Nema nagovještaja da će skoro biti završena blokada Parlamenta BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednice Kolegija tog doma izjavio novinarima da ne postoji neka nova činjenica koja bi značila da će uskoro biti održana redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Bosna i Hercegovina 05.11.2019 | 15:34
Nema nagovještaja da će skoro biti završena blokada Parlamenta BiH
"Stavovi su još uvijek identični stavovima kojima svjedočimo skoro deset mjeseci. Smatram da ne postoji ni jedan opravdan razlog da se ne održavaju redovne sjednice Predstavničkog doma PSBiH, s obzirom na činjenicu da imamo izabrane poslanike i rukovodstvo", kazao je Zvizdić.

Ali na žalost, dodao je on, Predstavnički dom nije do kraja konstituisan zato što jedna politička partija nije dostavila prijedloge imena, odnosno članova za parlamentarne komisije koje su obavezan, neizostavan dio u procesu razmatranja i usvajanja zakona i drugih akata u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

"Određene ideje od ljudi koji pokušavaju manipulisati na način da se može odmah zakazati sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH nisu do kraja istinite. Može se zakazati sjednica, ali za materijale koji ne zahtijevaju rad komisija, a takvih je vrlo malo, riječ je o nekoliko izvještaja. Mi govorimo o bitnim materijalima, važnim za život građana BiH, važnim za čitavu BiH, a to su budžet i zakoni te u ovom trenutku već 42 finansijska sporazuma", naveo je predsjedavajući Predstavničkog doma.

Istakao je da oni zahtijevaju obaveznu komisijsku fazu prije nego dođu na razmatranje u Predstavnički dom.

Pozvao je predstavnike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da dostave imena članova komisija Predstavničkog doma PSBiH, a poslije i članova zajedničkih komisija koje će biti formirane s Domom naroda, "kako bi bila aktivirana sredstva koja u ovom trenutku iznose oko milijardu i sto miliona evra, dominantno namijenjena za saobraćajnu infrastrukturu na teritoriji čitave BiH i za komunalnu infrastrukturu u brojnim gradovima i opštinama BiH, kao i za projekte zapošljavanja, što bi značajno doprinijelo jačanju ekonomske osnove za razvoj BiH i otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda".           

"Ovo je apel onima koji iz čisto partikularnih, političkih i ličnih interesa blokiraju, antiustavno i antizakonski, rad najvišeg zakonodavnog tijela na nivou BiH", naglasio je Zvizdić.

Ponovio je da nije došlo do nekog značajnijeg približavanja stavova, a koje bi probudilo optimizam ili nagovijestilo da će blokada biti završena u neko skorije vrijeme.    (Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

dusanculi

05.11.2019 14:53

Ja ne vidim drugog izlaza osim razdruživanja. Lijep i sjetan izraz raspada bivše Jugoslavije koji je bio zamjena za secesiju. Pa da ga evociramo i primijenimo jer dugo nije bio u praksi. Ne vidim razloga zašto bi sada razdruživačima smetao.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.11.2019 16:10

Haj da proubamo i tu soluciju.Da razdruzeno propadamo zasto bi propadali sdruzeno.Da lijepo naselimo to kinezima arapima i rusima.

Name

realnost

05.11.2019 15:01

Nema problema, ali treba ukinuti plate zaposlenicima parlamenta!

ODGOVORITE
Name

re

05.11.2019 15:33

tako je, posto ne rade, ukinuti plate ili ih poslati kuci tako nesposobne!

Name

Joja

05.11.2019 16:16

daj ne budali , od sta ce zivjeti ostali radnici konobari cistacice dizicji radnici njima je plata 800 km

Name

Rale

05.11.2019 15:09

Pa i ne treba njima dobro plata ide a nista ne rade. A narod vodi brigu o glupostima a ne o sebi i svojoj djeci.

ODGOVORITE
Name

L

05.11.2019 16:24

Samo raspustiti potpuno to su dzaboljebarosi

ODGOVORITE
Name

Zoran

05.11.2019 17:14

Ti mene blokiraj u SM ja ću tebe tu i onda ćemo se cerati. Ako niste znali BiH može samo ostati i funkcionisati na kompromisu ili nikako drugačije.

ODGOVORITE
Name

Rale

05.11.2019 18:57

Pa valjda postoje zakoni koji su preci od mutnih dogovora.

Name

Вељко

05.11.2019 19:32

Чекај па зар тај лик није предсједавајући Савјета Министара?

ODGOVORITE
Name

Resenje

06.11.2019 06:44

Pa Zvizdicu to je barem lako. Podnesi neopozivu ostavku na funkciju predsjedavajuceg SM I nova vlada ce biti formirana za deset dana. Nakon toga u par dana ce biti oformljen i parlament.

ODGOVORITE