Турска ухапсила Багдадијеву сестру

Званичник је рекао да би Авад могла бити од круцијалног значаја за пружање обавјештајних података

Свијет 05.11.2019 | 12:23
Турска ухапсила Багдадијеву сестру
Сестра бившег вође терористичке групе Исламске државе (ИС) Ебу Бекр ал-Багдади заробљена је на сјеверу Сирије, саопштили су турски званичници. 

Ова 65-годишњакиња, која се зове Расмија Авад, ухваћена је у полицијској акцији у понедјељак у близини града Азаз, рекли су званичници.  Турски званичници, на које се позива неколико медија, рекли су да ово хапшење може открити битне информације о ИС-у. 

Багдади се убио током рације америчких специјалних снага на сјеверозападу Сирије прошлог мјесеца, подсјећа ББЦ.  Амерички предсједник Доналд Трумп оцијенио је његово убиство великим успјехом, али критичари тврде да ИС и даље остаје сигурносна пријетња у Сирији и на многим другим мјестима. 

Један турски званичник изјавио је да ће хапшење Багдадијеве старије сестре помоћи да се баци свјетло на "унутрашње функционисање" Исламске државе. Директор комуникација турског предсједника Рџепа Тајипа Ердогана оцијенио је хапшење "још једним примјером успјеха наших антитерористичких операција". 

Мало тога се зна о Багдадијевој сестри, а ББЦ још није био у могућности да независно потврди идентитет ухапшене жене.  Багдади је имао неколико браће и сестара, иако није познато да ли су још живи, написао је раније Неw Yорк Тимес. Хапшење је изведено у покрајини Халеп, коју контролише Турска, након што је прошлог мјесеца покренута офанзиву у том подручју. 

Аwад је пронађена у приколици у којој је живјела са супругом, снахом и петоро дјеце, рекао је турски званичник за агенцију АП, додајући да је саслушавана због сумње да је умијешана у операције екстремистичке групе. Званичник је рекао да би Авад могла бити од круцијалног значаја за пружање обавјештајних података. Стручњаци кажу да је град у којем је Авад била заробљена био познати пут за кријумчарење породица Исламске државе.  

Али, стручњаци кажу да није јасно колико ће корисни бити обавјештајни подаци које би Авад могла дати или колико је времена провела с Багдадијем. 

- Не мислим да би она могла бити упућена у било какве непосредне планове напада, али могла би знати кријумчарске руте. Могла би знати људе у које је Багдади имао повјерење, мреже људи у Ираку које су јој помогле да олакша своја путовања с породицом - рекао је за ББЦ Wорлд Неwс Мике Прегент, стручњак за борбу против тероризма са Худсон Института.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар