Кинези пију српска вина, не маре за цијену

Заинтересованост кинеског тржишта за српске производе расте, а међу онима који су нашли купце и на далеком истоку су и српска вина. Зато се, међу компанијама из прехрамбене индустрије, којих је највише на Сајму извоза ЕXПО у Шангају, представља и неколико винарија.

Свијет 07.11.2019 | 08:13
Кинези пију српска вина, не маре за цијену
Мирјана Ðурић из Фрушкогорских винограда каже да та компанија извози на кинеско тржиште већ три године.

У почетку је, прича, Кинезима била јако важна цијена вина које се извози, па су извозили комерцијалне линије, док сада купци више знају о вину, па се на њихово тржиште пласирају и премијум линије.

– Цијена им је мање важна, важан је квалитет – рекла је Ðурић. Та компанија извози у три кинеске провицније, пет до шест контејнера годиште, а раде на томе да додатно повећају извоз, јер им је, каже, кинеско тржисте веома важно.

– Кинези више воле да пију и више познају црвена вина, у посљедњих пар година почињу да упознају и пију бијела и розе вина – додала је Ðурић. Пред купцима из Кине и цијелог свијета представљени су и млијечни производи из Србије. 

У Мљекари Шабац кажу да им је циљ да приближе прозиводе, квалитет и дугу трацидију, што, додају, већ знају потрошачи у Србији и региону, али и у Русији, Украјини, Белорусији, Њемачкој…

– Навике у исхрани Кинеза се мијењају, почињу да једу сир и то је наша шанса – увјерени су у шабачкој млекари.

На великом сајму су Шангају купцима из Кине и цијелог свијета представља се десет компанија из Србије, а поред вина и млијечаних производа, представљени су и органски производи од ароније, па и они од тартуфа на штанду изнад којег доминира велики натпис “Маде ин Сербиа”.

На српском штанду је највише прехрамбених фирми, које производе представљају под слоганом “Ароме чисте природе”, међу 3.000 компанија које излажу своју понуду на чак 400.000 квадратних метара изложбеног простора.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар