"Dani advokature" održani danas u Bijeljini

U organizaciji Advokatske komore Republike Srpske u “Etno selu Stanišići” kod Bijeljine održani su “Dani advokature”. Iako je prvenstveni cilj događaja proslava godišnjice koju obilježavaju, učesnici su razmijenili i iskustva i mišljenja o aktuelnim problemima u ovoj oblasti.

Republika Srpska 09.11.2019 | 14:26
"Dani advokature" održani danas u Bijeljini
Dvodnevnoj proslavi 26. godina od donošenja prvog Zakona o advokaturi Republike Srpske i 136. godina od usvajanja Zakona u advokaturi u BiH, u “Etno selu Stanišići”, prisusvovalo je oko 250 advokata, kako ovdašnjih tako i iz čitavog regiona. 

“Ovo je svečanost u kojoj obilježavamo “Dane advokature” i gdje se sjećamo uglavnom onih lijepih stvari. Nakon uvoda i pozdravnih riječima čućemo i dvojicu studenata, pobjednika oratorstva u Banjaluci koji će održati dvije besjede, a zatim i predavanje profesora iz Zagreba koji će govoriti o ljudskim resursima,” rekao je u najavi događaja  Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske. 



Povod okupljanja jeste slavlje i druženje, ali su na 4. redovnoj Sjednici Advokatske komore Srpske sa predstavnicima Upravnog odbora Advokatske odvjetničke komore BiH pomenuti i aktuelni problemi. Pored obustave rada advokata u Brčko ditriktu, zbog fiskalizacije advokata, razgovaralo se i o problemu odbrane po službenoj dužnosti. 

“Mi želimo da to bude to bude sistemski, te da svaki advokat koji je edukovan za to, može da brani klijenta po nekom redoslijedu odbrane po službenoj dužnosti, a ne da neki pojedinci budu ti koji se od strane pojedinaca i biraju.

Da li je to iz policije, Tužilaštva, nije uopšte bitno, ne treba oni da imaju ekskluzivitet na te poslove. Druga stvar je pokušaj uvođenja besplatne pravne pomoći i odbrane i u krivičnim stvarima, što je po našem mišljenju nedopustivo,” pojašnjava Miljkan Pucar, predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore Srpske. 

Kao treći problem, istaknuta je edukacija advokata, koja je neophodna zbog stalnog donošenja novih propisa, praćenja i primjenjivanja odluka iz Strazbura, te Ustavnog suda BiH.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

gazivoda

09.11.2019 14:36

Gde je advokat Bojanic B

ODGOVORITE
Name

Idiot

09.11.2019 15:47

Nemam napretka deset dana kad vidim velikog stručnjaka (skoro kao i njegov šef prasac) Petkovića. Mora se ovako ružan gurati u prvi plan!

ODGOVORITE
Name

TORRO

09.11.2019 18:14

KOJA TUŽNA ISTINA... OVO SU ONI KOJI MIRNO PODRŽAVAJU FIZIČKO NASILJE SVOG POČASNOG PREDSJEDNIKA NAD NAJSTARIJOJ KOLEGICI... SRAM VAS BILO !!! ŽALOSTAN JE ONAJ KOGA VI ZASTUPATE ILI BRANITE... A POSEBNA SORTA SU VAJNI ADVOKATI KAO NARODNI POSLANICI... E TI SU U SUKOBU SA SAMIM SOBOM...

Name

Dejo

09.11.2019 23:15

Gde je počasni, što udara šamare Čizmović?

ODGOVORITE
Name

ŠAMAR ZA SVE

10.11.2019 20:08

ČIZMOVIĆ JE UDARIO ŠAMAR SVIM ADVOKATIMA U BIH.