Nema razloga da Amerika uvede sankcije Srbiji

Srbija ne krši sankcije, koje je Amerika uvela na uvoz ruskog oružja i zato ne bi trebalo da ima problema, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija 07.11.2019 | 08:38
Nema razloga da Amerika uvede sankcije Srbiji
Najavljući dolazak u Beograd direktora u Stejt departmentu zaduženog za primjenu sankcija Rusiji i onima koji krše te sankcije Tomasa Zarzeckog, Dačić je rekao da je ovaj američki zvaničnik tim povodom već bio u šezdesetak zemalja.

– On će imati razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova kao i ministarstvima odbrane i finansija. Želi da se upozna o situaciji – izjavio je Dačić za Politiku.

Beogradski list podsjeća da je Vašington donio zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija kojim su one uvedene ne samo Rusiji, već i Iranu i Sjevernoj Koreji. 

Zakonom je predviđeno i da sankcije mogu da se uvedu svima koji s ovim državama realizuju “značajnu transakciju u vojnom ili obavještajnom sektoru”, navodi list.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je da isporuka oružja koja je do sada ugovorena sa Rusijom neće Srbiju koštati američkih sankcija, ali da će vjerovatno dobiti upozorenje koje se tiče budućih nabavki.

– Ako bi zaista otišli toliko daleko da uvedu neku vrstu sankcija, povod bi mogao da im bude nabavka helikoptera `Mi-35` jer je riječ o ofanzivnim sredstvima. Čak i tada mjere se ne bi odnosile na državu, već bi bile personalne i usmjerene na neke ljude iz lanca nabavke naoružanja – smatra Radić.

On je naglasio da oružje koje je Srbija dosad nabavila ne narušava bezbjednosnu ravnotežu u regionu, ali da su spekulacije o ruskom sistemu S-400 i vježba “Slovenski štit” poslužile Amerikancima da otvore pitanje vojne saradnje sa Rusijom.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

07.11.2019 07:45

A sta mislis da Amerima treba razlog da nama uvedu sankcije.Moze to da urade i bez razloga nije im prvi put.

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2019 08:40

A da hoce castio bi sa gajbom pive...

Name

ZA PLAKATI

07.11.2019 09:20

Ameri ne vole one koji sjede na dve stolice To zemljaci ne prolazi u demokratskom svijetu,

Name

demokratija

07.11.2019 10:48

To je bezobrazluk . Ja sam jak mogu da udaram svakog necu da odgovara.

Name

Re

07.11.2019 13:07

Nije bezobrazno biti realan. Niko nama nije kriv sto smo se toliko zapetljali u lažima da više i sami vjerujemo kako su istinite naše lazi.

Name

Jugoslav

07.11.2019 08:27

Nije se igrati sa tim silama..

ODGOVORITE
Name

sramota

07.11.2019 08:30

mogu kako hoce ali nece dokle hoce srbija vide ledja otomanskoj carevini i austrougarskoj takoce akobogda videt ledja i amerima

ODGOVORITE