Turska uhapsila Bagdadijevu sestru

Zvaničnik je rekao da bi Avad mogla biti od krucijalnog značaja za pružanje obavještajnih podataka

Svijet 05.11.2019 | 12:23
Turska uhapsila Bagdadijevu sestru
Sestra bivšeg vođe terorističke grupe Islamske države (IS) Ebu Bekr al-Bagdadi zarobljena je na sjeveru Sirije, saopštili su turski zvaničnici. 

Ova 65-godišnjakinja, koja se zove Rasmija Avad, uhvaćena je u policijskoj akciji u ponedjeljak u blizini grada Azaz, rekli su zvaničnici.  Turski zvaničnici, na koje se poziva nekoliko medija, rekli su da ovo hapšenje može otkriti bitne informacije o IS-u. 

Bagdadi se ubio tokom racije američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije prošlog mjeseca, podsjeća BBC.  Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je njegovo ubistvo velikim uspjehom, ali kritičari tvrde da IS i dalje ostaje sigurnosna prijetnja u Siriji i na mnogim drugim mjestima. 

Jedan turski zvaničnik izjavio je da će hapšenje Bagdadijeve starije sestre pomoći da se baci svjetlo na "unutrašnje funkcionisanje" Islamske države. Direktor komunikacija turskog predsjednika Rdžepa Tajipa Erdogana ocijenio je hapšenje "još jednim primjerom uspjeha naših antiterorističkih operacija". 

Malo toga se zna o Bagdadijevoj sestri, a BBC još nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi identitet uhapšene žene.  Bagdadi je imao nekoliko braće i sestara, iako nije poznato da li su još živi, napisao je ranije New York Times. Hapšenje je izvedeno u pokrajini Halep, koju kontroliše Turska, nakon što je prošlog mjeseca pokrenuta ofanzivu u tom području. 

Awad je pronađena u prikolici u kojoj je živjela sa suprugom, snahom i petoro djece, rekao je turski zvaničnik za agenciju AP, dodajući da je saslušavana zbog sumnje da je umiješana u operacije ekstremističke grupe. Zvaničnik je rekao da bi Avad mogla biti od krucijalnog značaja za pružanje obavještajnih podataka. Stručnjaci kažu da je grad u kojem je Avad bila zarobljena bio poznati put za krijumčarenje porodica Islamske države.  

Ali, stručnjaci kažu da nije jasno koliko će korisni biti obavještajni podaci koje bi Avad mogla dati ili koliko je vremena provela s Bagdadijem. 

- Ne mislim da bi ona mogla biti upućena u bilo kakve neposredne planove napada, ali mogla bi znati krijumčarske rute. Mogla bi znati ljude u koje je Bagdadi imao povjerenje, mreže ljudi u Iraku koje su joj pomogle da olakša svoja putovanja s porodicom - rekao je za BBC World News Mike Pregent, stručnjak za borbu protiv terorizma sa Hudson Instituta.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar