Постоји замор од проширења у Европској унији

- У Европској Унији постоји замор од проширење и у том смислу будућност Балкана је турбулентна. За преговоре и приступање су потребне реформе и раскид са криминалом и корупцијом, истакнуто је у емисији "Глобално" БН ТВ.

Република Српска 06.11.2019 | 22:30
Постоји замор од проширења у Европској унији
Иако се већ годинама прича о уласку у ЕУ, политичари у БиХ не раде ништа како би се то и десило, каже политиколог Дарко Кузмановић. Питање је, каже, и да ли ЕУ жели БиХ и земље које су оптерећене национализмом, економским проблемима, миграцијама и сумњивим токовима новца.

“Да ли ће се ситуација у скорије вријеме промијенити тешко је рећи из простог разлога што су политичари у БиХ заузели тренутне позиције и нико не планира да попусти”, истиче Кузмановић.

Европска Унија од Самита у Солуну врло јасно каже да земље Западног Балкана имају перспективу да постану чланице, али оног тренутка кад спроведу неопходне реформе, каже Наим Лео Бешири из Института за европске послове.

“Једна кратка дипломатска порука, али је пластично речено да политичари у региону морају да престану да шурују са криминалцима и организованим криминалом, да морају да престану да буду корумпирани и да почну да спроводе у реформе у свим аспектима друштва, које прије свега њихови грађани очекују, а онда и Европска Унија”, каже Бешири.

Јасно је да у ЕУ постоји замор од проширења. Када погледамо ставове грађана у кључним земљама ЕУ јасно је да се велика већина изјашњава против било каквог проширења у будућности, каже Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност, истичући да Србија вуче и тег у виду поглавља 35 који се односи на КиМ.



Старовић је и изразио и сумњу да је тежња ка Европској Унији могућа у блиској будућности:

“Ми имамо право да постанемо чланица ЕУ, али исто тако морамо бити свесни да тај циљ је веома тешко достижан у наредних десетак година”.

„Нетачно је да ЕУ не би могла да се прошири у наредних десет година. Уколико би Исланд сутра одлучио да реактивира своју апликацију за чланство у ЕУ процјена је да би преговори са Исландом трајали између три мјесеца и шест мјесеци. Зашто? Зато што те земље, њихово законодавство, њихова пракса у спровођењу закона, њихова уређеност у друштву, низак ниво корупције, скоро непостојећи организовани криминал води томе да ви можете постати чланица ЕУ. Значи, ми можемо још сто година да не спроводимо реформе и ни за сто година не бисмо постали чланица ЕУ“, каже Бешири.

Кад је у питању будућност Балкана, она ће бити у наредном периоду прилично турбулентна, сматра Дарко Кузмановић и додаје да је позитивно изненађен споразумом од 11. септембра између Албаније, Србије и Македоније, те да тај модел треба слиједити.

Кад је ријеч о чланству у НАТО, Србија и БиХ не би требало да стреме ка том чланству, сматра Кузмановић који додаје и то да треба задржати добре односе и са Западом и Русијом.





БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоран

06.11.2019 21:36

Зар неко стварно мисли да це ЕУ узети земљу у којој се људи убијају, гдје је корупција до маx, гдје су политицари примитивци најнизег нивоа, гдје непостоји привреда и правна дрзава. Онај ко то мисли је луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

07.11.2019 01:17

Не постоји замор - вец ниста није урадјено да се унаприједи да би се досло до ЕУ. Ако јесте, ево нек неко објасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радо

07.11.2019 03:59

Па зна Бакир да у еу нема исламске декларације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарена Лаза

07.11.2019 06:42

Зна се са којим играцкама се дијете до 3 године (БиХ) смије играти! Какав ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ