Premijer Kantona Sarajevo boravio danas u Bijeljini

Sarajevo i Bijeljina imaju šta da nauče jedni od drugih. Treba razmijeniti iskustva i zajedničkim projektima konkurisati za sredstva iz inostranih razvojnih fondova, zaključak je današnjeg sastanka delegacije Kantona Sarajevo i Gradske uprave Bijeljine.

Republika Srpska 08.11.2019 | 17:51
Premijer Kantona Sarajevo boravio danas u Bijeljini
"Želimo da razgovaramo, da vidimo koje su vaše najbolje prakse, gdje mi možemo pomoći ali i obratno", poručio je tokom ovog susreta Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

"Ono što mene posebno raduje kako je Bijeljina nametnula imidž poslovne zajednice. I u ovim promocijama koje smo vidjeli ispred grada Bijeljine najveći fokus je na privatnom sektoru, to je nešto što mi u Sarajevu pokušavamo da izborimo, bitku da je privatni sektor motor razvoja. To je ono što mi stalno ponavljamo i želimo da u praksi donesemo neka zakonska rješenja gdje ćemo ukinuti neke namete prema firmama, a vidim da Bijeljina uvela neke dobre prakse koje ćemo i mi imati šta naučiti", rekao je Forto.

Prije rata, Semberija je bila žitnica Bosne i Hercegovine, godinama su semberski poljoprivrednici plasirali svoje proizvode u Sarajevo. Jedan od prvih zajedničkih projekata biće oživjeti tu dobru praksu.

"Jedan od načina naše saradnje je ponovo plasman naših proizvoda u Sarajevo. Bila je jedna od priča da na jednoj od tržnica napravimo kutak - proizvedeno u Semberiji, što bi sigruno dobro došlo da se sjetimo nekih starih vremena", rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Jedna od inicijativa jeste i da zajedničkim projektima konkurišu za dobijanje sredstava iz inostranih razvojnih fondova. Tu Sarajevo može da pomogne Semberiji.

"Oni su daleko više otišli u IT sektoru i prave prodor u uslugama. To što mi pokušavamo da radimo u poljoprivredi i privredi oni to rade u uslugama. Sarajevo je sjedište politike, međunarodne zajednice, svi su tamo", rekao je Mićić.

"Provejava ideja da naš zajednički regionalni nastup prema stranim fondovima i investitorima može donijeti određene prednosti. Sigurno u tom polju možemo uraditi mnogo i već smo danas dogovorili da se uvezujemo u nekim budućim mogućim konkursima za pristupne fondove gdje stranci vole finansirati kada vide da se mi nešto dogovorimo. Mi hoćemo da pokažemo da se možemo dogovarati", rekao je Elmedin Konaković, predsjednik Skupštine kantona Sarajevo.

Još jedna snažna poruka - ako se ove visoke politike ne mogu dogovarati i ako su zakočile procese u zemlji, ovi niži nivoi vlasti mogu i to i hoće, poručio je Konaković.

Dogovor je da do sljedećeg susreta u Sarajevu, pripreme konkretne projekte.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

biznismen

08.11.2019 17:53

Pa zar je moguće da se o nečemu normalnom i o privredi razgovara ?! Prijatno sam iznenađen...

ODGOVORITE
Name

re

08.11.2019 19:13

Gdje propali Elmedin Konakovic stane nogom tu trava vise ne raste, znamo mi to u Sarajevu jako dobro, strucan je za lopovluke i vile po Poljinama , a Forto ko kakva mahalska tetka , tesko nama a i vama budete li s njima petljali.

Name

Bravo

08.11.2019 18:13

Svaka cast.

ODGOVORITE