Bivšem poslaniku EU parlamenta prijeti zatvor

Bivšem poslaniku Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Rihardu Zeberu prijeti zatvorska kazna u trajanju do deset godina pošto je osumnjičen za krivično djelo teške prevare za vrijeme svog mandata.

Svijet 07.11.2019 | 11:03
Bivšem poslaniku EU parlamenta prijeti zatvor
Suđenje protiv Zebera trebalo bi da se održi početkom iduće godine u Insbruku, a njemu se prebacuje da je od 2004. do 2014. godine, koliko je bio poslanik u Evropskom parlamentu, predavao lažne ugovore i račune jednog eksternog savetnika za usluge koje nisu pružene.

Ukupan iznos malverzacija je 409.956 evra, što je iznad 300.000 evra, zbog čega mu prijeti kazna do deset godina zatvora ukoliko bude osuđen.

Uz njega optužen je i tadašnji savjetnik, jedan rumunski državljanin.

"Konkretno je prvi optuženi predavao lažne ugovore o račune eksternog pružalaca usluga podrške, ali usluge nisu pružene", ukazuje Tužilaštvo za borbu protiv korupcije.

Novac dobijen uz takve ugovore i račune direktno je prebacivan na račun savetnika i to u periodu od 2006. do 2010. godine.

Zeber, koji je aktuelno direktor kancelarije za vezu austrijske pokrajine Tirol u Briselu, negira optužbe i kaže da je veoma iznenađen optužnicom.

"Nije moj način da radim uz velike formalnosti", pravda se austrijski političar.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar