Dugovi opštine Srbac 13,4 miliona KM

Nakon tri godine od dolaska na vlast, opštinska uprava u Srpcu sinoć je  organizovala javnu tribinu na kojoj  su gradjani upoznati sa društveno-ekonomskim stanjem, problemima i ostvarenim rezultatima u ovoj lokalnoj zajednici.

Republika Srpska 06.11.2019 | 11:54
Dugovi opštine Srbac 13,4 miliona KM
Načelnik opštine Mladjan Dragosavljević i predsjednik opštinskog parlamenta Mirko Kojić, te načelnici odjeljenja opštinske uprave, nakon iznošenja podataka  o naslijedjenom haotičnom stanju po preuzimanju vlasti, uglavnom su  tvrdili da su u protekle tri godine ostvareni  impresivni rezultati u razvoju ove lokalne zajednice. 

„Obaveze opštine po raznim osnovama  smanjene su za 2,4 miliona  i trenutno iznose 13,4 miliona konvertibilnih maraka“, rekao je načelnik za finansije  Vladimir Gužvić. To je postignuto mjerama štednje, putem reprograma i izdavanjem treće emisije obveznica.

Načelnik Mladjan Dragosavljević je  naglasio da je težište rada opštinske uprave bilo na konsolidaciji i stabilizaciji budžeta i zadovoljavanja  obaveza prema budžetskim korisnicima. Zbog toga nije bilo dovoljno vlastitih sredstava  za kapitalne investicije.

Zahvaljujući uspješnoj saradnji  sa  Vladom i resornim ministarstvima, kao i razumjevanju   republičkih javnih  preduzeća  i medjunarodnih organizacija  UNDP, IFAD, GAP i drugih, u ovoj opštini je u proteklom periodu  realizovan veliki broj  značajnih projekata u oblasti infrastrukture i  poljoprivredi.

„U kapitalne projekte, puteve i vodoprivredne objekte  za tri godine uloženo je blizu 10 miliona maraka, što predstavlja  osniovu za brći ekonomski  razvoj naše lokalne zajednice“, kazao je Dragosavljević i dodao da  i ubuduće očekuje  punu podršku  Vlade Republike Srpske. Srbačka vlast se pohvalila i sa rezultatima  na stambenom zbrinjavanju  romskih porodica, izgradnji i sanaciji  kuća  oštećenih u elementarnim  nepogodama, mjerama na poboljšanju natalitetne politike.



Rečeno je da je u proteklom periodu  smanjen broj nezaposlenuih, te da je zaposleno oko 400 novih radnika. Samo nije rečeno  gdje su zaposleni - u javnom ili realnom sektoru.

Učesnici tribine imali su priliku da postavljaju pitanja, ali pismenim putem, što su neki i iskoristili. Pitali su da li će biti novih investicija, šta je sa izgradnjom prečistača otpadnih voda u Klaonici „Perutnina“ u Poveliču koja godinama zagadjuje životnu sredinu i vodotoke.

Zbog čega nema javne rasvjete u centru grada i da li se planira izgradnja  novog Dječijeg vrtića, jer stari montažni objekat  ne zadovoljava  potrebe djece i radnika. Odgovori su, uglavnom, bili neodredjeni, što  nije moglo zadovoljiti zainteresovane.

(BN/S.K.)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Srdjevici

06.11.2019 11:38

U nasoj opštini sjede sve sami osnovci i poneki srednjoskolac sa završenim za atom, drvopreradjuvackom ili nekom drugom srednjom skokom sa trogodisnjim trajanjem. A predstavljaju se da imaju fakultet! E sada.. Ocekivati od političkih uhljeba koji su olicenje mita i korupcije da poprave stanje i naprave bolji zivot gradjana obicna je zabluda. Vise od pola nasih predstavnika javnih funkcija treba biti u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Srđevčanka

06.11.2019 15:02

Svaku riječ potpisujem! Ili lupati vize u pasoše i gibati odavde, ili da se digne kuka i motika. Sredine nema, iako je zlatna.

Name

Поскок

06.11.2019 16:32

Ајде ви из Срђевића да нам набројите све шта сте добили за вријеме владавине СНСД, од 2006.па до данас...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

06.11.2019 17:35

Ovi Srdjevici mi lice na bracni par.Jedno pise drugo potpisuje.A ti sto ih prozivas da kazu sta su dobili za vlasti Snsd si obicni sendvicar koji ne vidis dalje od svog sela.Kod nas sve sto je Snsd radio treba ponovo raditi jer su trpali vise u vlastite dzepove nego sto su ulagali.A to ce sve narod da placa a oni ce da zaradjuju.Razmisli prije nego sto nesto napises nece ti nista hvaliti.

Name

Cedomir

06.11.2019 16:53

Srbac . dno dna. Po svakim. Pitanjima.

ODGOVORITE
Name

Po recepturi

06.11.2019 17:08

Mafijaske vlasti. Nacelnik Rogatice je to vec objasnio, a rezultati te mafijaske politike su vise nego ociti....

ODGOVORITE
Name

P

06.11.2019 17:14

Te sve milione o kojima pričaju i koje su navodno uložili oni nisu ni zaradili, to nisu budžetske pare opštine, nego su ih dobili iz Banja Luke i Beograda i nisu ih pošteno ni podjelili niti pošteno uložili. Samo podobnima. Primjer. Od para iz Srbije su asfaltirali parking i odmah su na njemu za sebe i svoje postavili limene garaže. Vjerovatno su i garaže plaćene tim parama. Ne znam ima li to igdje na svijetu da se na parkingu u skoro samom centru "nazovi grada" postavljaju garaže. Na obilježenim parking mjestima. Ruglo su napravili i time se hvale. Protivzakonito. Niko ne postavlja pitanje zašto i zašto se ne uklone. Stalno pričaju kako su naslijedili dugove od prošle vlasti. Tačno. Ali je prošla vlast od njih nasledila duplo veće dugove i za mandat nije podigla ni marku kredita, još je naslijeđene dugove uspjela i smanjiti nešto. "Velika Zora Vidović"je u tom periodu dala veliki doprinos razvoju Srpca jer je u nekoliko navrata blokirala opštinu zbog dugova koje je njena stranka ostavila u amanet Ćiriću. Opština je i sada dužna, ali niko ne pominje blokadu. Tada je "velika Zorka" uništila obične ljude koji su preživljavali od plate i još više ih je unazadila. Čestita Zora je inače u ranijem periodu dobila povelju opštine kao najveće priznanje opštine. Zaslužila je nema šta. Lično nikom nije pružila pomoć, a koga je zaposlila iz Srpca debelo mu je naplatila. Do pet cifara. Imaju ljudi koji su platili i koji i sada rade u poreskoj upravi. U njenoj kući i familiji kao i kod ostalih moćnika nema nezaposlenih. Svi sposobni i vješti u traženju posla. Niko ne nosi daske i ne šije gaće, svi na budžetu ili bankarstvu, agencijama. Srbac je uništen definitivno. Uništen je kako materijalno tako i moralno. Izgubio je ljude, ideje, cijeni se nerad, lopovluk, kriminal /Stirokart je samo jedan od primjera/ i podaništvo. Zdrav razum ne postoji niti se cijeni. Ako razmišljaš zdravo, neprijatelj si odmah ovim iz sekte. Gori su od šetočina, od zlatice. Sve "pojedoše". Do sutra bi se moglo pisati o toj kasabi. Iako skoro, ipak sam na vrijeme utekao iz te vukoje*ine. Nije lako, ali je barem mozak miran, čist i ne opterećen ljubiteljima velikog vođe.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

06.11.2019 17:38

Odlicno p

Name

Srbac

06.11.2019 21:47

Bravo za komentar. Brate znaš situaciju u detalje. Sve si dobro rekao. Kapa dole.