Хрвати и Бугари незадовољни Европском унијом

Хрвати спадају међу најнезадовољније грађане Европске уније, показује ново истраживање евро-статистичара.

Регион 10.11.2019 | 17:08
Хрвати и Бугари незадовољни Европском унијом
Наиме, са просечном општом оценом квалитета живота од само 6,3 у 2018. години, Хрвати су задовољнији једино од Бугара, који су квалитету живота дали просечну оцену 5,4.

Овде ваља нагласити како се оцене крећу у распону од нуле, која означава потпуно незадовољство, па до 10, што је оцена за потпуно задовољство.

Иначе, просечна оцена квалитета живота грађана ЕУ у 2018. години је износила 7,3, што значи да квалитет свог живота Хрвати оцењују слабије од просека Уније, показују подаци Еуростата.

И не само то: док је задовољство квалитетом живота у Бугарској лани порасло у односу на 2013. годину, када је оцењено са 4,8, задовољство животом у Хрватској у истом периоду је стагнирало, односно просечна оцена остала је иста. Тренд стагнације оценом животних прилика у ЕУ у истом периоду има још само Белгија, чији су грађани, међутим, задовољнији начином живота од Хрвата, будући да квалитет живота оцењују са 7,6, што је изнад просека ЕУ.

Главни разлог незадовољства Хрвата је, чини се, онај финансијски. Наиме, како показује истраживање, сопствену финансијску ситуацију Хрвати оцењују просечном оценом 5,2, што је такође једна од најнижих оцена у ЕУ. Мање задовољни својом финансијском ситуацијом у ЕУ су само Литванци и Бугари, док је просечна оцена дубином џепа на нивоу ЕУ 6,5. Ипак, у односу на 2013. годину, оцена финансијске ситуације у Хрватској је порасла, будући да су тада испитаници у Хрватској својој финансијској ситуацији давали оцену од само 4,6.

Хрвати су при дну Унијине лествице и по оцени личних односа, односно квалитета односа с другим људима. Истраживање Еуростата показује да је просечна оцена коју дају испитаници у Хрватској лани била 7,5, што је испод просека Уније од 7,9. Личним односима су мање од Хрвата задовољни само Грци и Бугари.

Словенци и иначе спадају међу задовољније грађане ЕУ. Наиме, укупан квалитет живота они су оценили са 7,3, што је на нивоу просека ЕУ. Близу просека Словенци су и по оцени финансијског стања, које су оценили са 6,3.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пендула

10.11.2019 18:30

Па највеце љенцуге у ЕУ су они !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало Пендула!!

11.11.2019 11:05

никада Нико од тебе, не Цу какву позитивни ;стварно требас помоц" тежак си као земља.

Name

дијаспора

10.11.2019 19:19

Па они никад нису задовољни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код

10.11.2019 20:26

Свабе је арбеит, арбеит ! А ви то нисте навикли, запет по послу. Покусавате те социјалне установе опљацкат, нерадом и боловањем. То тако не пролази мало сте се пресли.

ОДГОВОРИТЕ