Бившем посланику ЕУ парламента пријети затвор

Бившем посланику Народне партије Аустрије (ОВП) у Европском парламенту Рихарду Зеберу пријети затворска казна у трајању до десет година пошто је осумњичен за кривично дјело тешке преваре за вријеме свог мандата.

Свијет 07.11.2019 | 11:03
Бившем посланику ЕУ парламента пријети затвор
Суђење против Зебера требало би да се одржи почетком идуће године у Инсбруку, а њему се пребацује да је од 2004. до 2014. године, колико је био посланик у Европском парламенту, предавао лажне уговоре и рачуне једног екстерног саветника за услуге које нису пружене.

Укупан износ малверзација је 409.956 евра, што је изнад 300.000 евра, због чега му пријети казна до десет година затвора уколико буде осуђен.

Уз њега оптужен је и тадашњи савјетник, један румунски држављанин.

"Конкретно је први оптужени предавао лажне уговоре о рачуне екстерног пружалаца услуга подршке, али услуге нису пружене", указује Тужилаштво за борбу против корупције.

Новац добијен уз такве уговоре и рачуне директно је пребациван на рачун саветника и то у периоду од 2006. до 2010. године.

Зебер, који је актуелно директор канцеларије за везу аустријске покрајине Тирол у Бриселу, негира оптужбе и каже да је веома изненађен оптужницом.

"Није мој начин да радим уз велике формалности", правда се аустријски политичар.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар