Нема наговјештаја да ће скоро бити завршена блокада Парламента БиХ

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић је након сједнице Колегија тог дома изјавио новинарима да не постоји нека нова чињеница која би значила да ће ускоро бити одржана редовна сједница Представничког дома ПСБиХ.

Босна и Херцеговина 05.11.2019 | 15:34
Нема наговјештаја да ће скоро бити завршена блокада Парламента БиХ
"Ставови су још увијек идентични ставовима којима свједочимо скоро десет мјесеци. Сматрам да не постоји ни један оправдан разлог да се не одржавају редовне сједнице Представничког дома ПСБиХ, с обзиром на чињеницу да имамо изабране посланике и руководство", казао је Звиздић.

Али на жалост, додао је он, Представнички дом није до краја конституисан зато што једна политичка партија није доставила приједлоге имена, односно чланова за парламентарне комисије које су обавезан, неизоставан дио у процесу разматрања и усвајања закона и других аката у Представничком дому парламента БиХ.

"Одређене идеје од људи који покушавају манипулисати на начин да се може одмах заказати сједница Представничког дома парламента БиХ нису до краја истините. Може се заказати сједница, али за материјале који не захтијевају рад комисија, а таквих је врло мало, ријеч је о неколико извјештаја. Ми говоримо о битним материјалима, важним за живот грађана БиХ, важним за читаву БиХ, а то су буџет и закони те у овом тренутку већ 42 финансијска споразума", навео је предсједавајући Представничког дома.

Истакао је да они захтијевају обавезну комисијску фазу прије него дођу на разматрање у Представнички дом.

Позвао је представнике Савеза независних социјалдемократа (СНСД) да доставе имена чланова комисија Представничког дома ПСБиХ, а послије и чланова заједничких комисија које ће бити формиране с Домом народа, "како би била активирана средства која у овом тренутку износе око милијарду и сто милиона евра, доминантно намијењена за саобраћајну инфраструктуру на територији читаве БиХ и за комуналну инфраструктуру у бројним градовима и општинама БиХ, као и за пројекте запошљавања, што би значајно допринијело јачању економске основе за развој БиХ и отварање нових радних мјеста и побољшање животног стандарда".           

"Ово је апел онима који из чисто партикуларних, политичких и личних интереса блокирају, антиуставно и антизаконски, рад највишег законодавног тијела на нивоу БиХ", нагласио је Звиздић.

Поновио је да није дошло до неког значајнијег приближавања ставова, а које би пробудило оптимизам или наговијестило да ће блокада бити завршена у неко скорије вријеме.    



(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

дусанцули

05.11.2019 14:53

Ја не видим другог излаза осим раздруживања. Лијеп и сјетан израз распада бивше Југославије који је био замјена за сецесију. Па да га евоцирамо и примијенимо јер дуго није био у пракси. Не видим разлога зашто би сада раздруживачима сметао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.11.2019 16:10

Хај да проубамо и ту солуцију.Да раздрузено пропадамо засто би пропадали сдрузено.Да лијепо населимо то кинезима арапима и русима.

Name

реалност

05.11.2019 15:01

Нема проблема, али треба укинути плате запосленицима парламента!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.11.2019 15:33

тако је, посто не раде, укинути плате или их послати куци тако неспособне!

Name

Јоја

05.11.2019 16:16

дај не будали , од ста це зивјети остали радници конобари цистацице дизицји радници њима је плата 800 км

Name

Рале

05.11.2019 15:09

Па и не треба њима добро плата иде а ниста не раде. А народ води бригу о глупостима а не о себи и својој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л

05.11.2019 16:24

Само распустити потпуно то су дзабољебароси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

05.11.2019 17:14

Ти мене блокирај у СМ ја ћу тебе ту и онда ћемо се церати. Ако нисте знали БиХ може само остати и функционисати на компромису или никако другачије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

05.11.2019 18:57

Па ваљда постоје закони који су преци од мутних договора.

Name

Вељко

05.11.2019 19:32

Чекај па зар тај лик није предсједавајући Савјета Министара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ресење

06.11.2019 06:44

Па Звиздицу то је барем лако. Поднеси неопозиву оставку на функцију предсједавајуцег СМ И нова влада це бити формирана за десет дана. Након тога у пар дана це бити оформљен и парламент.

ОДГОВОРИТЕ