Vuković: BiH je model skrojen podaništvu!

„Nečija lična laž je postala istina, lični strah - nacionalni strah, lični egoizam - kolektivni egoizam, a lično sljepilo je postalo kolektivno sljepilo“, kaže profesor Vuković, naglašavajući da su političari odrođeni od naroda, BiH su skrojili po modelu podaništva.

Republika Srpska 07.11.2019 | 23:10
Vuković: BiH je model skrojen podaništvu!
Politika u BiH odavno se zasniva po podaničkom modelu. Stvarnost je obesmišljena i skovana po mjeri malog broja političara koji jedini uživaju korist, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Banjauci Đorđe Vuković u večerašnjoj emisiji „Puls“ BN televizije. On naglašava da su građani zbunjeni, u strahu, te da ne smiju da traže bolje.

„Nečija lična laž je postala istina, lični strah - nacionalni strah, lični egoizam - kolektivni egoizam, a lično sljepilo je postalo kolektivno sljepilo“, kaže profesor Vuković, naglašavajući da su političari odrođeni od naroda, BiH skrojili po modelu podaništva.

„Robuju zapravo jedni drugima. Građani robuju političkom spektaklu u kome je sve bitnije od kvaliteta njihovog života. Političari robuju predrasudama, stereotipima, isključivoj kulturnoj svijesti društva koje ne razumije kompromise, vizije, traženje rješenja u kojem pobjeda nije poraz drugog i u kojem izvini nije problem već vrlina političara.“

Tražiti izgovor za život dostojan čovjeka u tome da uvijek može biti gore je ozbiljan putokaz u sunovrat i odricanje čovjeka od njegovih svojstava, tvrdi Vuković.

„Građani nisu krivi za lošu vlast. Oni su dugo pod lošom, dezorjentisanom, rđavom upravom. Narod i ne zna za bolje, ne smije bolje. Za njega je avantura da misli svojom glavom“, rekao je Vuković za BN TV.

Sve to velikim djelom preko nacionalne manipulacije.

„Postojanje neprijatelja ne znači klečanje pred njim ili busanje u prsa. Po mom mišljenju patriotizam je spremnost da čuvate svoj narod tako što ćete smanjivati broj njegovih neprijatelja, tako što ćete otklanjati slabosti iznutra, koje će razbijati jedinstvo. Nacionalno jedinstvo ovdje ne razbijaju britanski špijuni nego se ono razbija iznutra – nepravdama, zloupotrebama, silom, lažima i neodgovornostima.“

Istovremeno, problem svakog građanina zapao je u drugi plan.

„Javio mi se borac koji želi da baci svoju protezu I da ide u Njemačku. On je egzistencijalno obezbjeđen. On ide jer se osjeća bijedno. Tako je sa radnicima, prodavcima... Oni nisu ugroženi samo nedovoljnom platom. Njima nedostaje poštovanje.“

A to poštovanje neće stići iz svakodnevnih poruka da su glupi, pokvareni, licemjerni i navini što vjeruju u snove o boljem, jasan je profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković.





BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milan

07.11.2019 22:54

Profesora za predsjednika Republike Srpske. Ovakve ljude trebamo na čelu institucija. Stvarao je državu puškom kao student a sada je brani perom.

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2019 02:42

Takvima moze svako palamudit

Name

Re

08.11.2019 02:43

Srecom vas je malo

Name

Горан

08.11.2019 11:41

бих је умрла, професор то не разуме, штета

Name

Aks

07.11.2019 23:11

Gdje si bio do sada?

ODGOVORITE
Name

Papakland

08.11.2019 06:31

Uspostavljen je sistem totalitarizma! Dodik sa ostalim kriminalcima na celu "drzave".

Name

Nešto se tu pobrkalo

08.11.2019 00:09

Sve je on u pravu, samo narod uporno glasa za svog dželata, godinama.

ODGOVORITE
Name

Istine radi

08.11.2019 20:45

Nije tačno ono što se priča u čuvenoj satiri neprevaziđenog Radoja Domanovića, da je vođa slijep. Nije on slijep. Narod je slijep.

ODGOVORITE