Нема разлога да Америка уведе санкције Србији

Србија не крши санкције, које је Америка увела на увоз руског оружја и зато не би требало да има проблема, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србија 07.11.2019 | 08:38
Нема разлога да Америка уведе санкције Србији
Најављући долазак у Београд директора у Стејт департменту задуженог за примјену санкција Русији и онима који крше те санкције Томаса Зарзецког, Дачић је рекао да је овај амерички званичник тим поводом већ био у шездесетак земаља.

– Он ће имати разговоре у Министарству спољних послова као и министарствима одбране и финансија. Жели да се упозна о ситуацији – изјавио је Дачић за Политику.

Београдски лист подсјећа да је Вашингтон донио закон о супротстављању америчким противницима путем санкција којим су оне уведене не само Русији, већ и Ирану и Сјеверној Кореји. 

Законом је предвиђено и да санкције могу да се уведу свима који с овим државама реализују “значајну трансакцију у војном или обавјештајном сектору”, наводи лист.

Војни аналитичар Александар Радић оцијенио је да испорука оружја која је до сада уговорена са Русијом неће Србију коштати америчких санкција, али да ће вјероватно добити упозорење које се тиче будућих набавки.

– Ако би заиста отишли толико далеко да уведу неку врсту санкција, повод би могао да им буде набавка хеликоптера `Ми-35` јер је ријеч о офанзивним средствима. Чак и тада мјере се не би односиле на државу, већ би биле персоналне и усмјерене на неке људе из ланца набавке наоружања – сматра Радић.

Он је нагласио да оружје које је Србија досад набавила не нарушава безбједносну равнотежу у региону, али да су спекулације о руском систему С-400 и вјежба “Словенски штит” послужиле Американцима да отворе питање војне сарадње са Русијом.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Нострадамус

07.11.2019 07:45

А ста мислис да Америма треба разлог да нама уведу санкције.Мозе то да ураде и без разлога није им први пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2019 08:40

А да хоце цастио би са гајбом пиве...

Name

ЗА ПЛАКАТИ

07.11.2019 09:20

Амери не воле оне који сједе на две столице То земљаци не пролази у демократском свијету,

Name

демократија

07.11.2019 10:48

То је безобразлук . Ја сам јак могу да ударам сваког нецу да одговара.

Name

Ре

07.11.2019 13:07

Није безобразно бити реалан. Нико нама није крив сто смо се толико запетљали у лажима да више и сами вјерујемо како су истините наше лази.

Name

Југослав

07.11.2019 08:27

Није се играти са тим силама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

07.11.2019 08:30

могу како хоце али неце докле хоце србија виде ледја отоманској царевини и аустроугарској такоце акобогда видет ледја и америма

ОДГОВОРИТЕ