Шта ће донијети посебна сједница Народне скупштине Републике Српске?

“БиХ треба вратити на Дејтонски устав, јер ако се не врати, БиХ ће нестати, то сви треба да знају. Нема више уцјена. “

Република Српска 07.11.2019 | 10:31
Шта ће донијети посебна сједница Народне скупштине Републике Српске?
Ово је изјавио Милорад Додик и најавио да ће се наредних дана одржати посебна сједница Народне скупштине Републике Српске која би требало да буде својеврстан одговор на Декларацију СДА. Како су потврдили из странака које владају у РС, циљ ове сједнице је да се донесу закључци којима ће се преиспитати дјеловање ОХР-а и поставити темељи за враћање надлежности са нивоа БиХ.

Како је потврдио предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, РС креће у враћање одузетих недлежности и на силу наметнутих закона.

“Коалиција на власти ће изаћи са захтјевом за посебну сједницу Скупштине Републике Српске. Расправљаћемо о свему што се дешавало у прошлости у вези са понашањем високих представника, том преваром и подвалом која се зове Бонска овлашћења и безакоњем које су наметали сви високи представници, које ћемо тужити, јер су били велики преваранти и криминалци.

Са Федерацијом БиХ ћемо разговарати о свим овим девијацијама. Тражићемо да разговарамо са релевантним представницима Бошњака и Хрвата. Предложићемо да се коригују нека рјешења и на силу наметнути закони, који су антидејтонски. Уколико они одбију те приједлоге, ми ћемо се вратити у Скупштину и одбићемо сва наметнута рјешења високих представника...” 

Наравно, ово је само наставак Додикове кампање о враћању надлежности, само што ће сада у све уплести и Народну скупштину. Стручњаци тврде непотребно, јер све ово о чему Додик прича нема никакве логике, а враћање надлежности са нивоа БиХ на РС карактеришу као практично немогућ поступак. То добро зна и Додик, али у овом тренутку је битно вратити стару причу на политичку сцену БиХ, и то на велика врата.

И за очекивати је да ће у наредном периоду управо нова тема коју намеће Додик постати главна преокупација свих политичких актера и медија, што ће довести до још једне вишемјесечне драме ни око чега. Јер, на крају ће све остати како и јесте. 

Да би се вратиле надлежности пренесене на ниво БиХ, потребна је сагласност Бошњака и Хрвата, које никад неће бити, и то је јасно. Други начин је једнострано враћање надлежности, које је Додик поменуо, а оно је могуће само тако што РС неће поштовати уставни поредак БиХ. То би представљало улазак у велику политичку кризу, из које РС не би изашла као побједник и сигурно је да Додик, као велики прагматик, то добро зна и неће се упустити у такву авантуру.

Пошто видимо да од тога нема ништа, можемо само закључити да Додик, као способан политичар за ове прилике и просторе, ствара себи теме којима ће се бавити у наредних годину дана. Једна је баш ова, враћање надлежности.

Биће занимљиво видјети и како ће се понашати опозиција, јер ће сада питање враћања надлежности бити постављено у Народној скупштини.

Иначе, због њиховог страха да не упадну у замку и буду окарактерисани као издајници за очекивати је да ће се и овај пут опозиционари приклонити Додику.
Они су се довели у такву ситуацију да ће сад или постати потрчко за Додиковим идејама или ће одбити те идеје и он ће их назвати издајницима и тако неутралисати све што они покушају. Наравно, у таквом односу снага, грађани ће слијепо вјеровати свему што Додик каже.


Политички аналитичар Вехид Шехић каже да политичарима у БиХ одговара свака нестабилност, па су због тога најгласнији у изазивању тензија и сукоба.

“Сигурно да кад гледамо актере политичког живота, никоме од њих не одговара политичка стабилност у овој држави, јер то је амбијент у којем они не могу фукционисати. Ми видимо да се овдје доносе декларације које немају ниаквог правног упоришта, али служе за хомогенизацију бирачког тијела. Када су у питању те тачке о преношењу надлежности на ниво БиХ, сви заборављају да су оне прошле парламентарну процедуру и да су прихваћене од посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ, чиме су добиле законски оквир и испуниле неку демократску форму за доношење закона.

Ово је сад једна врста игроказа да се настави политичка тензија, јер нико од политичара у БиХ нема озбиљан приступ према држави БиХ и према грађанима. Они не желе да се баве животним питањима којима би побољшали положај грађана и како би зауставили одлазак грађана ове државе ван граница БиХ. То је један од дуготрајних позоришних чинова који трају на поличкој сцени БиХ, а видимо да ефекти тога нису онакви каквим се покушавају представити”, рекао је Шехић за БУКУ.


Он наводи да доношење декларација и резолуција у скупштинама показује да су политичари само декларативно за ЕУ, а у стварности чине све да ми не добијемо чак ни статус кандидата, а не да будемо сутра пуноправна чланица. То је нешто на шта смо навикли и што је постао један од главних алата политичара.

Према његовим ријечима, апсолутно је нереално очекивати да ће неко успјети вратити надлежности на ентитете, јер се зна процедура како држава преноси надлежности на ниже нивое власти и обрнуто. 

“Држава би требала, односно Парламентарна скупштина, да враћа надлежности ентитетима, а знамо какво је гласање тамо у два дома, гдје сви штите своје националне интересе. То је праактично немогуће. Па, ако се они не могу договорити око формирања власти, враћања парламентарних надлежности, како ће се договорити око враћања надлежности. Тако да је то нешто што је уобичајено и мене не забрињава та најава, јер је то немогуће на начин једностраних одлука које би биле у супротности са Дејтонским мировним споразумом.”

Посланица Партије демократског прогреса Јелена Тривић претходно је рекла за БУКУ да је све ово сам још један покушај да се СНСД домогне власти на нивоу БиХ. Како каже, овдје ником није стало до интереса РС и народа, већ само до фотеља. 

“Све ово се ради јер Додик нема политичке храбрости, па ће се сад сакрити из Народне скупштине. Нећу коментарисати о томе шта ће тачно бити на тој сједници уколико до ње дође, јер немамо материјал, али могу рећи одмах да је то авантуризам. Проблем је што Додик у тај авантуризам увлачи цијелу РС и коцка се са РС која њему није битна. Ми због авантуризма једног човјека и структуре око њега не смијемо угрозити оно што нам је дато Дејтонским споразумом и што смо успјели да добијемо.

Цијела та прича се своди на бомбастичне изјаве и пробне димне бомбе, на једно погрешно показивање националне идеје, док је то само јо једна интересна прича. За Додика је све трговина и на овај начин он жели да истргује власт на нивоу БиХ. То не смије да се ради на овај начин, да се коцка са институцијама РС”, рекла је Тривић за БУКУ.

Она наводи да то само показује небригу власти према правим проблемима људи.

Како каже, ово је класична прича којом се желе остварити лични интереси.

“Овај пут је то жеља да се уђе у власт и формира Савјет министра. Све је подређено томе, док се народу замазују очи. Они вјероватно нису свјесни масовности одлазака људи одавде, а такви потези које повлачи власт никог неће задржати, већ ће га само отјерати”, каже Тривић. 

Посланик Српске демократске странке у НСРС Давор Шешић наводи да је овдје јасно да се прича о посебној сједници, па и свим досадашњим посебним сједницама у режији власти, претворила у одбрану личног интереса или интереса странке, а никако народа. 

“Ми се само требамо сјетити посебне сједнице о референдуму о Суду и Тужилаштву, гдје се одлука Скупштине само изгубила. То показује колико озбиљо се схвата НСРС и колико се злоупотребљава законодавна власт. А онда се враћамо на животне теме попут одласка младих, проблема наталитета, положаја радника, инвестиција… Све су то теме које не одговарају властима, јер су управо они у највећој мјери и допринијели таквом стању”, рекао је Шешић за БУКУ. 

Он наводи да се баш из тог разлога покрећу питања посебних сједница које су само представе за народ на којима се свако мало освјежава мит о томе како неко брани интересе српског народа.

И тако, док се редају небитне посебне сједнице, које ништа ново неће донијети, о питањима која су битна за грађане нико не расправља. Тако би умјесто приче о враћању надлежности много корисније било покренути неку од сједница на сљедеће теме:

Посебна сједница о масовном напуштању земље. 
Посебна сједница о катастрофалном стању у здравству.
Посебна сједница о стању у пољопривреди 
Посебна сједница  о пронателитетној политици
Посебна сједница о образовању
Посебна сједница о заустављању даљег уништавања јавних предузећа
Посебна сједница о спречавању непотизма

Иначе, да ли се сјећате претходно одржаних посебних сједница и шта су нам оне донијеле? 
 

Седма посебна сједница Парламента Српске, на којој би требало да буде разматрана информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицај на положај и права Српске, биће одржана у понедјељак, 11. новембра, одлучио је данас Колегијум Народне скупштине Републике Српске.

(Бука)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

велико постење

07.11.2019 09:39

бице лази лаго бице нама драго јадни народ огугло од њихових лази и мисли нека само непуца свеце бити и проци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

07.11.2019 11:21

То је та велика јунацина Додик.Крије се из скупстине.Уради несто сам ако смијес.Ста је урадио конкретно Додик за РС осим сто прица???Ста је то вратио и ојацао РС???Ниста.Само блебеце.

Name

РЕЕ

07.11.2019 13:03

Дај бозе да не буде јос горе ...

Name

Милојко Бабић

07.11.2019 10:18

Наравно,Ронхил Нафталиновић,ову политичку,скаламеријску режију,спрема да би заташкао отимање од народа,15 милиона км за његов(не Игоров)лоповски дил за Проинтер.И будите сигурни,има на памети још већу пљачку сиротиње у скорој будућности.Само у таквим ситуацијама користи врх лажног патриотизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

07.11.2019 11:31

Новиц циркус од снсд-еа!! Као и доминацију Јелена, Драска и Вукана силног :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

07.11.2019 11:33

Ста це бити- неце бити ниста. Бацање прасине у оци овој преосталој сацици људи у РС. Скретање пазње са горуцих проблема( економски крах, пропала привреда, све дрзавне фирме у губитку, итд), а национализам цвјета. Све покрали и унистили. Маса нерасвијетљених убистава по нарудзби. Убице на слободи. Правосудје не ради ниста, осим сто примају високе плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

07.11.2019 12:59

ништа, шупља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сер од Добоја

07.11.2019 13:31

Шта ће бити, ништа, поново ће Додик од НС направити циркус. Додик и његов лакташки савез је пренио већину надлежности, значи, гласао ЗА у парламенту БиХ, сада Баја жели да то поништи и да врати пренесене надлежности, Баја од тога нема ништа, народ ти је дао повјерење када си преносио надлежности, тражити поново повјерење за поврат тих истих надлежности је Ј_е у здрав мозак. Баја је годинама градио политичку каријеру на мржњи и омаловажавању БиХ а дана испада да је он као брани xаxxа Када се само сјетим шта е тај све обећавао и причао,...то не могу повући стотине композиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

доле

07.11.2019 14:22

Додик враца надлезности да спаси БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оса

08.11.2019 21:33

Ниста

ОДГОВОРИТЕ