U Boliviji u toku državni udar

Meksička vlada smatra ostavku predsjednika Bolivije Eva Moralesa državnim udarom, jer je bolivijska vojska prekršila Ustav, pritiskajući ga da se povuče, izjavio je u ponedjeljak meksički ministar spoljnih poslova Marčelo Ebrard.

Svijet 11.11.2019 | 17:06
U Boliviji u toku državni udar
"To je državni udar, jer je vojska zatražila ostavku predsjednika, što je protivno ustavnom poretku te zemlje", rekao je Ebrard novinarima na redovnoj konferenciji za medije.

Ministar je govorio nakon što je ljevičarski predsjednik Evo Morales, koji je bio na čelu Bolivije od 2006. godine, objavio u nedelju da će odstupiti pod pritiskom zbog spornog reizbora prošlog mjeseca.

Govoreći zajedno sa predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, veteranom ljevice Latinske Amerike, Ebrard je rekao da Meksiko neće prihvatiti vladu "vojnog karaktera" u Boliviji.

Meksiko će nastavio da priznaje Moralesa kao legitimnog predsjednika sve dok njegov mandat ne završi u januaru 2020. godine, rekao je Ebrard.

Nazivajući događaje u Boliviji "korakom unazad za cijeli region", Ebrard je rekao da sukob treba rešiti mirnim i demokratskim sredstvima i pozvao Organizaciju američkih država da se sastanu i iznesu mišljenje o tom pitanju.

Prije ostavke, Meksiko je pozdravio Moralesovu odluku da raspiše nove izbore u Boliviji. Meksiko je kasnije rekao da će mu ponuditi azil ukoliko to zatraži. Do sada, rekao je Ebrard, Meksiko nije dobio odgovor od Moralesa.

Lopez Obrador rekao je da se slaže sa onim što je ministar spoljnih poslova rekao o Boliviji, i pohvalio Moralesa što je odlučio da odstupi sa vlasti umesto da ugrozi živote svojih sugrađana.

Zbog niza vojnih hunti koje su tokom 20. vijeka srušile ljevičarske vlade u Latinskoj Americi, ljevičari regiona su izuzetno osjetljivi na bilo kakve znakove vojnog uplitanja u političke afere, piše agencija Rojters.

Lopez Obrador, prvi ljevičarski predsjednik u Meksiku decenijama unazad, odgovorio je generalu koji je kritikovao vladu rekavši da njegove pristalice "neće dozvoliti" državni udar.

(RSE)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Global zitizen

11.11.2019 16:54

Kod nas nikad nije prosao .

ODGOVORITE