Кључна тема састанка биће формирање власти

Делегације Странке демократске акције (СДА) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ предвођене предсједницима странака данас ће у Мостару одржати састанак.

Босна и Херцеговина 07.11.2019 | 08:02
Кључна тема састанка биће формирање власти
Делегације ће предводити предсједник СДА Бакир Изетбеговић и предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић, а кључна тема састанка биће формирање власти на нивоу БиХ.

Ријеч је о сусрету који је прво требао бити одржан 28. октобра 2019. године, односно састанку који је одгођен због немогућности да му присуствује Бакир Изетбеговић.

Медији су након отказивања спекулисали како до састанка није дошло због изјаве Драгана Човића да се прво треба формирати Савјет министара БиХ, а да се питање Годишњег националног плана (АНП) за НАТО треба рјешавати тек након именовања новог сазива државног органа законодавне власти.

Иначе, идентичне тезе које пропагира Човић о “безусловном формирању” Савјета  министара БиХ још од октобра 2018. године заступа и члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД Милорад Додик.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић раније је одбацио могућност да се његова странка упусти у формирање Савјета министара БиХ, а да не ријеши питање слања АНП у сједиште НАТО. 

Функционери СДА у неколико наврата су позвали ХДЗ БиХ да започне процес формирања власти на нивоу ентитета ФБиХ с обзиром на то да ХДЗ БиХ прво мора предложити кандидата за предсједника ФБиХ.

Наиме, прије именовања Владе Федерације БиХ законодавна власт мора именовати предсједника и потпредсједника ФБиХ који у коначници предлажу Парламенту ФБиХ кандидата за предсједника Владе ФБиХ.

У протеклом периоду ХДЗ БиХ је условљавао формирање Владе ФБиХ измјенама Изборног закона БиХ упркос томе што су измјене изборног законодавства у надлежности Парламентарне скупштине БиХ, а не Парламента ФБиХ.

Делегације СДА и ХДЗ сигурно ће разговарати и о НАТО путу БиХ који опструишу политичке странке из РС, дакле и СНСД који жели бити дио власти на државном нивоу, али и СДС и ПДП који од 2015. године имају министре у Савјету министара БиХ.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Коле

07.11.2019 07:38

Што ли су досаа радили питам се

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

07.11.2019 09:34

ОНИ НИСУ СВИЈЕСНИ КОЛИКО СУ ГАДЉИВИ ЗАТО НЕКА УЖИВАЈУ САМИ СА СОБОМ.НОВАЦ ИМ ОДУЗЕО ПАМЕТ.ОНИ СУ ПАТОЛОШКИ ВИЈЕРНИЦИ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ .

ОДГОВОРИТЕ