Nastavak suđenja Suzani: Policajac Jocić nije potezao pištolj na građane?

Zanimljivo je da je dokument MUP-a, u kojem se odbija izuzeće Jocića, potpisao komandir Policijske stanice Centar Vladan Šikuljak, čije ime se pojavljuje u vezi sa istragom ubistva Davida Dragičevića

Republika Srpska 12.11.2019 | 13:20
Nastavak suđenja Suzani: Policajac Jocić nije potezao pištolj na građane?
Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, prije par dana dobila je poziv da se 12. decembra ponovo pojavi u Osnovnom sudu u Banjaluci, povodom prijave Policijske uprave Banjaluka da je 25. decembra prošle godine na Trgu Krajine prekršila javni red i mir.

Milan Malešević, odvokat Suzane Radanović, na pripremnom ročištu 14. oktobra, tražio je izuzeće Miloša Jocića, predstavnika nadležnog organa, odnosno MUP RS, zbog čega je sud tada morao prekinuti postupak.

"S obzirom na to da je riječ o licu koje je u decembru imalo incident sa građanima, tražio sam izuzeće“, kazao je tada Malešević, izražavajući sumnju u „nepristrasnost“ policajca Jocića. 

Sud je poslao obavještenje MUP RS o zahtjevu za izuzećem Jocića, ali je iz MUP-a odgovoreno da ne pristaju na to. U dokumentu MUP RS se navodi da policajac Jocić „nije učestvovao u incidentu s građanima“, već je tog 25. decembra 2018. godine vršio službenu dužnost, odnosno „poslove i zadatke obezbjeđenja lica mjesta i neprijavljenog skupa javnog skupa u Ulici Kralja Prvog Petra Karađorđevića“. U dopisu iz MUP RS dostavljenom Osnovnom sudu još je navedeno da su policajca Jocića u parku „Petar Kočić“ tog dana napalo više osoba, protiv kojih su, kako je navedeno, podnesene krivične prijave na službeno lice.Zanimljivo je da je dokument MUP-a, u kome se odbija izuzeće Jocića, potpisao komandir Policijske stanice Centar Vladan Šikuljak, čije ime se pojavljuje u vezi sa istragom ubistva Davida Dragičevića. I to ne u pozitivnom svjetlu. 

SVJEDOČENJE SVJETLANE MARIĆ

Šikuljak, bivši komandir Jedinice za intervencije, pronašao je svjedokinju Svjetlanu Marić, koja je dala izjavu o tome kako je navodno stradao David Dragičević. 

Marić je tvrdila da ju je “dana 18.03. 2018. godine oko 04,00 časa ujutro, probudila snažna buka, galama i svađa koja je dolazila spolja“. 

Svjedok je navela da je čula bijesan, histeričan glas, koji je galamio na nekoga, a taj koji je galamio bio je bijesan, ljut, a izgovarao je neke psovke i prijeteće riječi. Pored tog bijesnog ljutitog glasa čuo se glas još dva ili tri muškarca, koji su takođe učestvovali u tom razgovoru. Kako je svjedok navela, taj ljutiti glas i taj žamor dvojice ili trojice muškaraca odmah zatim pratila su dva snažna treska, zvuka, koji su svjedoku najviše ličili na zvuk dasaka koje su bačene sa neke visine na tvrdu podlogu, a čula je dva takva zvuka, treska, koji su došli u vrlo kratkom intervalu, jedan iza drugog, da bi odmah nakon tih zvukova čula i zvuk kršenja granja, a zatim je čula da je nešto teško pljusnulo u vodu.

Svjedok je navela da je taj zvuk za nju bio užasan, toliko strašan, da je odmah pomislila da je u tom trenutku neko poginuo. Svjedok je izjavila da ju je taj događaj uplašio i uznemirio do te mjere da je te nedjelje zaboravila da treba postiti. Svjedoci Cvijetić Ljilja (kćerka svjedoka Slađane Marić), te svjedoci Čavka Esad i Šikuljak Vladan navode da im je svjedok Slađana Marić, prije davanja izjave, ispričala za predmetni događaj. 

Sve ovo navedeno je u Naredbi o sprovođenju istrage o ubistvu Davida Dragičevića, koju je 28. juna prošle godine potpisao tužilac Dalibor Vrećo.

Zanimljivo je da je upravo Šikuljak pronašao svjedokinju Slađanu Marić, a posebno je zanimljivo da je on od Marićeve sve “saznao” i prije njenog davanja izjave Okružnom tužilaštvu 30. marta 2018. godine, a potom 2. aprila prošle godine. 

Bitan je i sledeći detalj. U vrijeme nestanka Davida Dragičevića 18. marta prošle godine, Šikuljak je bio komandir Jedinice za intervenciju. 

Par dana prije konferencije za novinare MUP RS 26. marta 2018. godine, kada je policija kriminalizovala žrtvu, označavajući Davida Dragičevića lopovom, narkomanom i tvrdeći da je njegova smrt „zadesna“, Šikuljak je dobio rešenje o premještaju u Policijsku stanicu Lazarevo. Prema dobro obaviještenim izvorima, zanimljivo je da je na novu dužnost premješten upravo tada. Jednostavnije, sklonjen. Sada je ponovo vraćen u sistem, punom parom. 

MUP RS je kao svog predstavnika na suđenje Suzani Radanović, majci čiji je sin ubijen, poslala policajca Miloša Jocića, koji je 25. decembra prošle godine, u sukobu policije i građana na Trgu Krajine, prema navodima advokata Maleševića, potezao oružje na građane. 

Policajac Jocić je 25. decembra 2018. godine učestvovao u incidentu s građanima, koji su se tog trenutka zatekli na Trgu Krajine i u parku „Petar Kočić“. Tada je, naime, došlo do fizičkog obračuna jednog broja građana i Jocićem. Advokat Malašević naveo je da je situacija tada bila napeta, da je Jocić „možda tada zadobio i povrede, jer mu je bila pocijepana uniforma“, te da je „pridržavao oružje“.  

Znakovito je da je MUP RS upravo Jocića, policajca koji je posegao za pištoljem tokom dešavanja 25. decembra na Trgu Krajine i Parku „Petar Kočić“, poslao za svog zastupnika, što ukazuje da policija pod komandom Dragana Lukača ne namjerava odustati u progona svih onih koji traže istinu i pravdu za ubijenog Davida Dragičevića. 

 GRAĐANI PRED SUDOM

Policijska uprava Banjaluka podnijela je prekršajnu prijavu Radanovićevoj zbog dešavanja na Trgu Krajine 25. decembra prošle godine. Tog dana, policija je na Trgu prvo uhapsila Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, a nakon toga je privedena i Davidova majka Suzana. 

Nakon što su na Trgu uhapsili Davora Dragičevića, koji je na tom mjestu parkirao svoj automobil, poslije policijske potjere za njim od naselja Pobrđe do centra grada, Suzana je sa slikom ubijenog sina prilazila policajcima, među kojima je bilo i specijalaca.

„Za koga radiš, za narod ili za mafiju? Zar moje dijete nije vrijedno? Imaš li majku, imaš li majku, pogledaj ovu sliku?“, pitala je tada Suzana policjace, koji su auto označili žutom trakom. 

„Udaljite se“, ponavljao je jedan od policajaca Suzani. 

„Je li ovo slobodna teritorija, je li ovo slobodan grad, je li ja smijem stajati gdje hoću?“, nastavila je tada Suzana, da bi joj policajac odgovorio da „ne uznemirava policijskog službenika u vršenju dužnosti“

„Pogledaj šta si ubio, ti i tvoji. Produžena ruka Lukača i mafije. Pobićete mi familiju, to vam je cilj…“, odgovorila je Suzana policijskom šefu parade na Trgu Krajine 25. decembra prošle godine. 

Tog dana, osim što su u policiju privedeni Davor i Suzana, policija je brutalno krenula na građane Banjaluke okupljene na Trgu Krajine. Policija je potom trajno zabranila okupljanje na Trgu Krajine članovima grupe „Pravda za Davida“, iako o tome ni do danas ne postoji zvaničan akt. Više od 25 građana Banjaluke početkom decembra treba da se pojavi pred Sudom u Banjaluci, a svi se terete da su tokom skupova“Pravda za Davida“ kršili javni red i mir.  

(zurnal.info)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Luka

12.11.2019 14:00

E moja RS. Nismo na dnu mi smo na dnu dna dublje ne možemo.

ODGOVORITE
Name

pendrek efendija

12.11.2019 14:01

Da nece baja odlikovati tog jocica..

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

12.11.2019 14:35

Podrška MUP-i RS. Ubijajte slobodno niko vama suditi neće!!!

Name

Nostradamus

12.11.2019 14:03

Podrska porodici Dragicevic .

ODGOVORITE
Name

MUPetShou

12.11.2019 14:14

Prakticno je vecina MUP-a u "kruznom toku". Treba sve to suspendovati..

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

12.11.2019 14:14

Hoćemo reprizu zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske. Jagnjići i prasići već su spremni. Papci i špinjetci, hahaha, glođite kosti poslušna rajo. A u Prijedoru hara H divizija.

ODGOVORITE
Name

sojic

12.11.2019 15:05

Mile je vec izneo prasice iz furunu jer znamo da nije dobro da se olade

Name

Za ministra Lukaca:

12.11.2019 14:22

Zasto je MUP unistio dokaze ubistva Dragicevic-a?

ODGOVORITE
Name

Rajko

12.11.2019 14:29

Podrska policiji Srpske,podrska vladi Srpske,predsjedniku Republike gospodji Cvijanovic i srpskom clanu zajeednickog predsjednistva gospodinu Dodiku !

ODGOVORITE
Name

Rale

12.11.2019 15:30

Tvoja djeca sigurno dobro zive, a ti si pun ko mile ha ha ha.

Name

Re Rajko

12.11.2019 17:34

Sta mislis da li bi unuka vojvode Djujića mogla biti predsjednica Republike Hrvatske?

Name

Xx

12.11.2019 14:37

Sram vas bilo suditi majci zrtve dok ubice i zlocinci setaju na slobodi. Bozija pravda ce vas sve stici. Mnogo je tu rezimskih ruku okrvavljeno Davidovom nevinom krvlju.

ODGOVORITE
Name

Luka

12.11.2019 14:56

Tako mora biti kad tad.

Name

Y

12.11.2019 16:44

TAKO JE,I JA VJERUJEM U BOZIJU PRAVDU,

Name

Marko

12.11.2019 14:39

Pravda za Davida i njegove roditelje,Davora i Suzanu.Nece ni ovaj teror i represija nad gradjanima trajati dovjeka.Iduce godine na izborima gradjani ce im pokazati da nisu zaboravili ono maltretiranje i represiju u decembru prosle godine.

ODGOVORITE
Name

Dno dna

12.11.2019 15:01

Dno dna. Nemamo gdje dalje

ODGOVORITE
Name

синип

12.11.2019 20:06

У Аустрију?

Name

Re sinip

12.11.2019 22:12

I sta veli advokatica iz medjunarodnog tima? BRUTALNO ubijen.

Name

Direkt

13.11.2019 02:02

Rezim je davno dosegao dno. Sad su presli na dubinu i daljinu.

Name

Re Re sinip

13.11.2019 09:36

Ma cinjenica o postojanju ubistva u cijem prikrivanju ucestvuju pojedinci iz vrha MUP i pravosudja je nebitna. Bitno je to sto je otac zrtve u Austriji. Izgleda da je empatija nekima samo apstraktan pojam.

Name

Fleš

13.11.2019 10:48

Nijednog dokaza za ubistvo nema. Onaj ko tvrdi da je ubistvo treba da ode u tužilaštvo i pruži dokaze. Ovi tupsoni što pišu "ubistvo" mogu biti pozvani na razgovor

Name

Re Fleš

13.11.2019 12:41

Tupsoni su ubili Davida, a jos veci tupsoni su oni koji su pokusali ovo prikazati kao zades. A najveci tupsoni su takvi kao ti koji imaju priliku da iz dosad iznesenih cinjenica mogu sa lakocom zakljuciti da se radi o ubistvu (osim ako nisi jedan od izvrsilaca ili saucesnika u Davidovom ubistvu). Dalje, niko ne moze biti pozvan na odgovornost zato sto smatra da se radi o ubistvu. U tom slucaju bi trebalo pozvati i inspektora Kostresevica koji je izjavio da se u ovom slucaju trebalo krenuti od pretpostavke da se radi o ubistvu. I nemoj, molim te, tu sazvakanu spiku da ovdje prosipas.

Name

Re Fleš

13.11.2019 12:44

Samo tupson moze ostaviti takav komentar. I to pokvaren tupson.

Name

Fleš

13.11.2019 14:29

Tupson nisam, ja samo pljuvačinom zaradjujem za lebac. Lakse je i to nego krampati.

Name

Casni Nevesinjci

13.11.2019 11:33

Velika zeno,oce isestro borite se i ne posustajte pred ovim Necasnim pred ovimAvetima,svakoCestit strada od ovih nazovi,,mocnika,,njima je neljutkost glavno oruzje,ali zapsmtite da jePRAVDA,jedino svjetlo kako za VAS tako iza svakog ona ce stici,kolilko je god oni gusili.Sami ste vidjeli da je i nas grad na SV DIMITRIJA dozivio nepravdu od, ,bijednog, , rukovodstva nase opstine kad nagradi Iliju Nedostojnog aponizi isto nase ucvijeljene majke i oceve ,Majora,Dramske umjetnike policajca Lucica iko je god Posten iHrabre Borce.Dace BOG iSVI SVECI pa ce dobit svak po zasluzi.Borite se za vaseg Davida imate i za koga budite hrabri a to vec jeste i Pravda ce stici.I mi cemo se boriti za nase Zrtve iNase borce koji odbranise nase Nevesinje.Budite jaki....

ODGOVORITE