Нови милионски кредит за Топлану у Бањалуци

Стара Топлана, која је сада у потпуности у власништву Града и у милионским је дуговима, требала би да се задужи за додатних 12,6 милиона КМ, што би се користило у сврху рефинансирања дугорочног кредита овог предузећа из 2017. године.

Република Српска 05.11.2019 | 10:54
Нови милионски кредит за Топлану у Бањалуци
На данашњој сједници Скупштине града одборници ће разматрати одлуку за издавање гаранције Града за ово ново задужење привредног друштва „Топлана“.

У одлуци је наведено да се предузеће „Топлана“ крајем октобра обратила са захтјевом да Град Бањалука изда гаранцију за дугорочно задужење.

– Надзорни одбор Друштва донио је одлуку о дугорочном задужењу на износ од 12,6 милиона КМ, период отплате до 10 година, грејс период једна година, а висина камате до 4,4 одсто – прецизирано је у овој одлуци.

Објашњено је да укупно остварени редовни приходи Града Бањалука у 2018. години износе 117,04 милиона КМ.

– Укупна изложеност Града по издатим гаранцијама, након реализације ове одлуке, износиће 28,3 милиона КМ или 24,20 одсто редовних прихода остварених у 2018. години – наведено је у овој одлуци.

Независни одборник Саша Лазић сматра да Градска управа у овом мандату наставља са задуживањем.

– На овој сједници предложиће се ново задужење, од 1,6 милиона КМ, као и тих 12,6 милиона КМ, што се води као гаранција, а уствари је такође ново задужење, јер је Град власник Топлане, па не може сам себи бити гарант, него се практично задужује. Оно што је потенцијално добро то је да су у том такозваном препакивању вјероватно повољнији услови и мање камате, а оно што не ваља је то да је кредит на 10 година и да настављају да нам будућност везују за огромне дугове – оцијенио је Лазић.

Сматра да је занимљиво да се Топлана обратила Граду у сриједу са иницијативом, а да су одборници већ у петак ујутро имали ову одлуку.

Одборник ДЕМОС Боран Босанчић је рекао да је обавеза Града да на неки начин омогући фуникционисање старе Топлане.



– Вјерујем да је оваква одлука неопходна да би се спријечило да ово предузеће оде у стечај чиме би комплетан износ дугова које Топлана има по разним основама дошло на наплату – навео је он. 

Бањалучка Топлана завршила је прошлу годину са укупним дугом од 94,7 милиона КМ. Стара Топлана је више од годину дана у такозваном стању хибернације. Она је од фебруара прошле године престала производити и испоручивати топлотну енергију, као и одржавати опрему и дистрибутивну мрежу. Ово предузеће је у 2018. загријавало град само у јануару, када су од продаје топлотне енергије остварили 2,4 милиона КМ прихода.

Укупни приходи лани су им били 4,9 милиона марака, док су расходи износили 10,8 милиона КМ, и то за: трошак мазута, дрвне сјечке и лож уља, набавку топлотне енергије, плате радника и камате. Дугорочне обавезе Топлане по основу кредита, емитованих обвезница и репрограма дуга према “Електрокрајини” износе  41,6 милиона КМ, а имају и 53,1 милион марака краткорочних обавеза.

Одгода за Еко топлане
На истом засједању одборници ће разматрати и одлуку којом би се требала одобрити одгода отплате зајма Града за Еко топлане из 2017.

Градоначелник Игор Радојичић је објаснио да је позајмица од 1,5 милиона КМ пласирана за обртна средства.

– До сада су вратили око милион КМ и тражили су одгоду отплате за идућу годину да не би угрозили ликвидност предузећа, пошто су имали набавку енергента и трошкове текућег одржавања и ремонта – казао је Радојичић.

Извршни директор за комерцијалне послове у предузећу Еко топлане Александар Марић је навео да ово предузеће враћа зајам на вријеме те да се његов износ смањује.

– Пролонгирање је тражено како се не би угрозила ликвидност предузећа. Имамо закашњења у наплати наших услуга, а поред тога имали смо доста улагања у ремонт мреже која је у јако лошем стању и набављали смо енергент потребан за зиму. Имамо више од 90 одсто потребне сјечке за ову сезону али да би је обезбиједили морали смо те количине авансно платити – рекао је он.

Додаје да ће до краја године исплатити Граду 75.000 КМ, а идуће године планирају исплату преосталих 515.000 КМ.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаффа

05.11.2019 10:00

Неко је касирао паре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

05.11.2019 10:22

Свака част за кредит ! Најбољи сте !Нико вам није раван !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кредити

05.11.2019 10:42

Само задузуј па гдје пукло да пукло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

амадеус

05.11.2019 10:45

Треба је угасити! за кашњење у плаћању ,пензионерима наплаћују камату, грију срамно лоше и сви имају станове од инцела до викендица, возајући службена аута...сем тога системским крађама и подвалама премјештајући јаче пумпе на зграде ,у подстаницама, док исте не прођу технички пријем , појединци из топлане се богате и народу продају пару у ковертама...лопови које нема ко да помете и оствари реалан увид у њихово бахато и пљачкашко понашање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вес масиха

05.11.2019 10:57

Не мозе се набројити колико нацина за пранеј новца има власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

05.11.2019 11:08

А народ само клима главом, своју дјецу уваљује у дугове у бједу. Не могу вјероват да се брину за своју дјецу, за све има само за њихову дјецу нема.

ОДГОВОРИТЕ