Жалба радника на рад Аддико банке

Незадовољни радници Адико банке у БиХ писали су управи, али и групацији Адико банке у Аустрији због неправилности у раду. Позивају медије да провјере њихове наводе, али и Инспекторат Републике Српске и Агенцију за банкарство.

Република Српска 08.11.2019 | 23:44
Жалба радника на рад Аддико банке
Радници Адико банке БиХ отвореним писмом обратили су се управи банке, предсјендику и члановима Управе банке у БиХ и Аддико групи у Аустрији, да нису задовољни извршеном контролом у Адико банци у Бањалуци на основу жалбе коју су претходно поднијели надлежним у управи.

"Сматрамо да нису детаљно ушли у проблематику и да су само површно обавили посао контроле у Бањој Луци и да кажу како нема материјалних доказа. Наравно да нема материјалних доказа јер ни један радник неће признати да је унапријеђен на сумљив начин на неко радно мјесто. Нису нам ни одговорили шта су утврдили него само да нема материјалних доказа али се наша жалба није заснивала искључиво на материјалним доказима него ми Вама постављамо питање које квалитете тражи Аддико банка код радника", каже се у отвореном писму Управи Адико банке у БиХ и Аустрији.

Наводе да треба питати директоре и менаџере, Далибора Личину, Мила Тодоровића али и остале по чему су њему:

- Милан Зељић бољи од осталих кандидата за то радно мјесто кад је било још кандидата, а који имају дужи радни стаж или имају награде у досадашњем раду и слично. 

- г-ђа Радловић је изабрана за шефа пословнице Старчевица, а било је радника који имају дужи радни стаж, награде у досадашњем раду и слично

- г-ђа Данијела Кршић недавно добила радно мјесто Вишег стручног сарадника, а било је још кандидата са бољом биографијом.

Незадовољни радници наводе да тога има још али су изабрали ова три случаја из задњих годину дана.

Тврде да су тражили али нису добили одговоре од предсједника управе или да он прослиједи људским ресурсима на разна питања.

"Требају нам прецизни одговори шта се тражи у Аддико банци, које ви квалитете код радника тражите, ми закључујемо да се не тражи радни стаж, досадашње награде, стручна спрема, а ви нама докажите да сте и на који начин изабрали најбоље кандидате.

Сматрамо да по сваку цијену желите да заштите садашње директоре и менаџере али ми сматрамо да то није добро за компанију јер ми знамо које су квалитете тих особа који се унапређују и они нису најбољи али ви треба да нама саопштите које ви квалитете тражите", наводе незадовљни радници у Адико наци.

Такође питају управу - "Да ли се у политици Аддико банке кажњавају директоири и манаџери по нашем закључку они се не кажњавају јер су Миле Тодоровић и Далибор Личина унаприједили Сузану Радуљ која је константно четири године скидала новац са рачуна клијената, а нисмо ни знали да је крала новац чак четири године док недавно нисмо сазнали из медија и да та господа нису кажњени, а они су је требали контролисати".

Ако ми гријешимо, наводе радници, молим да нам дате одговор колико су сви радници који су конкурисали на ова три конкурса имају радног стажа, награда у досадашњем раду, стручну спрему и друге квалитете и да се то успореди.

Објашњавају да су зато тражили бодовање и да се свака карактеристика бодује са одређеним бројем бодова,

"Сматрамо Вас непрофесионалним и ако ви нисте у стању да нам дате одговоре тражићемо одговоре од народа и медија из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Словеније и Аустрије, можда они знају одговор и ово што ви нећете да професионално и прецизно нама одговорите и то говори да ви кријете и немате квалитетне и прецизне одговоре. Сматрамо да је веома непрофесионално да предсједник управе бјежи да радницима да одговоре.

Зашто је садашња управа незаконито дала отказе за раднике који су радили свој посао квалитетно и без већих грешака у раду и то су радници који су правоснажно на суду добили пресуде против Адико банке, а на њихова мјеста постављени радници без искуства или са мањим искуством, а ти радници који су добили правоснажне пресуде су Тедо Цвишић, Гордана Давидовић, Урош Кос, Никола Савић и други. По нашим претпоставкама сви који су добили отказе су сметали управи, јер је управа хтјела да постави своје послушнике и сматрамо да је ту дошло до дискриминације али та дискриманација је и даље присутна". наводи се у отвореном писму.

Наглашавају да су те пресуде коштале Адико банку више стотина хиљада конвертибилних марака.

"У многим секторима као што су људски ресурси раде радници са средњом стручном спремом, што није случај у свим озбиљним банкама у Републици Српској и Босни и Херцеговини. А та иста управа није дала отказ Божидару Џелебићу који се бави правним питањима у банци и који је направио тежу повреду на радном мјесту, а вјероватно зато што одговара управи", тврде радници и додају:

- Ова садашња управа Адико банке у Босни и Херцеговини лагано али сигурно гура ову банку у суноврат, банка је имала пуно бољи рејтинг под старом управом и била је међу три банке по финансијским извајштајима, велике су шансе да дођу на ниво микрокредитне организације, а то говори и задњи потези гдје су одлучили да дају и 30 отказа у банци.

Огорчени радници позивају медије да провјере пресуде које је Аддико банка правоснажно изгубила на судовима и да погледају шта све пише у њима, Инспекторат Републике Српске да провјере нове отказе уговора о раду које су већ неким радницима дали, а планирају дати отказе за 30 радника.

Такође, позивају и Агенцију за банкарство да прегледају детаљније документацију у Адико банци.

На крају отвореног писма констатују да "нису против Адико банке али кад имате предсједника управе и чланове управе који непоштују раднике онда нам и не треба такав послодавац".

(БН)

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

модрицанин

08.11.2019 23:07

Адико и НЛБ банка су најгоре банке у Републици Српској, без конкуренције !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдс

09.11.2019 08:03

Цутали сте цитаво вријеме, ето вам

Name

Мисљење

09.11.2019 08:48

У Адику је горе стање него у политицким партијама у смислу неадекване управе која наградјује послуснике и крадљивце. Цуј скривали ту радницу која је годинама крала паре тј.скидала их са рацуна при томе никаква казна том надредјеном Далибору Лицини. Па бар су неку опомену требали добити тај Далибир Лицина или Тодоровиц или обојица за то јер ипак су у питању године скидања са рацуна кљената. Могу мислити клијената на Лаусу па ко је нормалан новац остављати ту неце. А они то крили од радника. И од народа. Па све се сазна. Кад тад.

Name

Ко зна зна

09.11.2019 08:56

Тања Милекиц је у Аддико банци преко кревета добила позицију директора сектора, љубавна веза са генералним директором Гораном Бабицем унаприједила. Иста не зна гдје је супља.

Name

XXX

10.11.2019 05:45

Појма ти немас! НЛБ је сигурно број 1 у РС!

Name

Сдс

10.11.2019 08:48

Какве глупости

Name

Ре модрицанин

10.11.2019 19:34

У рајфајзену ти за уплату од 53.00 КМ узму провизије преко 2.00 КМ. Хехе НЛБ је мала маца за њих

Name

Синиса

11.11.2019 07:48

Поштовани читаоци, управа Адико банке па чак и неки директорчићи се понашају да је Аддико банка њихова дједовина.

Name

Никола

08.11.2019 23:57

Систем вриједности у Српској и БиХ је до те мјере све обесмислио да су и стране банке добиле лоше управе и конглумерат лоших људи које ово друштво све више производи!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2019 08:48

Унапредјења и постављења на боља радна мјеста - само је празна прица о резултатима рада, оцјенама, успјеху и осталом. Једини критерији су припадност неком. Завирите у локалну самоуправу. Добијене оцјене везе немају са полозајем и платом. Само подобни напредују. Нема ту људских ресурса и стварног працења радника и резултата.

Name

Градјанин

09.11.2019 09:12

Позивам Бозидара Целебица послусника да казе колико је студирао, колико је пресуда изгубио и колико комплекса има изузев тог оцигледног интелектуалног и нааааравно оног љубавног?!? И наравно комлекса сто се тице висине јер да би порастао себи у оцима сада слуса наредјења. Оцито са зељом порасте јадан бар сам себи у оцима, кад не мозе ниста друго. Дзаба татоо и тако то...Да, и као студент на факултету је био невидљив и никакав.

Name

Ре

09.11.2019 13:05

Јадна је та банка гдје је Бозидар Целебиц правник тај не зна ни правопис, ја му не би дао 2 овце да цува... А има прицу како полазе правосудни вец 10 година и не мозе полозити, и да це ици у федерацију да полазе правосудни.

Name

Гордана, Бања Лука

09.11.2019 16:07

Тај правник Џелебић је у тој истој банци погријешио око уписа хипотеке код два различита клијента, али због послушности је остао у банци

Name

Прљав вес

10.11.2019 08:53

Све вас треба растјерати Филозофи-нерадници

Name

Бања Лука

11.11.2019 07:49

Никола је све рекао у једјој реченици, неморал, бахатост итд.

Name

Милош

09.11.2019 00:00

Прије неколико мјесеци сам угасио рачун у тој банци,јер им се не зна ко коси а ко воду носи!? Један службеник је толико био дрзак,да сам рекао,сад и никад више!!! За мој новац бирам оне који то знају да цијене!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

09.11.2019 05:50

У Пореској у прави има једна зена, катастрофа. Крупна, црна, доле на салтеру ради. Једном годисње једва одем по пореску картицу. Зена је толико безобразне И примитивна да нема способности за рад са овцама, али наравно преко исyих таквих је досла радити са људима.

Name

И Сарајево

09.11.2019 01:45

Једна од бољих банака бар овдје у И.Сарајеву моја искуства са њима су врло позитивна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врс Рви - Ис. Н. Са

09.11.2019 05:12

мислим да је адико банка (бивсаХипоАдриа Алпе банка) убједљиво најгора банка у БИХ и никоме не бих препоруцио да удје у пословање са њима, стално несто мијењају и толико су компликовани тако да ни људи са ВСС не могу да упрате токове свог новца, онда стално поскупљеју своје услуге, мијењају свјесно оне ствари са којима су клијенти задовољни, софтверски ти изгасе понеку картицу само да би ти поново наплатили њено издавање, задрзавају новац на девизним рацунима по 15 дана од дана уплате, имају убједљиво највеце накнаде за водјење рацуна, проводе стално неке "анонимне" анкете, и када све искрено одговорис онда те сутрадан шефови пословница зову да те питају засто си дао "такав и такав" одговор.... Све у свему, једина позитвна ствар у тој банци су шалтерски слузбеници, који су љубазни, коректни и спремни да помогну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искуство

09.11.2019 06:52

Најгора банка, непрофесионалност на завидном нивоу. Као што рече неко, за моје паре могу да бирам. Угасила сам рачун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2019 15:09

И шта.

Name

Рале

09.11.2019 07:13

Зелим се солидарисати да радницима, мјењам банку док односи у банци не буду здрави. То је најмање сто моземо урадити против неправде над овим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

11.11.2019 07:50

Хвала Раде на подршци

Name

Боба

11.11.2019 21:04

И ја ћу да пребацим рачун из истих разлога у другу банку. Не подносим када се не цијене рад и заслуге.

Name

Ив

09.11.2019 08:02

Аддико и НЛБ две резимске банке у Српској. Јел оно би Аддико једина која није хтијела изаци у сусрет кад био проблема са свајц.франком? То је доказ крадје градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тyлер Дурден

09.11.2019 09:39

Сто НЛБ резимска? Види ко узима тендере за кредитна задузења опстина и дрзавних предузеца па онда закљуци ко је резимска? Свако сваста писе...

Name

Неко

10.11.2019 05:48

Ајд опет процитај ста си написао, након тога изадји мало напоље и просетај па се опет врати и процитај?! За НЛБ написати да је резимска мозе само неко ко нема благе везе са зивотом!

Name

СФИ-срање

12.11.2019 00:09

Радила сам у тој банци 10 година. Прије двије године сам пресла у другу банку и дусу сам одморила . Ко није радио у тој банци не мозе вас ни разумјети. Мене је било стид да прицам каква смо све понизења дозивљавали ја и моје колеге. Ми из федерације смо увјек контали да је код вас боља ситуација. Оцигледно да није и да је то исто срање. Рјесавају се на рузан нацин старих и квалитних радника.

Name

Унаприједјена

09.11.2019 08:50

Цак 4 године крала, скидала новац са рацуна клијената?! Поставили је и унаприједили?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уницредит

10.11.2019 08:49

Саме будаластине

Name

Бања Лука

11.11.2019 07:52

То је истина можете прочитати и на интернету, а правоснажна пресуда је била ове године. То унапређење су одлучили Далибор Личина и Миле Тодоровић.

Name

Стријела

09.11.2019 09:02

Тако је то кад један мали народ нема самопоштовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

11.11.2019 07:52

У праву си

Name

Професор

09.11.2019 09:11

Подрзавам раднике. У овој банци увијек неки проблеми, још док је била Хyпо, а очигледно се опет наставља. И један савјет за писца цланка: обратите пажњу на правопис. Није сумљати него сумњати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

09.11.2019 09:39

Тацно од Хyпо Банке када видите само кадрове од 2011 год. Видите ко су кадрови и њихова струцност прије свега у Филијали приједор страсно. Треба питати сефа пензионера у Приједору бивсег позорник он своју кцерку поставио без икаквог знања

Name

Хехехех

09.11.2019 10:01

Далибор Лицина студирао од 1996-2005 прецизније крај 2005, несто сто се заврси за 4 године, цему тај да одлуцује он трази исте дебиле ко сто је и сам, не смије примити кандидате који су били просјецни и у року заврсили, јер их се боји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

09.11.2019 12:14

Засто нико не спомиње Љиљану Крсман која је запослила пола фамилије, а при томе давала отказ радницима да би фамилији направила мјесто?

Name

хехехе

09.11.2019 23:38

Мозда тебе да приме, хехехе

Name

Државни посао

10.11.2019 08:50

Конкурисите на државни посао тамо је на конкурсимс све по закону

Name

Ре

10.11.2019 12:52

Далиборе Лицина па сам знас какав и ста си и засто бирас лосије од себе. А и да не заборавим, па немам ни потребог искуства НЕ СКИДАМ СА РАЦУНА КЛИЈЕНТИМА тј. народу, тако да би вријеме проведено код тебе за мене било само назадовање. Дакле, ту не могу напредовати.

Name

Перо

11.11.2019 18:58

Гдја. Крсман гази преко зивих радника да задрзи позицију. Сртамота. Док хода по свијету и троси "теско зарадјене паре, цца.хиљаде и хиљаде КМ плате и премија", радницима банке плата се замрзнула висе од 10 година. Засто управа банке допуста да таква срамотна сефовска гарнитура урусава односе у банци? Засто се гомила таквих сефова не позове на ред или смијени? Подрзавам све постене раднике банке!

Name

Урош

11.11.2019 20:28

Љиљана Крсман је посебни манипулатор.

Name

Високо

09.11.2019 15:26

Банком управљају двије жене и оне вуку све конце С.П. и Б.С.Б., тјерају послушнике да раде мимо закона у обје банке истовремено, директор у БЛ је само икебана коју понекад сликају а сво зло долази из Сарајева и то је једина истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.11.2019 15:54

Ко је директор у БЛ?

Name

Високо

09.11.2019 17:59

Из Мостара неки Марио, не пита се ништа, само чека инструкције шефица из СА

Name

Мостар

09.11.2019 19:34

Предсједник управе Аддико банке у Бања Луци је Марио Иванковић из Мостара који се углавном ни зашта не пита.

Name

?

10.11.2019 04:15

Је ли тај марио радио игдје прије ?

Name

Пренос надлезнисти

10.11.2019 08:51

Све у Сарајево

Name

Јадник

10.11.2019 13:41

Најбитније је отици у малу станицу на доруцак, папак један

Name

Сарајево

11.11.2019 08:07

Предсједница управе Адико банке дд Сарајево је Санела П. а која управља и Адико банком ад Бања Лука иако је званично предсједник управе Адико банке Бања Лука Марио И., што је по мени противзаконито јер како може једна особа да управља са два предузећа и тачно је да је Санела свом драгом намјестила посао обезбјеђења обе банке.

Name

мара

09.11.2019 23:23

Ууу јесмо сви паметни... најлаксе је критиковати друге. Сједити за рацунаром и типкати. А обицно највеци нерадници највисе критикују. И докле висе овакви текстови, сто се ти незадовољни радници крију дај се потписите кад све знате и кад сте тако паметни. Ајмо имена да видимо ко је незадовољан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

10.11.2019 12:55

Поздрав Маро, значи и ти си нерадник чим пишеш коментаре, ми смо управи банке доста жалби послали прије медијског оглашавања и они нису одреаговали, погледајте да банка све негира и правоснажне пресуде негира, па изјављују да су то тужбе од прије 8-9 година, што је лаж имају још неких тужби које су већ изгубили у првостепеним пресудама .

Name

Синиса

11.11.2019 08:15

Требаш се прво ти потписати Маро, јер ако нас позиваш да се потпишемо а ти се ниси потписала, ти свакако браниш управу и ти се можеш потписати јер ти неће дати отказ зато што их браниш. Наша бивша колегица се жалила управи па им је то сметало и дали јој отказ, онда можеш да замислиш ским ми посла имамо и ко је на челу ове управе.

Name

Милан

11.11.2019 07:23

Мало људи види да су банке и осигуравајуце агинције легална мафија,свуда,а посебно у неуредјеним дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алцател

11.11.2019 10:12

Па сви знају да Марио и Санела спроводе чистку и гурају људе из Раиффеисена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.11.2019 20:15

Е Лицина Далиборе и Миле Тодорвицу тај кадар из Рајфајзена, сто писете да је досао тј. Санела, Марио, Белма ... то сто их оцигледно не мозете да поднесете ( јер су и образованији а и струцнији од вас), то не знаци да требате овај горе коментар писати за њих!

Name

боско

11.11.2019 19:52

Правник Целебиц је студирао 10 и висе година. он има миндјусу и то правник и цовијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

12.11.2019 08:43

Божидар Челебић погријешио око уписа хипотеке на некретнинама и оставили га зато што је послушник управе.

Name

Градјевинац

12.11.2019 05:17

Са циме су незадовољни радници у банкама уопстено??? Добре ајд солидне плате, услови за рад боговски ста јос хоцете??? Да сви будете газде, да имате своје приватне банке? Драга размазена господо радо би се мијењао са вама, ајд ви мало на мој посао а ја цу на вас и код тих васих сефова. Молим вас! Себицни до бесвијести погледајте мало око себе гдје људи раде и у којим условима а од свих господа из банака се зали. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађевинац

12.11.2019 07:53

Поштовани грађевинац, ми се нисмо можда школовали да би били зидари, а то што си ти зидар то је твој избор у животу, нисмо се ми родили да би требали гледати уназад, односно да би требали гледати у лошија занимања, у животу је циљ да напредујеш, онда кад погледаш да је Далибор Личина и Миле Тодоровић унапређују радника копи је 4 године крао новац као да не будеш разочаран, а неко ко поштено ради неможе ништа да напредује, онда видиш неко унапериђен након 3-4 године радног стажа у банци, а ми имамо раднике који раде основне послове, а имају стажа у банци по 20 година, онда пошаљеш жалбу управи банке а предсједник управе свом раднику неће да се удостоји и да одговори и много ту тога има што ја овог тренутка се не могу да сјетим. Ми упозоравамо да се овако нетреба да ради, Ти људи који сједе у управи ове компаније се понашају као да је ово њихова дједовина, они јесу постављени да управљању банком али нису постављени да се бахато понашају са капиталом банке, па они дају свјесно протин законите отказе у банци и на крају та иста банка у којој смо ми запослени плати штету том бившом раднику, а они отјерају из банке свјесно неког радника који ради 10-15 година да би довели свог послушника, није све у плати, остајемо и ми прековремено у банци, имамо планове које морамо испунити, идемо по разним фирмама и нудимо кредите, а тај исти менаџер Далибор Личина и директор Миле Тодоровић питање јесу ли довели иједног клијента у банке а примају плате од 3.000КМ до 6.000КМ, да су они озбиљни менаџери они би покушали да честито зараде плату. Има ту тога још доста написати али требате прочитати детаљно наше отворено писмо.

Name

Срна

15.11.2019 13:46

А многи не знају да Аддико запошљава и раднике преко посредничке агенције Тенкwалдер д.о.о. који у банци запослени као екстерни сарадници који немају иста права, па чак ни право на бесплатан системантски преглед као остали радници, до прије 2 године су били на уговору о дјелу, а сада су пријављени са ССС без обзира сто имају ВСС, али они увијек имају изговор да по систематизацији радних мјеста нема тренутно могућности да буду запосленици Банке и док они сједе заједно са осталим запосленицима и труде се и раде, у исти тај Одјел доводе и запошљавају друге раднике који добијају нормалне услове и два/три пута већу плату, а као за "екстерне сараднике" нема простора. Након доласка тих нових радника мијења се систематизација радних мјеста и "прави се простор".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.06.2020 11:39

Поздрав , цујем да се мијења управа Аддико банке у Босни и Херцеговини, да ли је тацно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аргент

07.10.2020 09:22

Сумљив начин....па јесте ви нормални да не знате написату сумњив , јер л и н никако нису близу на тастатури да је греска него је неко дебело неписмен....

ОДГОВОРИТЕ