Наставак суђења Сузани: Полицајац Јоцић није потезао пиштољ на грађане?

Занимљиво је да је документ МУП-а, у којем се одбија изузеће Јоцића, потписао командир Полицијске станице Центар Владан Шикуљак, чије име се појављује у вези са истрагом убиства Давида Драгичевића

Република Српска 12.11.2019 | 13:20
Наставак суђења Сузани: Полицајац Јоцић није потезао пиштољ на грађане?
Сузана Радановић, мајка убијеног Давида Драгичевића, прије пар дана добила је позив да се 12. децембра поново појави у Основном суду у Бањалуци, поводом пријаве Полицијске управе Бањалука да је 25. децембра прошле године на Тргу Крајине прекршила јавни ред и мир.

Милан Малешевић, одвокат Сузане Радановић, на припремном рочишту 14. октобра, тражио је изузеће Милоша Јоцића, представника надлежног органа, односно МУП РС, због чега је суд тада морао прекинути поступак.

"С обзиром на то да је ријеч о лицу које је у децембру имало инцидент са грађанима, тражио сам изузеће“, казао је тада Малешевић, изражавајући сумњу у „непристрасност“ полицајца Јоцића. 

Суд је послао обавјештење МУП РС о захтјеву за изузећем Јоцића, али је из МУП-а одговорено да не пристају на то. 



У документу МУП РС се наводи да полицајац Јоцић „није учествовао у инциденту с грађанима“, већ је тог 25. децембра 2018. године вршио службену дужност, односно „послове и задатке обезбјеђења лица мјеста и непријављеног скупа јавног скупа у Улици Краља Првог Петра Карађорђевића“. У допису из МУП РС достављеном Основном суду још је наведено да су полицајца Јоцића у парку „Петар Кочић“ тог дана напало више особа, против којих су, како је наведено, поднесене кривичне пријаве на службено лице.



Занимљиво је да је документ МУП-а, у коме се одбија изузеће Јоцића, потписао командир Полицијске станице Центар Владан Шикуљак, чије име се појављује у вези са истрагом убиства Давида Драгичевића. И то не у позитивном свјетлу. 

СВЈЕДОЧЕЊЕ СВЈЕТЛАНЕ МАРИЋ

Шикуљак, бивши командир Јединице за интервенције, пронашао је свједокињу Свјетлану Марић, која је дала изјаву о томе како је наводно страдао Давид Драгичевић. 

Марић је тврдила да ју је “дана 18.03. 2018. године око 04,00 часа ујутро, пробудила снажна бука, галама и свађа која је долазила споља“. 

Свједок је навела да је чула бијесан, хистеричан глас, који је галамио на некога, а тај који је галамио био је бијесан, љут, а изговарао је неке псовке и пријетеће ријечи. Поред тог бијесног љутитог гласа чуо се глас још два или три мушкарца, који су такође учествовали у том разговору. Како је свједок навела, тај љутити глас и тај жамор двојице или тројице мушкараца одмах затим пратила су два снажна треска, звука, који су свједоку највише личили на звук дасака које су бачене са неке висине на тврду подлогу, а чула је два таква звука, треска, који су дошли у врло кратком интервалу, један иза другог, да би одмах након тих звукова чула и звук кршења грања, а затим је чула да је нешто тешко пљуснуло у воду.

Свједок је навела да је тај звук за њу био ужасан, толико страшан, да је одмах помислила да је у том тренутку неко погинуо. Свједок је изјавила да ју је тај догађај уплашио и узнемирио до те мјере да је те недјеље заборавила да треба постити. Свједоци Цвијетић Љиља (кћерка свједока Слађане Марић), те свједоци Чавка Есад и Шикуљак Владан наводе да им је свједок Слађана Марић, прије давања изјаве, испричала за предметни догађај. 

Све ово наведено је у Наредби о спровођењу истраге о убиству Давида Драгичевића, коју је 28. јуна прошле године потписао тужилац Далибор Врећо.

Занимљиво је да је управо Шикуљак пронашао свједокињу Слађану Марић, а посебно је занимљиво да је он од Марићеве све “сазнао” и прије њеног давања изјаве Окружном тужилаштву 30. марта 2018. године, а потом 2. априла прошле године. 

Битан је и следећи детаљ. У вријеме нестанка Давида Драгичевића 18. марта прошле године, Шикуљак је био командир Јединице за интервенцију. 

Пар дана прије конференције за новинаре МУП РС 26. марта 2018. године, када је полиција криминализовала жртву, означавајући Давида Драгичевића лоповом, наркоманом и тврдећи да је његова смрт „задесна“, Шикуљак је добио решење о премјештају у Полицијску станицу Лазарево. Према добро обавијештеним изворима, занимљиво је да је на нову дужност премјештен управо тада. Једноставније, склоњен. Сада је поново враћен у систем, пуном паром. 

МУП РС је као свог представника на суђење Сузани Радановић, мајци чији је син убијен, послала полицајца Милоша Јоцића, који је 25. децембра прошле године, у сукобу полиције и грађана на Тргу Крајине, према наводима адвоката Малешевића, потезао оружје на грађане. 

Полицајац Јоцић је 25. децембра 2018. године учествовао у инциденту с грађанима, који су се тог тренутка затекли на Тргу Крајине и у парку „Петар Кочић“. Тада је, наиме, дошло до физичког обрачуна једног броја грађана и Јоцићем. Адвокат Малашевић навео је да је ситуација тада била напета, да је Јоцић „можда тада задобио и повреде, јер му је била поцијепана униформа“, те да је „придржавао оружје“.  

Знаковито је да је МУП РС управо Јоцића, полицајца који је посегао за пиштољем током дешавања 25. децембра на Тргу Крајине и Парку „Петар Кочић“, послао за свог заступника, што указује да полиција под командом Драгана Лукача не намјерава одустати у прогона свих оних који траже истину и правду за убијеног Давида Драгичевића. 

 ГРАЂАНИ ПРЕД СУДОМ

Полицијска управа Бањалука поднијела је прекршајну пријаву Радановићевој због дешавања на Тргу Крајине 25. децембра прошле године. Тог дана, полиција је на Тргу прво ухапсила Давора Драгичевића, оца убијеног Давида, а након тога је приведена и Давидова мајка Сузана. 

Након што су на Тргу ухапсили Давора Драгичевића, који је на том мјесту паркирао свој аутомобил, послије полицијске потјере за њим од насеља Побрђе до центра града, Сузана је са сликом убијеног сина прилазила полицајцима, међу којима је било и специјалаца.

„За кога радиш, за народ или за мафију? Зар моје дијете није вриједно? Имаш ли мајку, имаш ли мајку, погледај ову слику?“, питала је тада Сузана полицјаце, који су ауто означили жутом траком. 

„Удаљите се“, понављао је један од полицајаца Сузани. 

„Је ли ово слободна територија, је ли ово слободан град, је ли ја смијем стајати гдје хоћу?“, наставила је тада Сузана, да би јој полицајац одговорио да „не узнемирава полицијског службеника у вршењу дужности“

„Погледај шта си убио, ти и твоји. Продужена рука Лукача и мафије. Побићете ми фамилију, то вам је циљ…“, одговорила је Сузана полицијском шефу параде на Тргу Крајине 25. децембра прошле године. 

Тог дана, осим што су у полицију приведени Давор и Сузана, полиција је брутално кренула на грађане Бањалуке окупљене на Тргу Крајине. Полиција је потом трајно забранила окупљање на Тргу Крајине члановима групе „Правда за Давида“, иако о томе ни до данас не постоји званичан акт. Више од 25 грађана Бањалуке почетком децембра треба да се појави пред Судом у Бањалуци, а сви се терете да су током скупова“Правда за Давида“ кршили јавни ред и мир.  

(зурнал.инфо)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Лука

12.11.2019 13:00

Е моја РС. Нисмо на дну ми смо на дну дна дубље не можемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пендрек ефендија

12.11.2019 13:01

Да неце баја одликовати тог јоцица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

12.11.2019 13:35

Подршка МУП-и РС. Убијајте слободно нико вама судити неће!!!

Name

Нострадамус

12.11.2019 13:03

Подрска породици Драгицевиц .

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУПетСхоу

12.11.2019 13:14

Практицно је вецина МУП-а у "крузном току". Треба све то суспендовати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

12.11.2019 13:14

Хоћемо репризу засједања Народне скупштине Републике Српске. Јагњићи и прасићи већ су спремни. Папци и шпињетци, хахаха, глођите кости послушна рајо. А у Приједору хара Х дивизија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сојиц

12.11.2019 14:05

Миле је вец изнео прасице из фуруну јер знамо да није добро да се оладе

Name

За министра Лукаца:

12.11.2019 13:22

Засто је МУП унистио доказе убиства Драгицевиц-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

12.11.2019 13:29

Подрска полицији Српске,подрска влади Српске,предсједнику Републике господји Цвијановиц и српском цлану зајеедницког предсједниства господину Додику !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

12.11.2019 14:30

Твоја дјеца сигурно добро зиве, а ти си пун ко миле ха ха ха.

Name

Ре Рајко

12.11.2019 16:34

Ста мислис да ли би унука војводе Дјујића могла бити предсједница Републике Хрватске?

Name

Xx

12.11.2019 13:37

Срам вас било судити мајци зртве док убице и злоцинци сетају на слободи. Бозија правда це вас све стици. Много је ту резимских руку окрвављено Давидовом невином крвљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

12.11.2019 13:56

Тако мора бити кад тад.

Name

Y

12.11.2019 15:44

ТАКО ЈЕ,И ЈА ВЈЕРУЈЕМ У БОЗИЈУ ПРАВДУ,

Name

Марко

12.11.2019 13:39

Правда за Давида и његове родитеље,Давора и Сузану.Неце ни овај терор и репресија над градјанима трајати довјека.Идуце године на изборима градјани це им показати да нису заборавили оно малтретирање и репресију у децембру просле године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

12.11.2019 14:01

Дно дна. Немамо гдје даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

12.11.2019 19:06

У Аустрију?

Name

Ре синип

12.11.2019 21:12

И ста вели адвокатица из медјународног тима? БРУТАЛНО убијен.

Name

Директ

13.11.2019 01:02

Резим је давно досегао дно. Сад су пресли на дубину и даљину.

Name

Ре Ре синип

13.11.2019 08:36

Ма цињеница о постојању убиства у цијем прикривању уцествују појединци из врха МУП и правосудја је небитна. Битно је то сто је отац зртве у Аустрији. Изгледа да је емпатија некима само апстрактан појам.

Name

Флеш

13.11.2019 09:48

Ниједног доказа за убиство нема. Онај ко тврди да је убиство треба да оде у тужилаштво и пружи доказе. Ови тупсони што пишу "убиство" могу бити позвани на разговор

Name

Ре Флеш

13.11.2019 11:41

Тупсони су убили Давида, а јос веци тупсони су они који су покусали ово приказати као задес. А највеци тупсони су такви као ти који имају прилику да из досад изнесених цињеница могу са лакоцом закљуцити да се ради о убиству (осим ако ниси један од изврсилаца или сауцесника у Давидовом убиству). Даље, нико не мозе бити позван на одговорност зато сто сматра да се ради о убиству. У том слуцају би требало позвати и инспектора Костресевица који је изјавио да се у овом слуцају требало кренути од претпоставке да се ради о убиству. И немој, молим те, ту сазвакану спику да овдје просипас.

Name

Ре Флеш

13.11.2019 11:44

Само тупсон мозе оставити такав коментар. И то покварен тупсон.

Name

Флеш

13.11.2019 13:29

Тупсон нисам, ја само пљувачином зарадјујем за лебац. Лаксе је и то него крампати.

Name

Цасни Невесињци

13.11.2019 10:33

Велика зено,оце исестро борите се и не посустајте пред овим Нецасним пред овимАветима,свакоЦестит страда од ових назови,,моцника,,њима је нељуткост главно орузје,али запсмтите да јеПРАВДА,једино свјетло како за ВАС тако иза сваког она це стици,колилко је год они гусили.Сами сте видјели да је и нас град на СВ ДИМИТРИЈА дозивио неправду од, ,биједног, , руководства насе опстине кад награди Илију Недостојног апонизи исто насе уцвијељене мајке и оцеве ,Мајора,Драмске умјетнике полицајца Луцица ико је год Постен иХрабре Борце.Даце БОГ иСВИ СВЕЦИ па це добит свак по заслузи.Борите се за васег Давида имате и за кога будите храбри а то вец јесте и Правда це стици.И ми цемо се борити за насе Зртве иНасе борце који одбранисе насе Невесиње.Будите јаки....

ОДГОВОРИТЕ