Шарановић прешао праг од 25 одсто акција Краша

"Капа стар лимитид" српског предузетника Небојше Шарановића средином седмице достигао је праг од 25,01 одсто власништва над акцијама хрватског Краша.

Регион 09.11.2019 | 09:53
Шарановић прешао праг од 25 одсто акција Краша
То му даје право да понуди откуп акција за преузимање компаније, каже за Б92 хрватски аналитичар који тврди да нико од акционара неће прихватити актуелну понуду Месне индустрије браћа Пивац.

Кипарска компанија "Капа стар лимитид", у власништву српског предузетника Небојше Шарановића, наставља да повећава свој удио у Крашу. Средином ове седмице достигла је праг од 25,01 одсто власништва над акцијама хрватског кондиторског предузећа, према подацима објављеним у петак.

Према ријечима једног хрватског аналитичара упознатог са ситуацијом, то му омогућава да понуди откуп акција Краша. Истовремено, саговорник Б92 тврди да актуелну понуду браће Пивац дионичари неће прихватити.

Краш је у петак путем Загребачке берзе објавио да је примио обавјештење од кипарске фирме да је прешла праг од 25 посто дионица Краша, извјештава Хина уз констатацију да је Шарановић други највећи дионичар ове хрватске компаније.

Према подацима из објаве, "Капа стар лимитид" је куповином дионица Краша на Загребачкој берзи у среду, 6. новембра, прешао праг од 25 посто власничког удјела у Крашу, па након те куповине на кастоди рачуну код Рајфајзен банке Аустрија држи 374.876 деоница или 25,0147 посто.

Највећи удио у Крашу и даље држи Месна индустрија браћа Пивац, са 30,37 посто дионица, док је Краш ЕСОП, који држи 18,45 посто дионица, на трећем мјесту.

Дионица Краша је у фокусу улагача од 9. септембра, када је Месна индустрија браћа Пивац најавила понуду за преузимање те компаније. Понуду су објавили 23. октобра и у њој су понудили цијену од 430 куна по акцији (57,7 евра).

У понуди се истиче да не дјелују заједнички ни с једним другим лицем, а рок трајања понуде је 28 дана од дана објављивања у Народним новинама, односно од 25. октобра ове године.

У образложењу понуде, поред осталог, наводи се да Краш има снажан потенцијал да, уз даља улагања, постигне знатно боље пословне резултате те задржи и додатно ојача свој положај на домаћем, регионалном и свјетском тржишту, као и да постане једно од најзначајнијих предузећа у саставу групе МИБ Пивац, подсјећа Хина.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар