Postoji zamor od proširenja u Evropskoj uniji

- U Evropskoj Uniji postoji zamor od proširenje i u tom smislu budućnost Balkana je turbulentna. Za pregovore i pristupanje su potrebne reforme i raskid sa kriminalom i korupcijom, istaknuto je u emisiji "Globalno" BN TV.

Republika Srpska 06.11.2019 | 22:30
Postoji zamor od proširenja u Evropskoj uniji
Iako se već godinama priča o ulasku u EU, političari u BiH ne rade ništa kako bi se to i desilo, kaže politikolog Darko Kuzmanović. Pitanje je, kaže, i da li EU želi BiH i zemlje koje su opterećene nacionalizmom, ekonomskim problemima, migracijama i sumnjivim tokovima novca.

“Da li će se situacija u skorije vrijeme promijeniti teško je reći iz prostog razloga što su političari u BiH zauzeli trenutne pozicije i niko ne planira da popusti”, ističe Kuzmanović.

Evropska Unija od Samita u Solunu vrlo jasno kaže da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu da postanu članice, ali onog trenutka kad sprovedu neophodne reforme, kaže Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove.

“Jedna kratka diplomatska poruka, ali je plastično rečeno da političari u regionu moraju da prestanu da šuruju sa kriminalcima i organizovanim kriminalom, da moraju da prestanu da budu korumpirani i da počnu da sprovode u reforme u svim aspektima društva, koje prije svega njihovi građani očekuju, a onda i Evropska Unija”, kaže Beširi.

Jasno je da u EU postoji zamor od proširenja. Kada pogledamo stavove građana u ključnim zemljama EU jasno je da se velika većina izjašnjava protiv bilo kakvog proširenja u budućnosti, kaže Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost, ističući da Srbija vuče i teg u vidu poglavlja 35 koji se odnosi na KiM.



Starović je i izrazio i sumnju da je težnja ka Evropskoj Uniji moguća u bliskoj budućnosti:

“Mi imamo pravo da postanemo članica EU, ali isto tako moramo biti svesni da taj cilj je veoma teško dostižan u narednih desetak godina”.

„Netačno je da EU ne bi mogla da se proširi u narednih deset godina. Ukoliko bi Island sutra odlučio da reaktivira svoju aplikaciju za članstvo u EU procjena je da bi pregovori sa Islandom trajali između tri mjeseca i šest mjeseci. Zašto? Zato što te zemlje, njihovo zakonodavstvo, njihova praksa u sprovođenju zakona, njihova uređenost u društvu, nizak nivo korupcije, skoro nepostojeći organizovani kriminal vodi tome da vi možete postati članica EU. Znači, mi možemo još sto godina da ne sprovodimo reforme i ni za sto godina ne bismo postali članica EU“, kaže Beširi.

Kad je u pitanju budućnost Balkana, ona će biti u narednom periodu prilično turbulentna, smatra Darko Kuzmanović i dodaje da je pozitivno iznenađen sporazumom od 11. septembra između Albanije, Srbije i Makedonije, te da taj model treba slijediti.

Kad je riječ o članstvu u NATO, Srbija i BiH ne bi trebalo da streme ka tom članstvu, smatra Kuzmanović koji dodaje i to da treba zadržati dobre odnose i sa Zapadom i Rusijom.





BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zoran

06.11.2019 21:36

Zar neko stvarno misli da ce EU uzeti zemlju u kojoj se ljudi ubijaju, gdje je korupcija do max, gdje su politicari primitivci najnizeg nivoa, gdje nepostoji privreda i pravna drzava. Onaj ko to misli je lud

ODGOVORITE
Name

Laz

07.11.2019 01:17

Ne postoji zamor - vec nista nije uradjeno da se unaprijedi da bi se doslo do EU. Ako jeste, evo nek neko objasni.

ODGOVORITE
Name

Rado

07.11.2019 03:59

Pa zna Bakir da u eu nema islamske deklaracije

ODGOVORITE
Name

Sarena Laza

07.11.2019 06:42

Zna se sa kojim igrackama se dijete do 3 godine (BiH) smije igrati! Kakav EU!

ODGOVORITE