NSRS: Skretanje pažnje sa stvarnih problema

Analitičari smatraju da je jučerašnja posebna sjednica skretnje pažnje javnosti sa stvarnih problema.

Republika Srpska 12.11.2019 | 15:00
NSRS: Skretanje pažnje sa stvarnih problema
Petnestočasovna skupštinska rasprava iznjedrila je usvajanje zaključaka vladajuće većine kojima Parlament Srpske odbacuje sve akte koji su protivustavni i nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, ali najavljuje i nove referendume.

Odbačena su bonska ovlašćenja i traži se ukidanje OHR-a, poništavanje ranije donesenih neustavnih odluka visokog predstavnika i traži pravo na samoopredeljenje. 

Podržana je saradnja sa NATO-om i ključnim članicama tog saveza na pitanjima bezbjednosti, ali se protivi članstvu BiH u NATO.

To su ukratko zaključci koji su bili predmet oštre rasprave predstavnika opozicionih stranaka sa Miloradom Dodikom i poslanicima vladajuće većine.

Analitičari smatraju da je jučerašnja posebna sjednica skretnje pažnje javnosti sa stvarnih problema.

"Sve ovo je bila jedna predstava za javnost, propraćena uvredama i nevaspitanjem. Na kraju su usvojeni zaključci koji neće imati nikakvo djelovanje za rezultat", napominje Stefan Blagić, predsjednik Udruženja građana "Restart Srpska".  

"Na posebnoj sjednici, SNSD je pročitao svoju biografiju, jer u 90 odsto zaključaka koji su usvojeni su oni učestvovali.", kaže analitičar Velizar Antić.
 
U slučaju izostanka reakcije strana potpisnica, svjedoka Dejtonskog sporazuma i predstavnika međunarodne zajednice na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske će pristupiti donošenju novog Ustava Republike Srpske, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu.

Skupštinski izvještači napominju da nije postavljena nijedna vremenska odrednica te da zaključci nisu jasno definisani na koji tačno način će se iskoristiti u cilju zaštite Republike Srpske na kojoj vladajuća garnitura insistira.

"Nismo vidjeli nikakve vremenske odrednice, ništa nije tačno definisano, svuda je navedeno ukoliko, ako oni onda ćemo mi i tako dalje, što je vrlo sporno za dalje djelovanje." poručuje novinar Ljiljana Smiljanić. 
 
Zaključke sa sedme posebne sjednice su potpisali šefovi poslaničkih klubova SNSD-a, DNS-a, SP-a, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske. Njihova petedeset tri poslanika su to i izglasala, dok ostali narodni poslanici nisu ni učestvovali u glasanju.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ja

12.11.2019 14:08

E sad ce da navale investitori u rs, eno ih cekaju u redu, ko ce prije...

ODGOVORITE
Name

Lupetarenje

12.11.2019 15:11

Rasprave o nacionalnom pitanju su se kod nas pretvorile u lupetanje. Boze sacuvaj. Odvojismo se stoti put.

Name

re

12.11.2019 14:08

Sa burlom su ovi njegovi eksperti za sve svjetske kriminale kao što su sa njima u RS.

ODGOVORITE
Name

Predsjednik Duduk

12.11.2019 14:18

Poslije usvajanja ovih odluka i zavrsetka skupstine od jutros u Republici Srpskoj se bolje zivi. Penzije, boracki, djeciji, invalidnine i plate su porasle 113%. Otvorene su razne fabrike. Mladi vise ne stoje u redovima pred ambasadama za odlazak u EU . Nezaposleni na birou ce dobiti mjesecni dodatak od 500 maraka. U Republici od jutros TECE MED I MLIJEKO. Nije vise tako CRNO nakon usvajanja zakljucaka sa skupstine. Veliki vodja, crvena sekta, klimoglavci i dupeuvlakaci su izglasali da se od danas zivi bolje.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

12.11.2019 14:55

Sledeca sjednica Baja priprema rezoluciju o ukidanju Evropske Unije.Pa za par mjeseci nova rezolucija za ukidanje Nato-a pa poslednja za ukidanje Ujedinjenih Nacija.

ODGOVORITE
Name

Rale

12.11.2019 15:14

Ne znam zasto se opozicija uopste upustila u raspravu. Pa oni su kalasture seoske, a ovi hoce posteno sa njima eeeee.

ODGOVORITE