Palmer: "Mali Šengen" obećava, ima podršku SAD

"Mali Šengen je inicijativa koja obećava i ima našu podršku", rekao je Metju Palmer u Ženevi.

Svijet 08.11.2019 | 15:56
Palmer: "Mali Šengen" obećava, ima podršku SAD
"Evropska perspektiva Zapadnog Balkana koja je bila osnov američkog angažovanja u regionu duže od 20 godina nije se promenila i neće se promeniti", rekao je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

"Upravo zato je nemogućnost Evropskog veća da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije posednja reč, nadamo se da će Evropsko veće moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region", kazao je Palmer.

"U međuvremenu, kako SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a EU je u opasnosti da se percipira u regionu kao da se povlači, sam region preuzima inicijativu. Posvećenost Srbije, Albanije i Severne Makedonije poboljšanju saradnje kroz inicijativu zvanu 'mini Šengen’ je demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu, kontrolu nad sopstvenom budućnošću", istakao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mesta za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

"To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu sa liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak", zaključio je svoje izlaganje Palmer.

Da podsetimo, na inicijativu Aleksandra Vučića, predsednik Srbije i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama potpisali su nedavno u Novom Sadu deklaraciju o namerama o uspostavljanju "malog Šengena" između te tri zemlje.

(B92) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jaffa

08.11.2019 16:39

Kako nam se USA ruga šaljući nam ovog i njemu slične.

ODGOVORITE
Name

BL komunjara

08.11.2019 18:14

Braćo Srbi, Bošnjaci, Hrvati gdje mogu da nas odvedu ove naše spodobe nego u Tiranu. Pa Vi opet za njih glasajte.

Name

Nostradamus

09.11.2019 08:43

Dobro si rekao za Srbe i bosnjake oni odose u Tiranu odnosno postacemo dio novog Osmanlijskog carstva ponovo novih 500 godina.Hrvati nece oni su u EU i treci entitet Herceg Bosna takodje ide u Eu a to je dio federacije i dio Republike Srpske prije svega Posavina csk mozda i Banja luka.

Name

Bilo

08.11.2019 16:40

Ni slučajno u takve sporazume gdje vode kolo Balkanski. Samo EU i Nato

ODGOVORITE
Name

HDZ

08.11.2019 17:19

EU I NATO Da

Name

Zizi

08.11.2019 17:46

A sta ce se dobiti sa NATOM. Samo nova zaduzenja jer ce nam uvaliti kupovinu novg naoruzanja i opreme. Opet dugovi.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

09.11.2019 11:28

Mali geto.

ODGOVORITE