Šta će donijeti posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske?

“BiH treba vratiti na Dejtonski ustav, jer ako se ne vrati, BiH će nestati, to svi treba da znaju. Nema više ucjena. “

Republika Srpska 07.11.2019 | 10:31
Šta će donijeti posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske?
Ovo je izjavio Milorad Dodik i najavio da će se narednih dana održati posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja bi trebalo da bude svojevrstan odgovor na Deklaraciju SDA. Kako su potvrdili iz stranaka koje vladaju u RS, cilj ove sjednice je da se donesu zaključci kojima će se preispitati djelovanje OHR-a i postaviti temelji za vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH.

Kako je potvrdio predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, RS kreće u vraćanje oduzetih nedležnosti i na silu nametnutih zakona.

“Koalicija na vlasti će izaći sa zahtjevom za posebnu sjednicu Skupštine Republike Srpske. Raspravljaćemo o svemu što se dešavalo u prošlosti u vezi sa ponašanjem visokih predstavnika, tom prevarom i podvalom koja se zove Bonska ovlašćenja i bezakonjem koje su nametali svi visoki predstavnici, koje ćemo tužiti, jer su bili veliki prevaranti i kriminalci.

Sa Federacijom BiH ćemo razgovarati o svim ovim devijacijama. Tražićemo da razgovaramo sa relevantnim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata. Predložićemo da se koriguju neka rješenja i na silu nametnuti zakoni, koji su antidejtonski. Ukoliko oni odbiju te prijedloge, mi ćemo se vratiti u Skupštinu i odbićemo sva nametnuta rješenja visokih predstavnika...” 

Naravno, ovo je samo nastavak Dodikove kampanje o vraćanju nadležnosti, samo što će sada u sve uplesti i Narodnu skupštinu. Stručnjaci tvrde nepotrebno, jer sve ovo o čemu Dodik priča nema nikakve logike, a vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na RS karakterišu kao praktično nemoguć postupak. To dobro zna i Dodik, ali u ovom trenutku je bitno vratiti staru priču na političku scenu BiH, i to na velika vrata.

I za očekivati je da će u narednom periodu upravo nova tema koju nameće Dodik postati glavna preokupacija svih političkih aktera i medija, što će dovesti do još jedne višemjesečne drame ni oko čega. Jer, na kraju će sve ostati kako i jeste. 

Da bi se vratile nadležnosti prenesene na nivo BiH, potrebna je saglasnost Bošnjaka i Hrvata, koje nikad neće biti, i to je jasno. Drugi način je jednostrano vraćanje nadležnosti, koje je Dodik pomenuo, a ono je moguće samo tako što RS neće poštovati ustavni poredak BiH. To bi predstavljalo ulazak u veliku političku krizu, iz koje RS ne bi izašla kao pobjednik i sigurno je da Dodik, kao veliki pragmatik, to dobro zna i neće se upustiti u takvu avanturu.

Pošto vidimo da od toga nema ništa, možemo samo zaključiti da Dodik, kao sposoban političar za ove prilike i prostore, stvara sebi teme kojima će se baviti u narednih godinu dana. Jedna je baš ova, vraćanje nadležnosti.

Biće zanimljivo vidjeti i kako će se ponašati opozicija, jer će sada pitanje vraćanja nadležnosti biti postavljeno u Narodnoj skupštini.

Inače, zbog njihovog straha da ne upadnu u zamku i budu okarakterisani kao izdajnici za očekivati je da će se i ovaj put opozicionari prikloniti Dodiku.
Oni su se doveli u takvu situaciju da će sad ili postati potrčko za Dodikovim idejama ili će odbiti te ideje i on će ih nazvati izdajnicima i tako neutralisati sve što oni pokušaju. Naravno, u takvom odnosu snaga, građani će slijepo vjerovati svemu što Dodik kaže.


Politički analitičar Vehid Šehić kaže da političarima u BiH odgovara svaka nestabilnost, pa su zbog toga najglasniji u izazivanju tenzija i sukoba.

“Sigurno da kad gledamo aktere političkog života, nikome od njih ne odgovara politička stabilnost u ovoj državi, jer to je ambijent u kojem oni ne mogu fukcionisati. Mi vidimo da se ovdje donose deklaracije koje nemaju niakvog pravnog uporišta, ali služe za homogenizaciju biračkog tijela. Kada su u pitanju te tačke o prenošenju nadležnosti na nivo BiH, svi zaboravljaju da su one prošle parlamentarnu proceduru i da su prihvaćene od poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime su dobile zakonski okvir i ispunile neku demokratsku formu za donošenje zakona.

Ovo je sad jedna vrsta igrokaza da se nastavi politička tenzija, jer niko od političara u BiH nema ozbiljan pristup prema državi BiH i prema građanima. Oni ne žele da se bave životnim pitanjima kojima bi poboljšali položaj građana i kako bi zaustavili odlazak građana ove države van granica BiH. To je jedan od dugotrajnih pozorišnih činova koji traju na poličkoj sceni BiH, a vidimo da efekti toga nisu onakvi kakvim se pokušavaju predstaviti”, rekao je Šehić za BUKU.


On navodi da donošenje deklaracija i rezolucija u skupštinama pokazuje da su političari samo deklarativno za EU, a u stvarnosti čine sve da mi ne dobijemo čak ni status kandidata, a ne da budemo sutra punopravna članica. To je nešto na šta smo navikli i što je postao jedan od glavnih alata političara.

Prema njegovim riječima, apsolutno je nerealno očekivati da će neko uspjeti vratiti nadležnosti na entitete, jer se zna procedura kako država prenosi nadležnosti na niže nivoe vlasti i obrnuto. 

“Država bi trebala, odnosno Parlamentarna skupština, da vraća nadležnosti entitetima, a znamo kakvo je glasanje tamo u dva doma, gdje svi štite svoje nacionalne interese. To je praaktično nemoguće. Pa, ako se oni ne mogu dogovoriti oko formiranja vlasti, vraćanja parlamentarnih nadležnosti, kako će se dogovoriti oko vraćanja nadležnosti. Tako da je to nešto što je uobičajeno i mene ne zabrinjava ta najava, jer je to nemoguće na način jednostranih odluka koje bi bile u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.”

Poslanica Partije demokratskog progresa Jelena Trivić prethodno je rekla za BUKU da je sve ovo sam još jedan pokušaj da se SNSD domogne vlasti na nivou BiH. Kako kaže, ovdje nikom nije stalo do interesa RS i naroda, već samo do fotelja. 

“Sve ovo se radi jer Dodik nema političke hrabrosti, pa će se sad sakriti iz Narodne skupštine. Neću komentarisati o tome šta će tačno biti na toj sjednici ukoliko do nje dođe, jer nemamo materijal, ali mogu reći odmah da je to avanturizam. Problem je što Dodik u taj avanturizam uvlači cijelu RS i kocka se sa RS koja njemu nije bitna. Mi zbog avanturizma jednog čovjeka i strukture oko njega ne smijemo ugroziti ono što nam je dato Dejtonskim sporazumom i što smo uspjeli da dobijemo.

Cijela ta priča se svodi na bombastične izjave i probne dimne bombe, na jedno pogrešno pokazivanje nacionalne ideje, dok je to samo jo jedna interesna priča. Za Dodika je sve trgovina i na ovaj način on želi da istrguje vlast na nivou BiH. To ne smije da se radi na ovaj način, da se kocka sa institucijama RS”, rekla je Trivić za BUKU.

Ona navodi da to samo pokazuje nebrigu vlasti prema pravim problemima ljudi.

Kako kaže, ovo je klasična priča kojom se žele ostvariti lični interesi.

“Ovaj put je to želja da se uđe u vlast i formira Savjet ministra. Sve je podređeno tome, dok se narodu zamazuju oči. Oni vjerovatno nisu svjesni masovnosti odlazaka ljudi odavde, a takvi potezi koje povlači vlast nikog neće zadržati, već će ga samo otjerati”, kaže Trivić. 

Poslanik Srpske demokratske stranke u NSRS Davor Šešić navodi da je ovdje jasno da se priča o posebnoj sjednici, pa i svim dosadašnjim posebnim sjednicama u režiji vlasti, pretvorila u odbranu ličnog interesa ili interesa stranke, a nikako naroda. 

“Mi se samo trebamo sjetiti posebne sjednice o referendumu o Sudu i Tužilaštvu, gdje se odluka Skupštine samo izgubila. To pokazuje koliko ozbiljo se shvata NSRS i koliko se zloupotrebljava zakonodavna vlast. A onda se vraćamo na životne teme poput odlaska mladih, problema nataliteta, položaja radnika, investicija… Sve su to teme koje ne odgovaraju vlastima, jer su upravo oni u najvećoj mjeri i doprinijeli takvom stanju”, rekao je Šešić za BUKU. 

On navodi da se baš iz tog razloga pokreću pitanja posebnih sjednica koje su samo predstave za narod na kojima se svako malo osvježava mit o tome kako neko brani interese srpskog naroda.

I tako, dok se redaju nebitne posebne sjednice, koje ništa novo neće donijeti, o pitanjima koja su bitna za građane niko ne raspravlja. Tako bi umjesto priče o vraćanju nadležnosti mnogo korisnije bilo pokrenuti neku od sjednica na sljedeće teme:

Posebna sjednica o masovnom napuštanju zemlje. 
Posebna sjednica o katastrofalnom stanju u zdravstvu.
Posebna sjednica o stanju u poljoprivredi 
Posebna sjednica  o pronatelitetnoj politici
Posebna sjednica o obrazovanju
Posebna sjednica o zaustavljanju daljeg uništavanja javnih preduzeća
Posebna sjednica o sprečavanju nepotizma

Inače, da li se sjećate prethodno održanih posebnih sjednica i šta su nam one donijele? 
 

Sedma posebna sjednica Parlamenta Srpske, na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Srpske, biće održana u ponedjeljak, 11. novembra, odlučio je danas Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske.

(Buka)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

07.11.2019 10:39

bice lazi lago bice nama drago jadni narod oguglo od njihovih lazi i misli neka samo nepuca svece biti i proci

ODGOVORITE
Name

Gagi

07.11.2019 12:21

To je ta velika junacina Dodik.Krije se iz skupstine.Uradi nesto sam ako smijes.Sta je uradio konkretno Dodik za RS osim sto prica???Sta je to vratio i ojacao RS???Nista.Samo blebece.

Name

REE

07.11.2019 14:03

Daj boze da ne bude jos gore ...

Name

Milojko Babić

07.11.2019 11:18

Naravno,Ronhil Naftalinović,ovu političku,skalamerijsku režiju,sprema da bi zataškao otimanje od naroda,15 miliona km za njegov(ne Igorov)lopovski dil za Prointer.I budite sigurni,ima na pameti još veću pljačku sirotinje u skoroj budućnosti.Samo u takvim situacijama koristi vrh lažnog patriotizma.

ODGOVORITE
Name

Realno

07.11.2019 12:31

Novic cirkus od snsd-ea!! Kao i dominaciju Jelena, Draska i Vukana silnog :)

ODGOVORITE
Name

Xx

07.11.2019 12:33

Sta ce biti- nece biti nista. Bacanje prasine u oci ovoj preostaloj sacici ljudi u RS. Skretanje paznje sa gorucih problema( ekonomski krah, propala privreda, sve drzavne firme u gubitku, itd), a nacionalizam cvjeta. Sve pokrali i unistili. Masa nerasvijetljenih ubistava po narudzbi. Ubice na slobodi. Pravosudje ne radi nista, osim sto primaju visoke plate.

ODGOVORITE
Name

milan

07.11.2019 13:59

ništa, šuplja

ODGOVORITE
Name

Ser od Doboja

07.11.2019 14:31

Šta će biti, ništa, ponovo će Dodik od NS napraviti cirkus. Dodik i njegov laktaški savez je prenio većinu nadležnosti, znači, glasao ZA u parlamentu BiH, sada Baja želi da to poništi i da vrati prenesene nadležnosti, Baja od toga nema ništa, narod ti je dao povjerenje kada si prenosio nadležnosti, tražiti ponovo povjerenje za povrat tih istih nadležnosti je J_e u zdrav mozak. Baja je godinama gradio političku karijeru na mržnji i omalovažavanju BiH a dana ispada da je on kao brani xaxxa Kada se samo sjetim šta e taj sve obećavao i pričao,...to ne mogu povući stotine kompozicija

ODGOVORITE
Name

dole

07.11.2019 15:22

Dodik vraca nadleznosti da spasi BiH?

ODGOVORITE
Name

Osa

08.11.2019 22:33

Nista

ODGOVORITE