Ključna tema sastanka biće formiranje vlasti

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH predvođene predsjednicima stranaka danas će u Mostaru održati sastanak.

Bosna i Hercegovina 07.11.2019 | 08:02
Ključna tema sastanka biće formiranje vlasti
Delegacije će predvoditi predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, a ključna tema sastanka biće formiranje vlasti na nivou BiH.

Riječ je o susretu koji je prvo trebao biti održan 28. oktobra 2019. godine, odnosno sastanku koji je odgođen zbog nemogućnosti da mu prisustvuje Bakir Izetbegović.

Mediji su nakon otkazivanja spekulisali kako do sastanka nije došlo zbog izjave Dragana Čovića da se prvo treba formirati Savjet ministara BiH, a da se pitanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za NATO treba rješavati tek nakon imenovanja novog saziva državnog organa zakonodavne vlasti.

Inače, identične teze koje propagira Čović o “bezuslovnom formiranju” Savjeta  ministara BiH još od oktobra 2018. godine zastupa i član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik.

Lider SDA Bakir Izetbegović ranije je odbacio mogućnost da se njegova stranka upusti u formiranje Savjeta ministara BiH, a da ne riješi pitanje slanja ANP u sjedište NATO. 

Funkcioneri SDA u nekoliko navrata su pozvali HDZ BiH da započne proces formiranja vlasti na nivou entiteta FBiH s obzirom na to da HDZ BiH prvo mora predložiti kandidata za predsjednika FBiH.

Naime, prije imenovanja Vlade Federacije BiH zakonodavna vlast mora imenovati predsjednika i potpredsjednika FBiH koji u konačnici predlažu Parlamentu FBiH kandidata za predsjednika Vlade FBiH.

U proteklom periodu HDZ BiH je uslovljavao formiranje Vlade FBiH izmjenama Izbornog zakona BiH uprkos tome što su izmjene izbornog zakonodavstva u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, a ne Parlamenta FBiH.

Delegacije SDA i HDZ sigurno će razgovarati i o NATO putu BiH koji opstruišu političke stranke iz RS, dakle i SNSD koji želi biti dio vlasti na državnom nivou, ali i SDS i PDP koji od 2015. godine imaju ministre u Savjetu ministara BiH.

(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kole

07.11.2019 07:38

Što li su dosaa radili pitam se

ODGOVORITE
Name

BOBA

07.11.2019 09:34

ONI NISU SVIJESNI KOLIKO SU GADLJIVI ZATO NEKA UŽIVAJU SAMI SA SOBOM.NOVAC IM ODUZEO PAMET.ONI SU PATOLOŠKI VIJERNICI KOJI NE ZNAJU ŠTA RADE .

ODGOVORITE