Вуковић: БиХ је модел скројен подаништву!

„Нечија лична лаж је постала истина, лични страх - национални страх, лични егоизам - колективни егоизам, а лично сљепило је постало колективно сљепило“, каже професор Вуковић, наглашавајући да су политичари одрођени од народа, БиХ су скројили по моделу подаништва.

Република Српска 07.11.2019 | 23:10
Вуковић: БиХ је модел скројен подаништву!
Политика у БиХ одавно се заснива по поданичком моделу. Стварност је обесмишљена и скована по мјери малог броја политичара који једини уживају корист, каже професор Факултета политичких наука у Бањауци Ђорђе Вуковић у вечерашњој емисији „Пулс“ БН телевизије. Он наглашава да су грађани збуњени, у страху, те да не смију да траже боље.

„Нечија лична лаж је постала истина, лични страх - национални страх, лични егоизам - колективни егоизам, а лично сљепило је постало колективно сљепило“, каже професор Вуковић, наглашавајући да су политичари одрођени од народа, БиХ скројили по моделу подаништва.

„Робују заправо једни другима. Грађани робују политичком спектаклу у коме је све битније од квалитета њиховог живота. Политичари робују предрасудама, стереотипима, искључивој културној свијести друштва које не разумије компромисе, визије, тражење рјешења у којем побједа није пораз другог и у којем извини није проблем већ врлина политичара.“

Тражити изговор за живот достојан човјека у томе да увијек може бити горе је озбиљан путоказ у суноврат и одрицање човјека од његових својстава, тврди Вуковић.

„Грађани нису криви за лошу власт. Они су дуго под лошом, дезорјентисаном, рђавом управом. Народ и не зна за боље, не смије боље. За њега је авантура да мисли својом главом“, рекао је Вуковић за БН ТВ.

Све то великим дјелом преко националне манипулације.

„Постојање непријатеља не значи клечање пред њим или бусање у прса. По мом мишљењу патриотизам је спремност да чувате свој народ тако што ћете смањивати број његових непријатеља, тако што ћете отклањати слабости изнутра, које ће разбијати јединство. Национално јединство овдје не разбијају британски шпијуни него се оно разбија изнутра – неправдама, злоупотребама, силом, лажима и неодговорностима.“

Истовремено, проблем сваког грађанина запао је у други план.

„Јавио ми се борац који жели да баци своју протезу И да иде у Њемачку. Он је егзистенцијално обезбјеђен. Он иде јер се осјећа биједно. Тако је са радницима, продавцима... Они нису угрожени само недовољном платом. Њима недостаје поштовање.“

А то поштовање неће стићи из свакодневних порука да су глупи, покварени, лицемјерни и навини што вјерују у снове о бољем, јасан је професор Факултета политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић.





БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милан

07.11.2019 22:54

Професора за предсједника Републике Српске. Овакве људе требамо на челу институција. Стварао је државу пушком као студент а сада је брани пером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2019 02:42

Таквима мозе свако паламудит

Name

Ре

08.11.2019 02:43

Срецом вас је мало

Name

Горан

08.11.2019 11:41

бих је умрла, професор то не разуме, штета

Name

Акс

07.11.2019 23:11

Гдје си био до сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папакланд

08.11.2019 06:31

Успостављен је систем тоталитаризма! Додик са осталим криминалцима на целу "дрзаве".

Name

Нешто се ту побркало

08.11.2019 00:09

Све је он у праву, само народ упорно гласа за свог џелата, годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истине ради

08.11.2019 20:45

Није тачно оно што се прича у чувеној сатири непревазиђеног Радоја Домановића, да је вођа слијеп. Није он слијеп. Народ је слијеп.

ОДГОВОРИТЕ