана је сарадња са НАТО-ом и кључним чланицама тог савеза на питањима безбједности, али се противи чланству БиХ у НАТО.

То су укратко закључци који су били предмет оштре расправе представника опозиционих странака са Милорадом Додиком и посланицима владајуће већине.

Аналитичари сматрају да је јучерашња посебна сједница скретње пажње јавности са стварних проблема.

"Све ово је била једна представа за јавност, пропраћена увредама и неваспитањем. На крају су усвојени закључци који неће имати никакво дјеловање за резултат", напомиње Стефан Благић, предсједник Удружења грађана "Рестарт Српска".  

"На посебној сједници, СНСД је прочитао своју биографију, јер у 90 одсто закључака који су усвојени су они учествовали.", каже аналитичар Велизар Антић.
 
У случају изостанка реакције страна потписница, свједока Дејтонског споразума и представника међународне заједнице на покушаје разградње Дејтонског споразума, Народна скупштина Републике Српске ће приступити доношењу новог Устава Републике Српске, о којем ће се изјаснити и грађани на референдуму.

Скупштински извјештачи напомињу да није постављена ниједна временска одредница те да закључци нису јасно дефинисани на који тачно начин ће се искористити у циљу заштите Републике Српске на којој владајућа гарнитура инсистира.

"Нисмо видјели никакве временске одреднице, ништа није тачно дефинисано, свуда је наведено уколико, ако они онда ћемо ми и тако даље, што је врло спорно за даље дјеловање." поручује новинар Љиљана Смиљанић. 
 
Закључке са седме посебне сједнице су потписали шефови посланичких клубова СНСД-а, ДНС-а, СП-а, ДЕМОС-а, НДП-а и Уједињене Српске. Њихова петедесет три посланика су то и изгласала, док остали народни посланици нису ни учествовали у гласању.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ја

12.11.2019 14:08

Е сад це да навале инвеститори у рс, ено их цекају у реду, ко це прије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупетарење

12.11.2019 15:11

Расправе о националном питању су се код нас претвориле у лупетање. Бозе сацувај. Одвојисмо се стоти пут.

Name

ре

12.11.2019 14:08

Са бурлом су ови његови експерти за све свјетске криминале као што су са њима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предсједник Дудук

12.11.2019 14:18

Послије усвајања ових одлука и заврсетка скупстине од јутрос у Републици Српској се боље зиви. Пензије, борацки, дјецији, инвалиднине и плате су порасле 113%. Отворене су разне фабрике. Млади висе не стоје у редовима пред амбасадама за одлазак у ЕУ . Незапослени на бироу це добити мјесецни додатак од 500 марака. У Републици од јутрос ТЕЦЕ МЕД И МЛИЈЕКО. Није висе тако ЦРНО након усвајања закљуцака са скупстине. Велики водја, црвена секта, климоглавци и дупеувлакаци су изгласали да се од данас зиви боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

12.11.2019 14:55

Следеца сједница Баја припрема резолуцију о укидању Европске Уније.Па за пар мјесеци нова резолуција за укидање Нато-а па последња за укидање Уједињених Нација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

12.11.2019 15:14

Не знам засто се опозиција уопсте упустила у расправу. Па они су каластуре сеоске, а ови хоце постено са њима еееее.

ОДГОВОРИТЕ