Дугови општине Србац 13,4 милиона КМ

Након три године од доласка на власт, општинска управа у Српцу синоћ је  организовала јавну трибину на којој  су градјани упознати са друштвено-економским стањем, проблемима и оствареним резултатима у овој локалној заједници.

Република Српска 06.11.2019 | 11:54
Дугови општине Србац 13,4 милиона КМ
Начелник општине Младјан Драгосављевић и предсједник општинског парламента Мирко Којић, те начелници одјељења општинске управе, након изношења података  о наслиједјеном хаотичном стању по преузимању власти, углавном су  тврдили да су у протекле три године остварени  импресивни резултати у развоју ове локалне заједнице. 

„Обавезе општине по разним основама  смањене су за 2,4 милиона  и тренутно износе 13,4 милиона конвертибилних марака“, рекао је начелник за финансије  Владимир Гужвић. То је постигнуто мјерама штедње, путем репрограма и издавањем треће емисије обвезница.

Начелник Младјан Драгосављевић је  нагласио да је тежиште рада општинске управе било на консолидацији и стабилизацији буџета и задовољавања  обавеза према буџетским корисницима. Због тога није било довољно властитих средстава  за капиталне инвестиције.

Захваљујући успјешној сарадњи  са  Владом и ресорним министарствима, као и разумјевању   републичких јавних  предузећа  и медјународних организација  УНДП, ИФАД, ГАП и других, у овој општини је у протеклом периоду  реализован велики број  значајних пројеката у области инфраструктуре и  пољопривреди.

„У капиталне пројекте, путеве и водопривредне објекте  за три године уложено је близу 10 милиона марака, што представља  осниову за брћи економски  развој наше локалне заједнице“, казао је Драгосављевић и додао да  и убудуће очекује  пуну подршку  Владе Републике Српске. Србачка власт се похвалила и са резултатима  на стамбеном збрињавању  ромских породица, изградњи и санацији  кућа  оштећених у елементарним  непогодама, мјерама на побољшању наталитетне политике.



Речено је да је у протеклом периоду  смањен број незапосленуих, те да је запослено око 400 нових радника. Само није речено  гдје су запослени - у јавном или реалном сектору.

Учесници трибине имали су прилику да постављају питања, али писменим путем, што су неки и искористили. Питали су да ли ће бити нових инвестиција, шта је са изградњом пречистача отпадних вода у Клаоници „Перутнина“ у Повеличу која годинама загадјује животну средину и водотоке.

Због чега нема јавне расвјете у центру града и да ли се планира изградња  новог Дјечијег вртића, јер стари монтажни објекат  не задовољава  потребе дјеце и радника. Одговори су, углавном, били неодредјени, што  није могло задовољити заинтересоване.

(БН/С.К.)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Срдјевици

06.11.2019 11:38

У насој општини сједе све сами основци и понеки средњосколац са завршеним за атом, дрвопрерадјувацком или неком другом средњом скоком са трогодисњим трајањем. А представљају се да имају факултет! Е сада.. Оцекивати од политичких ухљеба који су олицење мита и корупције да поправе стање и направе бољи зивот градјана обицна је заблуда. Висе од пола насих представника јавних функција треба бити у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срђевчанка

06.11.2019 15:02

Сваку ријеч потписујем! Или лупати визе у пасоше и гибати одавде, или да се дигне кука и мотика. Средине нема, иако је златна.

Name

Поскок

06.11.2019 16:32

Ајде ви из Срђевића да нам набројите све шта сте добили за вријеме владавине СНСД, од 2006.па до данас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

06.11.2019 17:35

Ови Срдјевици ми лице на брацни пар.Једно писе друго потписује.А ти сто их прозивас да казу ста су добили за власти Снсд си обицни сендвицар који не видис даље од свог села.Код нас све сто је Снсд радио треба поново радити јер су трпали висе у властите дзепове него сто су улагали.А то це све народ да плаца а они це да зарадјују.Размисли прије него сто несто написес неце ти ниста хвалити.

Name

Цедомир

06.11.2019 16:53

Србац . дно дна. По сваким. Питањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

По рецептури

06.11.2019 17:08

Мафијаске власти. Нацелник Рогатице је то вец објаснио, а резултати те мафијаске политике су висе него оцити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

06.11.2019 17:14

Те све милионе о којима причају и које су наводно уложили они нису ни зарадили, то нису буџетске паре општине, него су их добили из Бања Луке и Београда и нису их поштено ни подјелили нити поштено уложили. Само подобнима. Примјер. Од пара из Србије су асфалтирали паркинг и одмах су на њему за себе и своје поставили лимене гараже. Вјероватно су и гараже плаћене тим парама. Не знам има ли то игдје на свијету да се на паркингу у скоро самом центру "назови града" постављају гараже. На обиљеженим паркинг мјестима. Ругло су направили и тиме се хвале. Противзаконито. Нико не поставља питање зашто и зашто се не уклоне. Стално причају како су наслиједили дугове од прошле власти. Тачно. Али је прошла власт од њих наследила дупло веће дугове и за мандат није подигла ни марку кредита, још је наслијеђене дугове успјела и смањити нешто. "Велика Зора Видовић"је у том периоду дала велики допринос развоју Српца јер је у неколико наврата блокирала општину због дугова које је њена странка оставила у аманет Ћирићу. Општина је и сада дужна, али нико не помиње блокаду. Тада је "велика Зорка" уништила обичне људе који су преживљавали од плате и још више их је уназадила. Честита Зора је иначе у ранијем периоду добила повељу општине као највеће признање општине. Заслужила је нема шта. Лично ником није пружила помоћ, а кога је запослила из Српца дебело му је наплатила. До пет цифара. Имају људи који су платили и који и сада раде у пореској управи. У њеној кући и фамилији као и код осталих моћника нема незапослених. Сви способни и вјешти у тражењу посла. Нико не носи даске и не шије гаће, сви на буџету или банкарству, агенцијама. Србац је уништен дефинитивно. Уништен је како материјално тако и морално. Изгубио је људе, идеје, цијени се нерад, лоповлук, криминал /Стирокарт је само један од примјера/ и подаништво. Здрав разум не постоји нити се цијени. Ако размишљаш здраво, непријатељ си одмах овим из секте. Гори су од шеточина, од златице. Све "поједоше". До сутра би се могло писати о тој касаби. Иако скоро, ипак сам на вријеме утекао из те вукоје*ине. Није лако, али је барем мозак миран, чист и не оптерећен љубитељима великог вође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

06.11.2019 17:38

Одлицно п

Name

Србац

06.11.2019 21:47

Браво за коментар. Брате знаш ситуацију у детаље. Све си добро рекао. Капа доле.