Драган Ђогић: Зашто ћутите браћо борци! (ВИДЕО)

Преносимо сјећање борца  Драгана Ђогића о Митровдану, 1992. године у Невесињу: Драги пријатељи и саборци ја сам прекинуо неписани закон ћутања. "Нас нико не помену.  То вам и могу опростити, али не могу никако, зашто данас ћутите, када се припрема дати повеља не-борцу, и то на најсветији дан за Невесиње и Републику Српску".

Република Српска 06.11.2019 | 22:55
Драган Ђогић: Зашто ћутите браћо борци! (ВИДЕО)
Недјеља – Борци:

Као и сваког дана, рано устајање, само ово јутро без трчања с наоружањем у рукама и у панцирима, јер нас је командир обавијестио да је нападнуто Невесиње и предлаже да идемо помоћи браћи, није требао два пута рећи.

Брзо смо били спремни, шаљу нам камион с возачем (возач мој отац Јово – сада покојни).

Долазимо у Невесиње.

Шаљу нас до ИКМ-а, с напоменом да је могуће да има убачених диверзаната, распоређујемо се на камиону, двојица на блатобране камиона с пушкама на готовс и полазимо, нисмо имали проблема до ИКМ-а.

Долазимо у ИКМ (истрено командно мјесто Невесињске бригаде)

Шаљу нас на Врањевиће, чују се непрекидне детонације, возач (мој отац) се препао, зезамо га – шта је прпа, ради гуза ко медуза, разбијамо му страх (кад сам остао без њега, схватио сам да је био велики човјек), а сами себи стварамо позитивну трему као да ћемо играти утакмицу.

Стижемо у Врањевиће.

Распоређују нас да замијенимо Билећке добровољце (ни данас ми није јасно зашто добровољци, али о том по том). Састајемо се с Билећанима, договор је да ми држимо положај док они оду сахранити погинуле,
вратили се у четвртак послије офанзиве (нико им није замјерио, витешки су се борили). Примамо борбу, свак себи зида и прави заклон, сипају гранате непрестано, зује што пушчани што снајперски меци.

Држимо положај од недјеље око 14-15 сати до понедељка вече, имамо рањених. Мијења нас Невесињска полиција до уторка ујутру, а ми се повлачимо до наших минобацачлија да преспавамо под шатором. У ноћи полиција напустила положај који смо држали и повукла се према позадини.

Ћиро и ја се спуштамо до полиције, предводимо их и враћамо изгубљени положај. Ђера, (добар борац и ратник), назива Ћиру и мене Мирко и Славко. У мојој јединици “Црвене беретке”, мени је било 23 године и био сам међу старијима, остали голобради момци од 18-20 година, а већ искусни борци.

Кад смо уторак добили храну, а између осталог и топлу питу, добијамо информацију да се и млади и старо дигло, пуне вреће с пјеском, кухају, пеку. Тада смо знали да Невесиње неће пасти и сигуран сам да смо у тим тренуцима били спремни сви до једног изгинути само да очувамо положај.

Лијево и десно од нас били су борци из разних јединица и витешки су се борили да сачувају положај. Чини ми се да је уторак најжешћи био, највише код нас рањених, а код осталих јединица и погинулих. Сигуран сам што код нас није било погинулих је паклена обука, коју смо свакодневно радили, а златно правило је гдје год станеш, тражи и прави заклон. Издржали смо и уторак.

Сриједа је била пјесма у односу на предходна три дана.

Четвртак

Тајац, броје се погинули и рањени. 

У “Црвеним береткама”, од 21, 4 теже рањена (Нешо Б, Горан С, Горан Ђ и Љубиша В) и 7 лакше рањених. С поносом могу рећи у име сабораца и мене, да су “Црвене беретке” биле, ако не најважнија , онда сигурно једна од најважнијих карика у одбрани не само Невесиња већ и Републике Српске.

Послије Митровданске офанзиве Камени, Ћиро и ја смо одликовани пиштољима (чехословачка збројевка) за храброст.

Послије 27 год. ћутања:

Браћо Невесињци (полиција) и Билећани (добровољци) колико прође обиљежавања Митровданске офанзиве, а да нас нико не помену. То вам и могу опростити, али не могу никако, зашто данас ћутите, када се припрема дати повеља не-борцу, и то на најсветији дан за Невесиње и Републику Српску.

Драги пријатељи и саборци ја сам прекинуо неписани закон ћутања.

Очекујем да и ви пишете виђење офанзиве из личног угла. Морам споменути Каменог и Кољета који су били изузетни борци, а још бољи људи (страдали послије рата). Покој им души !

“Црвене беретке” – Драган Ђогић

(
Исток)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Херцеговка

06.11.2019 22:26

Е свака цаст! тако реагује онај који је бранио и одбранио Републику Српску коју покусавају да унисте и расели полуљуди лопови полтрони дупелисци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно ДНА

06.11.2019 22:35

Ста реци а не заплакати ста раде дезертери и лопови .

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

07.11.2019 14:45

Постовани Невесињани! И стара и нова историја вас обавезује да сутра на Митров-дан се надје неко да ово ругло не дозволи које се најављује. Просле године на Видов-дан група Модрицана несто висе од 20 градјана је напустило плаву салу у моменту кад је процитана одлука скупстине да се тадасња премијерка одликује повељом. Тај слуцај је готово па никако медијски пропрацен, сто и није толико битно. Битно је да је то видио тадасњи министар Богданиц који је у име ње и примио то ласкаво признање. Вјерујем да це Херцеговци сутра спасити славу и цаст јунацког Невесиња.

Name

неко

06.11.2019 22:43

Цовјек исприцо своје видење свака цаст .Било је много бораца ,много водова,цета.Сви имају свој дозивљај и имају право да га изнесу.Треба борци да отворе дусу,да се не пласе дезертера и побјегуља.Мени није јасно засто вукотиц борац уцесник битака,замуцкује и оправдава своју бруку и срамоту,сто дизе руку и гласа за дезертера и погази своје ратовање,погази зртве и њихове фамилије.Ово је највеца брука од рата на овамо,ово је гнусан цин издаје и газења свега и свих уцесника зивих и мртвих.МОМЦИЛО СТИДИ СЕ И ТИ И ОВИ СТО ТЕ НАТЈЕРАСЕ НА ОВЕ ЈАДЕ !!! Ово вам генерације опростити неце никада НИКАДА, добро запамтите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре неко

07.11.2019 04:04

Сви они што сједе у оним клупама СО Невесиње су у њима само због личних интереса..Луд је свак ако мисли другачије...јер власт је банкомат гдје узимаш лову (крадеш).а не полажеш рачуне.

Name

ко

06.11.2019 23:02

Зна ли ко имена ових сто прљаве руке подигосе и цасни Митров дан укаљасе.Нека их написе именима овдје ,да се народ гади,и презире.и њих и оних који ову бруку предлозисе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

06.11.2019 23:05

Битно је да узива Савциц који је глуваријо цјели рат по црној рјеци.срамота бијо сам у откоманди у вп 7590 од досаде сам побјего.само страза цувао сам суму умјесто сумара.а САВЦИЦ је бијо командант сумарима.И он је као битан борац СРАМОТА од борца.срамота гробова погинуле браце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСПЛИВАЛА *****

07.11.2019 15:36

Савициц је био оно тотални позадинац ама бас тотални професионалац није фронта ни видио исто као нас Баја на аеродрому БањаЛука који му је од куце за невјеровати ја сам дезертер ал ми је лаксе кад видим ко је све испливо нек нас драги бог сацува од њих

Name

Морална обавеза

06.11.2019 23:06

Истину треба увијек говорити, у њој је једина снага. Зашто је "неписани закон ћутања", борци требају бити поносни на себе, своје саборце, доказану храброст у одбрамбеним биткама, одлучност у борби за заштиту својих породица, себе и свога насљеђа. Света је обавеза сваког моралног човјека са истином живјети, за истину и праведна дјела се борити, а никада не поклекнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

07.11.2019 21:14

борци само нијемо посматрају уцјењени,понизени,без будуцности као да цекају пресуду yа оно сто нису скривили. Отворимо оци бар на Митровдан видјет цемо много тога.

Name

Директ

06.11.2019 23:28

Оснујте независно удрузење бораца, омасовите се и протествујте, посто сефови у борацком су купљени од стране власти на овај или онај нацин (неком ситном привилегијом, медаљама итд.). Не оцекујте да це они такви да се боре за вас. Све друго је само гуслање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВ.БРИГАДА

07.11.2019 03:49

Браво Ђога...Имају борци који су живи много тога да кажу.. У рату слога братство народа...У миру опште расуло борба за власт.....Ево ја ћу рећи да се СДС није удостојио за своје владавине од 20 година да повељу града уручи човјеку који је најзаслужнији за одбрану општине Невесиње команданту Новици Гушићу.. Шта очекивати од ових онда . Невесиње је било понос али тога више мало има... Да су се сви тако крили по траповима...бјежали у гепеку аутомобила шта би било данас са Невесињем....???? Испадоше паметни...сачували живце и после им ти славни борци јефтина радна снага у миру.. СДС нек је срамота што то признање Митровдана нису за своје власти додијелили команданту Гушицу... А СНСД И СП нек је срамота што то додјељују дезертерима....Није ни Невесиње што је некад било..

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

07.11.2019 05:36

Човјек је написао истину. Лако се може провјерити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.11.2019 06:00

ПРАВИ БОРЦИ У ГРОБУ. КУКАВИЦЕ И КУПЉЕНЕ ДУСЕ НАС ВОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

07.11.2019 06:58

Браво Ђого земљаче мој!Жив и здрав био 100 година залосно је што борци немају никаква права у овој држави а створили је.....Недај боже више рата недај боже брат на брата..Шупци побјегли у стране земље није им никад било боље заборавили из какви су рупа побјегли па се нејављају.Несмију рећи да су били игдје жалосно ал истинито....

Name

Борац ВРС

07.11.2019 06:48

Борца ВРС Пио РС шаље у пензију против његове воље уписујући дупли ратни стаж!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беретке

07.11.2019 06:53

Ђога човјек у сваком смислу те ријечи..частан патриота,друг..борац и у рату и у миру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

07.11.2019 07:29

Види се по коментарима да су Невесињци уцењени и испрепадани и не смеју да каже своје мишљење, жалосно, да је цели град талац једног дезертера.... Лепи комунизам.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

07.11.2019 08:35

Свака цаст овом цасном борцу и цовјеку! Гдје су остали? Сигурно под скутовима љигавих политицара. Проговорите висе у име мртвих бораца. Они од вас тразе борбу и заститу РС. Ви зиви сте је издали и предали.у руке дезертера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

07.11.2019 08:41

Кад се "наследје", удрузење дјеце палих бораца отворено сврстава на страну власти коју предводе дезертери,ста реци за остале.они који су изгубили оцеве морали бида буду први у осуди ове митровданске бруке,али и њих је таминдзија узео под своје,само гледају свој интерес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

07.11.2019 11:13

У праву си брате! Свака част и Александру на оном дивном писму. Зар су важнији неисправан водовод ( сви купујемо воду или је носимо са извора), обећани километри пута, обећана електроцентрала (без воде), непотребни кружни токови, (свакако направљени од наших пара, а не њихових), лажни родољуби и кнезови од наших живота, крви и жртава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

07.11.2019 12:10

Посвецено сваком дезертеру.... "Када је највисе требало, ја нисам био ту, Избегао вешто и мудро обавезу сваку, Сачувао и главу и имовину сву, Сачувао за будућност десницу своју лаку, Вршњаци су одлазили и нису се враћали, Њихове мајке плакале, Бога молиле, Ми уживали, све с' лакоћом плаћали, Наше се линије живота нигдје нису сломиле, Безбрижно, преко плота све мирно посматрах, На огњишту мом ватра, чемер, хаос и пламен, Други ће га сачувати, томе се здушно надах, Младост наша нестаје, заплакао чак и камен, Када све је прошло, из склоништа се појавих, Наоружан дипломом, искуством и без образа, Сваком преживјелом без срама се јавих, Спасилац им дође, и пут до слободе показа... " Живео сваки српски војник! Палима вјечна слава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

07.11.2019 14:25

Ђогићу, дзаба си прекинуо завјет ћутања јер ће она фукара из Бездједје узети ту нагреду, задња му била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

07.11.2019 15:24

ТАМИНЏИЈА СРАМИ СЕ, АВДАЛОВИЋУ ХУШКАЧУ НЕЗНАШ НИ ШТА ЈЕ СРАМОТА. СВЕ СПОМЕНИКЕ ДЕМОНТИРАТИ И СТВИТИ ПРЕПОДОБНОМ ИЛИЈИ ТАМИНЏИЈИ НЕКА СТОЈИ ТУ НА ВЈЕЧНОЈ СТРАЖИ. НЕВЕСИЊУ ПРОМЈЕНИТИ ИМЕ У ТАМИНЏИЈИНО.БЈЕДО СА БЕЖЂЕЂА.

Name

БИЛЕЦАНИН

07.11.2019 16:04

Као увијек после борбе и рата Војсководе су носене на Рукама а Борци су исли пјеске помазуци СЕ стакама

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЛЕЦАНИН

07.11.2019 16:04

Као увијек после борбе и рата Војсководе су носене на Рукама а Борци су исли пјеске помазуци СЕ стакама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ии Лака бригада Бг

07.11.2019 16:28

Ђога пријатељу свака теби част...Све је то тако.. Да је срамно срамно је.. то додијелити повељу града на тај дан...Ако су баш запели за њу то је требало неком другом приликом... А да је све под утицајем СНСДа то се види и по Борацкој организацији.. А и ови из СДСа несто превисе свој патротизам пропагирају. као да су они само били на ратишту.. Нису се сјетили команданта а владали су од рата двадесет година и нису у стању били ту повељу да му додијеле ...Командант Гушиц је добио тек 2017 године. Нек се и то зна ..Тако да немају ни они несто да кажу о свом патриотизму.. Невесиње су одбранили борци из Нев.бригаде и ми из Друге лаке увијек у помоћи..Биилецки добровољци и народ Невесиња и Мостара и других мјеста. Сви ови данас се боре за власт...а ја за сутрашњи Митровдана кажем Велико хвала и вјечна слава погинулим херојима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.11.2019 17:09

Браво Дјога види се да имас -у-а сто си и доказо када је требало за разлику од других.Све ово око додјеле повеље Илији Таминдзије је масло Миленка Авдаловица,који је својом идејом изазвао оволику прасину и подјелу бораца.Позивам господина нацелника да колико је сутра поднесе одставку а Илију Таминдзију ако има имало цасти да не прихвати уруцење повеље на Митровдан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

07.11.2019 18:13

Повељу треба додијелити нашој браћи..БИЛЕЋКИМ ДОБРОВОЉЦИМА....Позвати председника Бирачке организације Билећа Пака Новаковића и њему уручити повељу Митровдана..

Name

БОРЦИ НЕВЕСИЊА СТВАРАОЦИ РС

07.11.2019 23:59

Ста је са силним Сиповцем не огласава се.Мора да га је купио илија ко и ЗВРКА.Бар је њему обецо отписат 12000 км дуга

Name

Горан С

08.11.2019 06:38

Поздрав мом саборцу. Ја сам онај Горан С, један од горе цетворице наведених теско рањених. Један метар дужине рана и шавова на мојом прсима ме подсјеца на те дане. И опет сам се послије лијецења вратио у јединицу. И није ми жао. Једино ми жао што ме се никад нико није сјетио од борачке организације. Имао сам тад 18 година. Дивно је ово све сто си поменуо. Свака ти част. Кад додјес у Нови Сад, ти ме потрази да се макар напијемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

08.11.2019 08:52

Поздрав за Горана великог борца Реци Дјогицу јавно ко те извуко рањена.и да се није полиција повукла нидје ни мм под воцством Драгана З.и да је полиција била стално у бијелој куци није исла код минобацаца да спава.

Name

С

08.11.2019 14:19

ГОРАН С ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ИЗ ЉУБИЊА.

Name

Ветеран 43

08.11.2019 21:40

Несмијем ниста рећи

ОДГОВОРИТЕ