Шта Србија може да очекује од Макрона?

Предсједник Србије Александар Вучић у Паризу присуствује вечери коју приређује француски предсједник и домаћин Другог Париског форума о миру, Емануел Макрон.

Србија 11.11.2019 | 15:27
Шта Србија може да очекује од Макрона?
Вучића у уторак са Макроном очекује разговор, можда никада важнији, како је сам рекао.

Предсједник Вучић тако почиње тродневну посјету званичном Паризу, у свјетлу сасвим нових околности и на европској и на регионалној политичкој сцени.

Француски предсједник је ових дана, наиме, још радикалније формулисао своју стратегију редефинисања Европске уније, којој су потребни "нови модалитети", а истовремено су, овог викенда у Охриду, постављени основи за реализовање "малог Ссенгена", иницијативе српског предсједника за чвршће повезивање и јачу сарадњу шест економија Западног Балкана, који тежи чланству у ЕУ.

Прилику да са Макроном разговара о та два, за Србију и за регион важна питања Вучић ће имати сутра, приликом тет-а-тет сусрета на маргинама Другог Париског форума о миру.

Када је ријеч о односу ЕУ према проширењу, Вучић од Макрона очекује одговор на питање каква је будућност региона, на које од других европских и свјетских званичника досад није добио одговор.

"Желим да чујем од њега тет-а-тет шта мисли и онда можемо да правимо неке планове за будућност", рекао је предсједник Србије.

"Његове идеје не бих потцењивао и ниподаштавао, као што други раде", каже Вучић.

Од Макрона, како је најавио, очекује подршку за "мали шенген".

Мада аналитичари оцјењују да "куца на отворена врата", односно да ће француски предсједник подржати ту иницијативу, предсједнику Вучићу је Макронов став о тој иницијативи веома значајан, између осталог и због чињенице да неке земље у региону према њој показују резерву, изговарајући се наводним страховањима да та иницијатива не буде замјена за чланство у ЕУ, а да заправо иза таквог става стоје други, политички разлози.

"Желим да разговарамо и о овој иницијативи. Тражићу од њега и молићу за подршку, јер ако то будемо имали, створићемо потпуно нове услове и то би нам био један од извора убрзаног раста у наредним годинама. Ако добијемо ту врсту подршке, неће бити лако да се све ово сруши", рекао је Вучић.

Јер, без подршке Париза, сматра, биће тешко добити подршку Европе.

"Можда нам никад нису били важнији разговори с Макроном", рекао је Вучић.

Мимо сусрета са Макроном, програмом посјете српског предсједника планирано је да учествује у разговору о 75 година Организације Уједињених нација, као и на панелу "Мишљења младих о мултилатерализму", током 40. засједања Генералне конференције Унеска.

Учесницима 40. засједања Генералне конференције Унеска, предсједник Вучић ће се обратити посљедњег дана посјете, када ће имати сусрет са генералном директорком Унеска Одри Азуле, најавила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Републике.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар