Hrvati i Bugari nezadovoljni Evropskom unijom

Hrvati spadaju među najnezadovoljnije građane Evropske unije, pokazuje novo istraživanje evro-statističara.

Region 10.11.2019 | 17:08
Hrvati i Bugari nezadovoljni Evropskom unijom
Naime, sa prosečnom opštom ocenom kvaliteta života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvalitetu života dali prosečnu ocenu 5,4.

Ovde valja naglasiti kako se ocene kreću u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo, pa do 10, što je ocena za potpuno zadovoljstvo.

Inače, prosečna ocena kvaliteta života građana EU u 2018. godini je iznosila 7,3, što znači da kvalitet svog života Hrvati ocenjuju slabije od proseka Unije, pokazuju podaci Eurostata.

I ne samo to: dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj lani poraslo u odnosu na 2013. godinu, kada je ocenjeno sa 4,8, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj u istom periodu je stagniralo, odnosno prosečna ocena ostala je ista. Trend stagnacije ocenom životnih prilika u EU u istom periodu ima još samo Belgija, čiji su građani, međutim, zadovoljniji načinom života od Hrvata, budući da kvalitet života ocenjuju sa 7,6, što je iznad proseka EU.

Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata je, čini se, onaj finansijski. Naime, kako pokazuje istraživanje, sopstvenu finansijsku situaciju Hrvati ocenjuju prosečnom ocenom 5,2, što je takođe jedna od najnižih ocena u EU. Manje zadovoljni svojom finansijskom situacijom u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosečna ocena dubinom džepa na nivou EU 6,5. Ipak, u odnosu na 2013. godinu, ocena finansijske situacije u Hrvatskoj je porasla, budući da su tada ispitanici u Hrvatskoj svojoj finansijskoj situaciji davali ocenu od samo 4,6.

Hrvati su pri dnu Unijine lestvice i po oceni ličnih odnosa, odnosno kvaliteta odnosa s drugim ljudima. Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosečna ocena koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5, što je ispod proseka Unije od 7,9. Ličnim odnosima su manje od Hrvata zadovoljni samo Grci i Bugari.

Slovenci i inače spadaju među zadovoljnije građane EU. Naime, ukupan kvalitet života oni su ocenili sa 7,3, što je na nivou proseka EU. Blizu proseka Slovenci su i po oceni finansijskog stanja, koje su ocenili sa 6,3.

(B92)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pendula

10.11.2019 17:30

Pa najvece ljencuge u EU su oni !

ODGOVORITE
Name

Halo Pendula!!

11.11.2019 10:05

nikada Niko od tebe, ne Cu kakvu pozitivni ;stvarno trebas pomoc" težak si kao zemlja.

Name

dijaspora

10.11.2019 18:19

Pa oni nikad nisu zadovoljni

ODGOVORITE
Name

Kod

10.11.2019 19:26

Svabe je arbeit, arbeit ! A vi to niste navikli, zapet po poslu. Pokusavate te socijalne ustanove opljackat, neradom i bolovanjem. To tako ne prolazi malo ste se presli.

ODGOVORITE