Šta Srbija može da očekuje od Makrona?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu prisustvuje večeri koju priređuje francuski predsjednik i domaćin Drugog Pariskog foruma o miru, Emanuel Makron.

Srbija 11.11.2019 | 15:27
Šta Srbija može da očekuje od Makrona?
Vučića u utorak sa Makronom očekuje razgovor, možda nikada važniji, kako je sam rekao.

Predsjednik Vučić tako počinje trodnevnu posjetu zvaničnom Parizu, u svjetlu sasvim novih okolnosti i na evropskoj i na regionalnoj političkoj sceni.

Francuski predsjednik je ovih dana, naime, još radikalnije formulisao svoju strategiju redefinisanja Evropske unije, kojoj su potrebni "novi modaliteti", a istovremeno su, ovog vikenda u Ohridu, postavljeni osnovi za realizovanje "malog Ssengena", inicijative srpskog predsjednika za čvršće povezivanje i jaču saradnju šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teži članstvu u EU.

Priliku da sa Makronom razgovara o ta dva, za Srbiju i za region važna pitanja Vučić će imati sutra, prilikom tet-a-tet susreta na marginama Drugog Pariskog foruma o miru.

Kada je riječ o odnosu EU prema proširenju, Vučić od Makrona očekuje odgovor na pitanje kakva je budućnost regiona, na koje od drugih evropskih i svjetskih zvaničnika dosad nije dobio odgovor.

"Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda možemo da pravimo neke planove za budućnost", rekao je predsjednik Srbije.

"Njegove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao, kao što drugi rade", kaže Vučić.

Od Makrona, kako je najavio, očekuje podršku za "mali šengen".

Mada analitičari ocjenjuju da "kuca na otvorena vrata", odnosno da će francuski predsjednik podržati tu inicijativu, predsjedniku Vučiću je Makronov stav o toj inicijativi veoma značajan, između ostalog i zbog činjenice da neke zemlje u regionu prema njoj pokazuju rezervu, izgovarajući se navodnim strahovanjima da ta inicijativa ne bude zamjena za članstvo u EU, a da zapravo iza takvog stava stoje drugi, politički razlozi.

"Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali, stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši", rekao je Vučić.

Jer, bez podrške Pariza, smatra, biće teško dobiti podršku Evrope.

"Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom", rekao je Vučić.

Mimo susreta sa Makronom, programom posjete srpskog predsjednika planirano je da učestvuje u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu "Mišljenja mladih o multilateralizmu", tokom 40. zasjedanja Generalne konferencije Uneska.

Učesnicima 40. zasjedanja Generalne konferencije Uneska, predsjednik Vučić će se obratiti posljednjeg dana posjete, kada će imati susret sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar