Палмер: "Мали Шенген" обећава, има подршку САД

"Мали Шенген је иницијатива која обећава и има нашу подршку", рекао је Метју Палмер у Женеви.

Свијет 08.11.2019 | 15:56
Палмер: "Мали Шенген" обећава, има подршку САД
"Европска перспектива Западног Балкана која је била основ америчког ангажовања у региону дуже од 20 година није се променила и неће се променити", рекао је Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара САД и специјални представник САД за Западни Балкан.

"Управо зато је немогућност Европског већа да постигне консензус о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом била толико дубоко разочаравајућа, али то није поседња реч, надамо се да ће Европско веће моћи да ревидира то питање и постигне напредак на састанку лидера у Загребу, нађе неопходан консензус и отпочне тај важан процес и пошаље важан сигнал за регион", казао је Палмер.

"У међувремену, како САД преузимају већу улогу на Западном Балкану, а ЕУ је у опасности да се перципира у региону као да се повлачи, сам регион преузима иницијативу. Посвећеност Србије, Албаније и Северне Македоније побољшању сарадње кроз иницијативу звану 'мини Шенген’ је демонстрација тога да лидери у региону преузимају одговорност за своју судбину, контролу над сопственом будућношћу", истакао је амерички званичник.

Према његовим речима, структура те иницијативе је отворена, у њој има места за Црну Гору, БиХ и Косово.

"То је иницијатива која обећава, има нашу подршку и за коју смо посвећени раду у партнерству са лидерима Западног Балкана како бисмо постигли напредак", закључио је своје излагање Палмер.

Да подсетимо, на иницијативу Александра Вучића, председник Србије и премијер Северне Македоније Зоран Заев и премијер Албаније Еди Рама потписали су недавно у Новом Саду декларацију о намерама о успостављању "малог Шенгена" између те три земље.

(Б92) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јаффа

08.11.2019 15:39

Како нам се УСА руга шаљући нам овог и њему сличне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ комуњара

08.11.2019 17:14

Браћо Срби, Бошњаци, Хрвати гдје могу да нас одведу ове наше сподобе него у Тирану. Па Ви опет за њих гласајте.

Name

Нострадамус

09.11.2019 07:43

Добро си рекао за Србе и босњаке они одосе у Тирану односно постацемо дио новог Османлијског царства поново нових 500 година.Хрвати неце они су у ЕУ и треци ентитет Херцег Босна такодје иде у Еу а то је дио федерације и дио Републике Српске прије свега Посавина цск мозда и Бања лука.

Name

Било

08.11.2019 15:40

Ни случајно у такве споразуме гдје воде коло Балкански. Само ЕУ и Нато

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХДЗ

08.11.2019 16:19

ЕУ И НАТО Да

Name

Зизи

08.11.2019 16:46

А ста це се добити са НАТОМ. Само нова задузења јер це нам увалити куповину новг наорузања и опреме. Опет дугови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

09.11.2019 10:28

Мали гето.

ОДГОВОРИТЕ