У Боливији у току државни удар

Мексичка влада сматра оставку предсједника Боливије Ева Моралеса државним ударом, јер је боливијска војска прекршила Устав, притискајуц́и га да се повуче, изјавио је у понедјељак мексички министар спољних послова Марчело Ебрард.

Свијет 11.11.2019 | 17:06
У Боливији у току државни удар
"То је државни удар, јер је војска затражила оставку предсједника, што је противно уставном поретку те земље", рекао је Ебрард новинарима на редовној конференцији за медије.

Министар је говорио након што је љевичарски предсједник Ево Моралес, који је био на челу Боливије од 2006. године, објавио у недељу да ц́е одступити под притиском због спорног реизбора прошлог мјесеца.

Говорец́и заједно са предсједником Андресом Мануелом Лопезом Обрадором, ветераном љевице Латинске Америке, Ебрард је рекао да Мексико нец́е прихватити владу "војног карактера" у Боливији.

Мексико ће наставио да признаје Моралеса као легитимног предсједника све док његов мандат не заврши у јануару 2020. године, рекао је Ебрард.

Називајуц́и догађаје у Боливији "кораком уназад за цијели регион", Ебрард је рекао да сукоб треба решити мирним и демократским средствима и позвао Организацију америчких држава да се састану и изнесу мишљење о том питању.

Прије оставке, Мексико је поздравио Моралесову одлуку да распише нове изборе у Боливији. Мексико је касније рекао да ц́е му понудити азил уколико то затражи. До сада, рекао је Ебрард, Мексико није добио одговор од Моралеса.

Лопез Обрадор рекао је да се слаже са оним што је министар спољних послова рекао о Боливији, и похвалио Моралеса што је одлучио да одступи са власти уместо да угрози животе својих суграђана.

Због низа војних хунти које су током 20. вијека срушиле љевичарске владе у Латинској Америци, љевичари региона су изузетно осјетљиви на било какве знакове војног уплитања у политичке афере, пише агенција Ројтерс.

Лопез Обрадор, први љевичарски предсједник у Мексику деценијама уназад, одговорио је генералу који је критиковао владу рекавши да његове присталице "нец́е дозволити" државни удар.

(РСЕ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Глобал зитизен

11.11.2019 16:54

Код нас никад није просао .

ОДГОВОРИТЕ