Novi milionski kredit za Toplanu u Banjaluci

Stara Toplana, koja je sada u potpunosti u vlasništvu Grada i u milionskim je dugovima, trebala bi da se zaduži za dodatnih 12,6 miliona KM, što bi se koristilo u svrhu refinansiranja dugoročnog kredita ovog preduzeća iz 2017. godine.

Republika Srpska 05.11.2019 | 10:54
Novi milionski kredit za Toplanu u Banjaluci
Na današnjoj sjednici Skupštine grada odbornici će razmatrati odluku za izdavanje garancije Grada za ovo novo zaduženje privrednog društva „Toplana“.

U odluci je navedeno da se preduzeće „Toplana“ krajem oktobra obratila sa zahtjevom da Grad Banjaluka izda garanciju za dugoročno zaduženje.

– Nadzorni odbor Društva donio je odluku o dugoročnom zaduženju na iznos od 12,6 miliona KM, period otplate do 10 godina, grejs period jedna godina, a visina kamate do 4,4 odsto – precizirano je u ovoj odluci.

Objašnjeno je da ukupno ostvareni redovni prihodi Grada Banjaluka u 2018. godini iznose 117,04 miliona KM.

– Ukupna izloženost Grada po izdatim garancijama, nakon realizacije ove odluke, iznosiće 28,3 miliona KM ili 24,20 odsto redovnih prihoda ostvarenih u 2018. godini – navedeno je u ovoj odluci.

Nezavisni odbornik Saša Lazić smatra da Gradska uprava u ovom mandatu nastavlja sa zaduživanjem.

– Na ovoj sjednici predložiće se novo zaduženje, od 1,6 miliona KM, kao i tih 12,6 miliona KM, što se vodi kao garancija, a ustvari je takođe novo zaduženje, jer je Grad vlasnik Toplane, pa ne može sam sebi biti garant, nego se praktično zadužuje. Ono što je potencijalno dobro to je da su u tom takozvanom prepakivanju vjerovatno povoljniji uslovi i manje kamate, a ono što ne valja je to da je kredit na 10 godina i da nastavljaju da nam budućnost vezuju za ogromne dugove – ocijenio je Lazić.

Smatra da je zanimljivo da se Toplana obratila Gradu u srijedu sa inicijativom, a da su odbornici već u petak ujutro imali ovu odluku.

Odbornik DEMOS Boran Bosančić je rekao da je obaveza Grada da na neki način omogući funikcionisanje stare Toplane.



– Vjerujem da je ovakva odluka neophodna da bi se spriječilo da ovo preduzeće ode u stečaj čime bi kompletan iznos dugova koje Toplana ima po raznim osnovama došlo na naplatu – naveo je on. 

Banjalučka Toplana završila je prošlu godinu sa ukupnim dugom od 94,7 miliona KM. Stara Toplana je više od godinu dana u takozvanom stanju hibernacije. Ona je od februara prošle godine prestala proizvoditi i isporučivati toplotnu energiju, kao i održavati opremu i distributivnu mrežu. Ovo preduzeće je u 2018. zagrijavalo grad samo u januaru, kada su od prodaje toplotne energije ostvarili 2,4 miliona KM prihoda.

Ukupni prihodi lani su im bili 4,9 miliona maraka, dok su rashodi iznosili 10,8 miliona KM, i to za: trošak mazuta, drvne sječke i lož ulja, nabavku toplotne energije, plate radnika i kamate. Dugoročne obaveze Toplane po osnovu kredita, emitovanih obveznica i reprograma duga prema “Elektrokrajini” iznose  41,6 miliona KM, a imaju i 53,1 milion maraka kratkoročnih obaveza.

Odgoda za Eko toplane
Na istom zasjedanju odbornici će razmatrati i odluku kojom bi se trebala odobriti odgoda otplate zajma Grada za Eko toplane iz 2017.

Gradonačelnik Igor Radojičić je objasnio da je pozajmica od 1,5 miliona KM plasirana za obrtna sredstva.

– Do sada su vratili oko milion KM i tražili su odgodu otplate za iduću godinu da ne bi ugrozili likvidnost preduzeća, pošto su imali nabavku energenta i troškove tekućeg održavanja i remonta – kazao je Radojičić.

Izvršni direktor za komercijalne poslove u preduzeću Eko toplane Aleksandar Marić je naveo da ovo preduzeće vraća zajam na vrijeme te da se njegov iznos smanjuje.

– Prolongiranje je traženo kako se ne bi ugrozila likvidnost preduzeća. Imamo zakašnjenja u naplati naših usluga, a pored toga imali smo dosta ulaganja u remont mreže koja je u jako lošem stanju i nabavljali smo energent potreban za zimu. Imamo više od 90 odsto potrebne sječke za ovu sezonu ali da bi je obezbijedili morali smo te količine avansno platiti – rekao je on.

Dodaje da će do kraja godine isplatiti Gradu 75.000 KM, a iduće godine planiraju isplatu preostalih 515.000 KM.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Jaffa

05.11.2019 10:00

Neko je kasirao pare...

ODGOVORITE
Name

neko

05.11.2019 10:22

Svaka čast za kredit ! Najbolji ste !Niko vam nije ravan !

ODGOVORITE
Name

Krediti

05.11.2019 10:42

Samo zaduzuj pa gdje puklo da puklo.

ODGOVORITE
Name

amadeus

05.11.2019 10:45

Treba je ugasiti! za kašnjenje u plaćanju ,penzionerima naplaćuju kamatu, griju sramno loše i svi imaju stanove od incela do vikendica, vozajući službena auta...sem toga sistemskim krađama i podvalama premještajući jače pumpe na zgrade ,u podstanicama, dok iste ne prođu tehnički prijem , pojedinci iz toplane se bogate i narodu prodaju paru u kovertama...lopovi koje nema ko da pomete i ostvari realan uvid u njihovo bahato i pljačkaško ponašanje!

ODGOVORITE
Name

Ves masiha

05.11.2019 10:57

Ne moze se nabrojiti koliko nacina za pranej novca ima vlast

ODGOVORITE
Name

Rale

05.11.2019 11:08

A narod samo klima glavom, svoju djecu uvaljuje u dugove u bjedu. Ne mogu vjerovat da se brinu za svoju djecu, za sve ima samo za njihovu djecu nema.

ODGOVORITE