Фирме “Тереx” и “Континентал” траже милионе од РиТЕ „Угљевик“

Тринаестогодишњи спор бијељинске фирме “Тереx инжењеринг” и Рудника и термоелектране (РиТЕ) “Угљевик” настављен је данас у Окружном привредном суду у Бијељини гдје је одржано припремно рочиште по тужби “Тереxа” ради накнаде штете због неоснованог богаћења.

Република Српска 06.11.2019 | 08:55
 Фирме “Тереx” и “Континентал” траже милионе од РиТЕ „Угљевик“
Бранислав Ђокић, руководилац Сектора за правне и корпоративне послове у РиТЕ „Угљевик“ рекао је да је првобитни парнични поступак, инициран 2006. године, тренутно у фази одлучивања пред Уставним судом БиХ по апелацији РиТЕ „Угљевик“ и по апелацији предузећа „Тереx инжењеринг“.

„Везано за тај поступак из 2006. покренут је и овај поступак у којем „Тереx“ захтијева накнаду од осам милиона КМ, а што се односи на финансијска средства која су вратили РиТЕ „Угљевик“ у проведеном противизвршном поступку. Одлуке  којима је „Тереx инжењеринг“ у првобитном извршном поступку наплатио одређена финансијска средства стављене су ван снаге од стране виших судских инстанци.

Збот тога је РиТЕ „Угљевик“ захтијевала поврат новца са затезним каматама. Незадовољан тиме, „Тереx инжењеринг“ покреће парнични поступак како би наплатио оно што је одлукама суда био дужан и вратио РиТЕ „Угљевик“, казао је Ђокић.

Осим поменутог поступка „Тереxа“ против РиТЕ, услиједила је противтужба  РиТЕ „Угљевик“ против „Тереxа” због стицања без основа, јер та фирма није вратила сав новац који је била дужна РиТЕ.



„То је разлог што је РиТЕ „Угљевик“ повела спор против „Тереxа“ за поврат 2.978.556 КМ, са затезном каматом почевши од 19. фебруара 2014. године“, појаснио је Ђокић.

Адвокат предузећа „Тереx инжењеринг“ Фаик Мухић, подсјећајући на то колико је до сада одржано поступака и рочишта на различитим судским инстанцама, кратко је прокоментарисао да је све то резултат, односно посљедица неефикасног правосуђа.

РиТЕ у спору и са фирмом “Континентал”

У току је и спор РиТЕ “Угљевик” са предузећем „Континентал“ из Угљевика.

„Континентал“ је у поступку, покренутом такође 2006. године, добио 1.140.000 КМ од РиТЕ „Угљевик“, те је у извршном поступку наплатио тај износ, са затезним каматама и трошковима поступка.

„Међутим, сада се РиТЕ „Угљевик“ суочава са новим судским поступком који је „Континентал“ повео против РиТЕ због наводних процесних камата које „Континентал“ тражи за период од  седмог јуна 2016. године до момента када је наплатио наваденеа финансијска средства. С обзиром на то да износ законске затезне камате не може прећи износ главног дуга, сматрамо да је тужбени захтјев „Континентала“ у цјелости неоснован“, истакао је Ђокић.

(Цапитал)

Коментари / 0

Оставите коментар