"Дани адвокатуре" одржани данас у Бијељини

У организацији Адвокатске коморе Републике Српске у “Етно селу Станишићи” код Бијељине одржани су “Дани адвокатуре”. Иако је првенствени циљ догађаја прослава годишњице коју обиљежавају, учесници су размијенили и искуства и мишљења о актуелним проблемима у овој области.

Република Српска 09.11.2019 | 14:26
"Дани адвокатуре" одржани данас у Бијељини
Дводневној прослави 26. година од доношења првог Закона о адвокатури Републике Српске и 136. година од усвајања Закона у адвокатури у БиХ, у “Етно селу Станишићи”, присусвовало је око 250 адвоката, како овдашњих тако и из читавог региона. 

“Ово је свечаност у којој обиљежавамо “Дане адвокатуре” и гдје се сјећамо углавном оних лијепих ствари. Након увода и поздравних ријечима чућемо и двојицу студената, побједника ораторства у Бањалуци који ће одржати двије бесједе, а затим и предавање професора из Загреба који ће говорити о људским ресурсима,” рекао је у најави догађаја  Бранислав Ракић, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске. 



Повод окупљања јесте славље и дружење, али су на 4. редовној Сједници Адвокатске коморе Српске са представницима Управног одбора Адвокатске одвјетничке коморе БиХ поменути и актуелни проблеми. Поред обуставе рада адвоката у Брчко дитрикту, због фискализације адвоката, разговарало се и о проблему одбране по службеној дужности. 

“Ми желимо да то буде то буде системски, те да сваки адвокат који је едукован за то, може да брани клијента по неком редослиједу одбране по службеној дужности, а не да неки појединци буду ти који се од стране појединаца и бирају.

Да ли је то из полиције, Тужилаштва, није уопште битно, не треба они да имају ексклузивитет на те послове. Друга ствар је покушај увођења бесплатне правне помоћи и одбране и у кривичним стварима, што је по нашем мишљењу недопустиво,” појашњава Миљкан Пуцар, предсједник Извршног одбора Адвокатске коморе Српске. 

Као трећи проблем, истакнута је едукација адвоката, која је неопходна због сталног доношења нових прописа, праћења и примјењивања одлука из Стразбура, те Уставног суда БиХ.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

газивода

09.11.2019 14:36

Где је адвокат Бојаниц Б

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиот

09.11.2019 15:47

Немам напретка десет дана кад видим великог стручњака (скоро као и његов шеф прасац) Петковића. Мора се овако ружан гурати у први план!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

09.11.2019 18:14

КОЈА ТУЖНА ИСТИНА... ОВО СУ ОНИ КОЈИ МИРНО ПОДРЖАВАЈУ ФИЗИЧКО НАСИЉЕ СВОГ ПОЧАСНОГ ПРЕДСЈЕДНИКА НАД НАЈСТАРИЈОЈ КОЛЕГИЦИ... СРАМ ВАС БИЛО !!! ЖАЛОСТАН ЈЕ ОНАЈ КОГА ВИ ЗАСТУПАТЕ ИЛИ БРАНИТЕ... А ПОСЕБНА СОРТА СУ ВАЈНИ АДВОКАТИ КАО НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ... Е ТИ СУ У СУКОБУ СА САМИМ СОБОМ...

Name

Дејо

09.11.2019 23:15

Где је почасни, што удара шамаре Чизмовић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШАМАР ЗА СВЕ

10.11.2019 20:08

ЧИЗМОВИЋ ЈЕ УДАРИО ШАМАР СВИМ АДВОКАТИМА У БИХ.