Kinezi piju srpska vina, ne mare za cijenu

Zainteresovanost kineskog tržišta za srpske proizvode raste, a među onima koji su našli kupce i na dalekom istoku su i srpska vina. Zato se, među kompanijama iz prehrambene industrije, kojih je najviše na Sajmu izvoza EXPO u Šangaju, predstavlja i nekoliko vinarija.

Svijet 07.11.2019 | 08:13
Kinezi piju srpska vina, ne mare za cijenu
Mirjana Ðurić iz Fruškogorskih vinograda kaže da ta kompanija izvozi na kinesko tržište već tri godine.

U početku je, priča, Kinezima bila jako važna cijena vina koje se izvozi, pa su izvozili komercijalne linije, dok sada kupci više znaju o vinu, pa se na njihovo tržište plasiraju i premijum linije.

– Cijena im je manje važna, važan je kvalitet – rekla je Ðurić. Ta kompanija izvozi u tri kineske provicnije, pet do šest kontejnera godište, a rade na tome da dodatno povećaju izvoz, jer im je, kaže, kinesko tržiste veoma važno.

– Kinezi više vole da piju i više poznaju crvena vina, u posljednjih par godina počinju da upoznaju i piju bijela i roze vina – dodala je Ðurić. Pred kupcima iz Kine i cijelog svijeta predstavljeni su i mliječni proizvodi iz Srbije. 

U Mljekari Šabac kažu da im je cilj da približe prozivode, kvalitet i dugu tracidiju, što, dodaju, već znaju potrošači u Srbiji i regionu, ali i u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Njemačkoj…

– Navike u ishrani Kineza se mijenjaju, počinju da jedu sir i to je naša šansa – uvjereni su u šabačkoj mlekari.

Na velikom sajmu su Šangaju kupcima iz Kine i cijelog svijeta predstavlja se deset kompanija iz Srbije, a pored vina i mliječanih proizvoda, predstavljeni su i organski proizvodi od aronije, pa i oni od tartufa na štandu iznad kojeg dominira veliki natpis “Made in Serbia”.

Na srpskom štandu je najviše prehrambenih firmi, koje proizvode predstavljaju pod sloganom “Arome čiste prirode”, među 3.000 kompanija koje izlažu svoju ponudu na čak 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar