Ово није ванредно национално стање у земљи

- Британски премијер Борис Џонсон рекао је да велике поплаве на сјеверу земље нису разлог за увођење "националног ванредног стања" и да становништво мора да прихвати реалност да су оваква мјеста подложна поплавама, пише "Индипендент".

Свијет 09.11.2019 | 18:35
Ово није ванредно национално стање у земљи
Премијер је ово рекао током посјете области која је погођена поплавама. Џонсон је данас био у граду Метлоку у Дербиширу недалеко од мјеста гдје је једна жена настрадала када је ријека пробила корита.

Џонсон је подсјетио да је Влада издвојила више милијарди фунти за одбрану од поплава и за повећање заштите од поплава.

"Међутим, људи се морају суочити са реалношћу и схватити да су оваква мјеста склона поплавама, којих ће сигурно бити и у будућности", рекао је премијер.

Он је додао да најновије поплаве нису на нивоу општег ванредног стања и да су њихов узрок, највјероватније, климатске промјене.

Широм Британије и данас су на снази упозорења од поплава, а најгора ситуација је на ријеци Дон у Јоркширу.

Сјеверни и централне дијелове Британије у протеклих неколико дана погођени су олујним кишама и поплавама. У неким областима у року од 24 часа пало је кише колико падне током једног мјесеца.

Око 35 кућа евакуисано је у мјесту Мансфилд у Нотингемширу, након што је урушавање каменолома узроковало клизиште. У граду Донкастеру људи су напуштали куће чамцима.

У протеклих неколико дана дошло је до поремећаја саобраћаја, након што су усљед обилних киша блокирани путеви и пруге.

Џереми Корбин, вођа лабуриста, рекао је данас током посјете мјесту Дон Вели у Јужном Јоркширу да су поплаве резултат климатских промјена и да се ради о климатској и еколошкој ванредној ситуацији.

"Недостатак мјера са наше стране сваке године значи све јаче поплаве, све више уништених кућа и све живота у опасности. Овдје се не ради о природној катастрофи, већ оној коју је изазвао човјек. Не само да су планови Владе да се позабави климатским промјенама прилично слаби, они такође нису припремили локалне заједнице и није ништа урађено на спречавању поплава. Торијевске мјере штедње довеле су службе за ванредне ситуације до тачке пуцања", рекао је он.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар