Šaranović prešao prag od 25 odsto akcija Kraša

"Kapa star limitid" srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića sredinom sedmice dostigao je prag od 25,01 odsto vlasništva nad akcijama hrvatskog Kraša.

Region 09.11.2019 | 09:53
Šaranović prešao prag od 25 odsto akcija Kraša
To mu daje pravo da ponudi otkup akcija za preuzimanje kompanije, kaže za B92 hrvatski analitičar koji tvrdi da niko od akcionara neće prihvatiti aktuelnu ponudu Mesne industrije braća Pivac.

Kiparska kompanija "Kapa star limitid", u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića, nastavlja da povećava svoj udio u Krašu. Sredinom ove sedmice dostigla je prag od 25,01 odsto vlasništva nad akcijama hrvatskog konditorskog preduzeća, prema podacima objavljenim u petak.

Prema riječima jednog hrvatskog analitičara upoznatog sa situacijom, to mu omogućava da ponudi otkup akcija Kraša. Istovremeno, sagovornik B92 tvrdi da aktuelnu ponudu braće Pivac dioničari neće prihvatiti.

Kraš je u petak putem Zagrebačke berze objavio da je primio obavještenje od kiparske firme da je prešla prag od 25 posto dionica Kraša, izvještava Hina uz konstataciju da je Šaranović drugi najveći dioničar ove hrvatske kompanije.

Prema podacima iz objave, "Kapa star limitid" je kupovinom dionica Kraša na Zagrebačkoj berzi u sredu, 6. novembra, prešao prag od 25 posto vlasničkog udjela u Krašu, pa nakon te kupovine na kastodi računu kod Rajfajzen banke Austrija drži 374.876 deonica ili 25,0147 posto.

Najveći udio u Krašu i dalje drži Mesna industrija braća Pivac, sa 30,37 posto dionica, dok je Kraš ESOP, koji drži 18,45 posto dionica, na trećem mjestu.

Dionica Kraša je u fokusu ulagača od 9. septembra, kada je Mesna industrija braća Pivac najavila ponudu za preuzimanje te kompanije. Ponudu su objavili 23. oktobra i u njoj su ponudili cijenu od 430 kuna po akciji (57,7 evra).

U ponudi se ističe da ne djeluju zajednički ni s jednim drugim licem, a rok trajanja ponude je 28 dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama, odnosno od 25. oktobra ove godine.

U obrazloženju ponude, pored ostalog, navodi se da Kraš ima snažan potencijal da, uz dalja ulaganja, postigne znatno bolje poslovne rezultate te zadrži i dodatno ojača svoj položaj na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu, kao i da postane jedno od najznačajnijih preduzeća u sastavu grupe MIB Pivac, podsjeća Hina.

(B92/Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar