Премијер Кантона Сарајево боравио данас у Бијељини

Сарајево и Бијељина имају шта да науче једни од других. Треба размијенити искуства и заједничким пројектима конкурисати за средства из иностраних развојних фондова, закључак је данашњег састанка делегације Кантона Сарајево и Градске управе Бијељине.

Република Српска 08.11.2019 | 17:51
Премијер Кантона Сарајево боравио данас у Бијељини
"Желимо да разговарамо, да видимо које су ваше најбоље праксе, гдје ми можемо помоћи али и обратно", поручио је током овог сусрета Един Форто, премијер Кантона Сарајево.

"Оно што мене посебно радује како је Бијељина наметнула имиџ пословне заједнице. И у овим промоцијама које смо видјели испред града Бијељине највећи фокус је на приватном сектору, то је нешто што ми у Сарајеву покушавамо да изборимо, битку да је приватни сектор мотор развоја. То је оно што ми стално понављамо и желимо да у пракси донесемо нека законска рјешења гдје ћемо укинути неке намете према фирмама, а видим да Бијељина увела неке добре праксе које ћемо и ми имати шта научити", рекао је Форто.

Прије рата, Семберија је била житница Босне и Херцеговине, годинама су семберски пољопривредници пласирали своје производе у Сарајево. Један од првих заједничких пројеката биће оживјети ту добру праксу.

"Један од начина наше сарадње је поново пласман наших производа у Сарајево. Била је једна од прича да на једној од тржница направимо кутак - произведено у Семберији, што би сигруно добро дошло да се сјетимо неких старих времена", рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Једна од иницијатива јесте и да заједничким пројектима конкуришу за добијање средстава из иностраних развојних фондова. Ту Сарајево може да помогне Семберији.

"Они су далеко више отишли у ИТ сектору и праве продор у услугама. То што ми покушавамо да радимо у пољопривреди и привреди они то раде у услугама. Сарајево је сједиште политике, међународне заједнице, сви су тамо", рекао је Мићић.

"Провејава идеја да наш заједнички регионални наступ према страним фондовима и инвеститорима може донијети одређене предности. Сигурно у том пољу можемо урадити много и већ смо данас договорили да се увезујемо у неким будућим могућим конкурсима за приступне фондове гдје странци воле финансирати када виде да се ми нешто договоримо. Ми хоћемо да покажемо да се можемо договарати", рекао је Елмедин Конаковић, предсједник Скупштине кантона Сарајево.

Још једна снажна порука - ако се ове високе политике не могу договарати и ако су закочиле процесе у земљи, ови нижи нивои власти могу и то и хоће, поручио је Конаковић.

Договор је да до сљедећег сусрета у Сарајеву, припреме конкретне пројекте.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бизнисмен

08.11.2019 17:53

Па зар је могуће да се о нечему нормалном и о привреди разговара ?! Пријатно сам изненађен...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.11.2019 19:13

Гдје пропали Елмедин Конаковиц стане ногом ту трава висе не расте, знамо ми то у Сарајеву јако добро, струцан је за лоповлуке и виле по Пољинама , а Форто ко каква махалска тетка , теско нама а и вама будете ли с њима петљали.

Name

Браво

08.11.2019 18:13

Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ